T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Yargının gündemi 'siyaset'

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın gündeminde yeni adli yılda çözülmeyi bekleyen önemli davalar bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi'ni ve Yargıtay'ı, yeni adli yılda da yoğun bir gündem bekliyor. Anayasa Mahkemesi'nin, HADEP'in kapatılması istemiyle açılan davayı yeni adli yılda karara bağlaması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde, Hak ve Özgürlükler Partisi ile Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kapatılması davaları da bulunuyor.

ANAP ve CHP'nin davaları

Anayasa Mahkemesi, ANAP'ın MKYK, CHP'nin Parti Meclisi'nde genel başkana kontenjan tanıyan tüzük değişikliğini yerine getirmemeleri nedeniyle ihtar verilmesi istemini karara bağlayacak. HAKPAR Genel Başkanı Abdülmelik Fırat da dahil 12 kurucu üyesinin milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadıkları için kurucu üyelikten çıkarılması amacıyla bu partiye ihtar verilmesi istemini de görüşecek olan mahkeme, Türkiye Adalet Partisi, Adalet Partisi, Sosyalist Birlik Hareketi Partisi ve Varlığımız Partisi'nin kendiliğinden dağılma halinin tespitine karar verecek.

RTÜK ve Tütün yasaları

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile 119 milletvekilinin, "4756 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı 2 ayrı davayı da karara bağlayacak. Yüksek Mahkeme, DYP'nin, tütün piyasasının rekabete açılmasını ve yeniden yapılandırılarak özelleştirilmesine olanak sağlayan Tütün Yasası'nın bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davayı da esastan görüşecek.

Yargıtay'da çözüm bekleyen davalar

Yeni adli yılda Yargıtay'da da önemli davaların karara bağlanması bekleniyor. Kamuoyunda "Kayıp Trilyon" davası diye bilinen dava da Yargıtay'ın önemli dosyalarından biri. TBMM İçtüzük görüşmeleri sırasında yaşanan tartışmalardan sonra kalp krizi sonucu DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun vefat etmesi üzerine MHP milletvekilleri Cahit Tekelioğlu ve Mehmet Kundakçı hakkında açılan davanın temyiz incelemesini de Yargıtay 1. Ceza Dairesi yapacak. Yargıtay, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karara bağlanan "Beyaz Enerji' davasını da görüşecek. Yerel mahkeme eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker'i 9 yıl 8 ay 20'şer gün ağır, 1 yıl 5 ay 15'er gün hapis cezasına, eski TEAŞ Yönetim Kurulu üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez'i 8 yıl 4 ay ağır, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etmişti. Ankara 1 No.'lu DGM'nin, 3 sanığı idam, 24 sanığı 4 yıl 6'şar ay, 2 sanığı 3'er yıl, 3 sanığı da 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum ettiği, 6 sanık hakkında beraat kararı verdiği "Hizbullah" davasının temyiz incelemesini de Yargıtay 9. Ceza Dairesi yapacak.

Birliğe geç katılmak 'izne tecavüz'

Askeri Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu, uzman erbaş ve uzman jandarmaların atandıkları birliğe süresi içinde katılmamaları eyleminin "izin tecavüzü" suçunu oluşturduğuna karar verdi.

Askeri Yargıtay'ın Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan "içtihat" kararına konu suç konusunda askeri mahkemeler ve Askeri Yargıtay'ın çeşitli daireleri farklı kararlar verdiler.

Bu farklılıkları, bağlayıcı bir sonuca ulaştırmak için toplanan Askeri Yargıtay İçtihatları Birleştirme Kurulu, uzman erbaş ve uzman jandarlamaların statülerini de tartışarak, oyçokluğuyla hüküm kurdu. Kurul, uzman erbaş ve uzman jandarmaların atandıkları birliğe süresi içinde katılmamaları eyleminin "izin tecavüzü" suçunu oluşturduğuna karar verdi. Askeri Yargıtay'ın bu hükmü, bu konudaki kararlar arasındaki çelişkiyi çözücü ve bundan sonrası için bağlayıcı nitelik taşıyor.



28 Temmuz 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED