T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Reytingin ardındaki emek

Başarılı diziler, oyuncularıyla tanınır. Oysa kamera arkasındaki 'görünmez kahramanlar'ın da en az oyuncular kadar payı vardır bu başarıda. Çocuklar Duymasın'da olduğu gibi...

Neredeyse televizyonun toplum hayatına girişiyle yaşıt olan dizi sektörü, giderek büyüyen cirosu ve sayısı, artan yıldız ve filmleriyle dev bir sektöre dönüştü. Televizyon programları içinde belirli bir izleyici potansiyeline ulaşarak en iyi reyting kaynağı haline gelen diziler, oyuncular için de iyi bir para kaynağı oldu. Dizilerle birçok oyuncu ününe ün katarken, bazı diziler de kendi yıldızlarını doğurdu. Talebi gören özel prodüksiyon şirketleri kendi imkanları ile birbiri ardına dizi çektiler. Bunlardan bir kısmı tutmayınca yayından kaldırıldı, başarılı olanlarsa sürekli oldu. Her bölümü gün birincisi olan, tekrar bölümleri bile reyting rekorları kıran dizilerin başarısıysa hep oyuncularıyla anlatıldı. Şüphesiz bir dizinin başarısındaki en büyük pay oyuncu ve senaryoya aitti ancak, bu dizide çalışanlar sadece kamera önünde görünenlerden ibaret değildi. Kamera arkasında gerçek emekçiler vardı ve onların da bu başarıda mutlaka payları olmalıydı.

Doğruların birleşimi başarıyı getiriyor

Son ayların en popüler dizisi Çocuklar Duymasın'ın başarısında, dizinin teknik yapımcısı olan Calvus'un dekorcusundan görüntü yönetmenine, ışıkçısından montajcısına kadar tüm çalışanlarının payı olduğu gibi. Çocuklar Duymasın'ın başarısının bir- çok nedeni vardı. Bir kere sitcomlarda metin esastı ve bu dizinin senaryosunda da Birol Güven gibi çok başarılı bir yazarın imzası vardı. Hikayeler ve tipler bizdendi. Başarılı bir "cast"i vardı. Tamer Karadağlı gibi iyi bir aktörün yanında "Havuç"u canlandıran çocuk oyuncu Furkan Kızılay da diziye cuk oturmuştu. Bütün bunların yanında, dizinin platosuyla, görüntü sistemleriyle, kurgusuyla, montajıyla Calvus gibi kompleks bir yapısı olan teknik yapımcısı vardı. Calvus'un sahibi Nedim Şahin de bu diziyi, "bütün doğruların bir araya getirildiği bir iş" olarak tanımlıyor. Teknik işlerini yaptıkları bir yapımın başarısını görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Şahin, dizinin, oyuncuların yanında kamera arkasındaki emekçilere de büyük katkısı olduğu görüşünde. Bütçesi en dar olan yapımlarda bile kamera arkasında en az 30 kişinin çalıştığını, bu insanların da tek gelir kaynağının bu iş olduğunu anlatan Şahin, bu nedenle dizilerin iyi bir ekmek kapısı olduğunu kaydediyor.

Bizimcity dizi olacak

Çocuklar Duymasın'ın dışında geçtiğimiz dönem atv'de yayınlanan Cinlerle Periler, Kanal D'de yayınlanan Aşkım Aşkım'ın 11 bölümünün ve şimdilerde Star'da gündüz kuşağında yayınlanan Evim Evim Güzel Evim adlı programın da teknik yapımcılığını yapan Calvus'u 2 yıl önce kurduklarını anlatan Nedim Şahin, "Burayı kurduğumuzda çok üst bir teknoloji oturttuk. Kamerasından dublajına kadar ful dijital bir sistemimiz var. Buraya proje olarak gelen dizi, kaset olarak çıkıyor" şeklinde anlatıyor şirketini. Amaçlarının da yavaş yavaş büyüyüp dev bir prodüksiyon şirketi haline gelmek olduğunuduğunu söylüyor. Bunun için harekete geçmişler bile. Kendi yapımları olacak iki- üç dizi için TGRT, atv ve Kanal 7 ile görüşmelere başlamışlar. Ayrıca henüz görüşme aşamasında olduğu için üzerinde konuşmak istemediği 2 projeleri var ki gerçekleştiği taktirde çok konuşulacağı kesin. Salih Memecan'ın Bizimcity ve Sizinkiler'ini sitcom tarzında çekmek istiyor Şahin. Salih Memecan'la henüz görüşme aşamasında olduklarını, Memecan'ın kabul etmesi halinde de bu iki projeyi gerçekleştireceklerini söylüyor.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU

  •  
    Hem usta bir hırsız hem bir yardımsever
    Simon Templar, centilmen, usta bir hırsız ve hızlı bir çapkındır. Kılıktan kılığa girerek uluslararası ajanlardan, rüşvet şebekelerinden ve Interpol'den kolayca yakasını sıyırır. Seçkin bir hırsız olmasının ötesinde, yasaların işlemediği ya da ulaşamadığı yerlerde de adaleti sağlayan bir "Aziz"dir. Bu macerasında binbir surat Templar, Dr. Emma Russell'a yardım ediyor. Emma'nın birlikte çalıştığı Rus milyarder Ivan elindeki teknolojik gücü kullanarak, yepyeni bir Rus İmparatorluğu kurmak ve Çar olmak niyetindedir... Film, ünlü bir kadrodan güçlü efektlerle çekilmiş keyifli bir aksiyon-macera.
    AZİZ
    Orijinal Adı: The Saint Yön: Phillip Noyce Oyn: Val Kilmer, Elizabeth Shue
    STAR - 21.45

    Yılmaz'la kahve altı siyaset
    Mete Belovacıklı ve Murat Yetkin'in Kafe Siyaset'teki konuğu Mesut Yılmaz. Yılmaz'ın Beykoz Konakları'ndaki evinde yapılacak programda Belovacıklı ve Yetkin, Yılmaz ile değişen dengeleri, Siyasi partilerin ittifak arayışlarını, AB'ne üyelik yasalarını tartışacak.
    Cnn Türk - 11.10

    Çekirge, soygunun ortasına zıplarsa...
    Caine'in arkadaşı bu kez Alethea adlı küçük bir müzisyendir. İkisi de bir soygunun ortasında kalırlar. Alethea'nın tanık olduğu bir anlık görüntü Caine'in cinayet işlediğine inanmasına neden olur. Aralarındaki sıkı dostluğa rağmen Caine, onun ifadesiyle ölüme mahkum edilecektir.
    Kanal 7 - 23.45
    28 Temmuz 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED