AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
Pentium 10 yaşında

Günümüzde bilgisayarların büyük çoğunda kullanılan Intel'in Pentium işlemcileri tam 10 yaşında. 60 MHz hızdan bugün 3060 MHz'ye ulaşan işlemciler giderek hızlarını artırıyor.

Bugün dünyanın en çok kullanılan işlemcisi unvanını elinde bulunduran ve ürünlerin tanımlanmasında model ismi olarak kullanılan "Intel Pentium İşlemciler" 10 yaşını doldurdu. 1993'te 60MHz ve 66MHz hızlara sahip 3.1 milyon transistörlü Pentium işlemciler, bilgisayar kullanıcılarına, konuşma, ses, el yazısı, fotoğrafik görüntüler gibi 'gerçek dünya' verilerini uyarlama olanağı vererek, bilgisayarların işlevselliğinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açtı. Intel, ilk mikroişlemci geliştirme çalışmasına, Japon hesap makinesi üreticisi Busicom'un, programlanabilir hesap makinesi ailesi için bir dizi çip tasarlama projesiyle 1969'da başladı. Bu ürün 4004 işlemci olarak 1971'de tanıtıldı ve Pioneer 10 uzay aracına kadar değişik alanlarda kullanıldı. İlginç olan, 2 bin 300'den fazla transistörden oluşan ve bir tırnaktan küçük boyuttaki 4004 mikroişlemci, ilk elektronik bilgisayar olan ve 1946'da yapıldığında bir odayı kaplayan ENIAC kadar işlem gücüne sahipti. İşlemciler o zamandan bu zamana çok yol katetti ve katetmeye devam ediyor.


Microsoft Türkiye'de görev değişimi

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga bilişim yarışı bayrağını Çağlayan Arkan'a devredecek. Maga, Eylül 2003 tarihinde göreve başlayacak Çağlayan Arkan'a yıl sonuna kadar destek verecek ve daha sonra Microsoft Türkiye'deki görevinden ayrılacak. Endüstri Mühendisliği öğrenimi gören Haluk Maga, 1993 yılında Microsoft Türkiye'ye, beş kişilik kurucu takımın bir üyesi olarak katılmıştı. Eylül ayında Haluk Maga'dan bayrağı devralacak olan Çağlayan Arkan, 2000 yılından bu yana Siemens Business Services (SBS) Türkiye'nin Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. Ortadoğu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu olan ve aynı üniversiteden MBA derecesi alan Arkan, iş hayatına 1984 yılında Tekofaks'ta başladı. 1997 yılında SBS'e katılan Çağlayan Arkan burada sırasıyla, İş Geliştirme Müdürü, Uluslararası İş Geliştirme Uzmanı ve Genel Müdür olarak görev yaptı.


Baskın BSA'nındır

BSA Türkiye'nin temmuz-ağustos aylarında turizm merkezlerine turneye çıktı. 1 Ağustos'ta, Muğla'nın Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren Park Resort Hotel'de yapılan aramada, otelde kısmi lisanslama yapıldığı, bazı yazılımların sadece bir bilgisayarda kullanılması gerekirken birden fazla bilgisayara yüklendiği belirlendi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emri ile yapılan arama sonucunda Park Resort Hotel'de kullanılan 9 PC'de 5 adet Microsoft Office XP Professional yazılımının eksik lisanslarla çalıştırıldığı görüldü. İncelemelerde, bir adet yazılabilir disk üzerinde Microsoft Windows XP Home ürününün korsan olarak yüklü olduğu da saptandı.


PC DERGİLERİ

BYTE: Bilgisayarınızı yenilemenin ipuçları

Byte dergisi ağustos sayısında bilgisayarını yenilemek ve özelliklerini geliştirmek isteyenler için dergi editörleri tarafından hazırlanan bir dosyayı kapağına taşıdı. Dergideki bazı dosyalar şunlar: Uzmanların kullandığı Programlar, Elektronik Göz Uygulaması, PC'nizi Uzaktan Yönetin.
byte

PC PRATİK: PC'nizi keşfetme yolları

Oldukça zengin bir içerikle okuyucularının karşısına çıkan PC Pratik, herkesin rahatlıkla anlayabileceği yalın bir dile sahip. PC Pratik, yeni bilgisayar almak isteyenlere yardımcı olacak tavsiyelerin dışında bilgisayar sahiplerinin de PC'lerinin yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyor.
pcpratik

WIN & .NET MAG.: Veri depolama sanatı

Daha çok sistem yöneticilerinin tercih edebileceği Windows & .NET Magazine bu ay, 'Veri Depolama Sanatı'nı masaya yatırdı. SAN ve NAS veri depolama sistemlerini kullanarak en iyi çözüme ulaşmanın detaylarıyla ele alındığı dergide, Virtual Disk Service'in kullanımı gibi konular yer alıyor.
winnetmag

 
Linux sunucuların yönetimi için EasiLiX
Türkiye'de Linux'u yaygınlaştırmak için çalışan Gelecek şirketi, satışa sunduğu EasiLiX adlı ürünle sunucu kurumunu kolaylaştırıyor.
WEB GEZGİNİ
TNT web sitesini yeniledi
Kapıdan kapıya kurye taşımacılığı hizmeti veren TNT Ekspres Türkiye web sitesini geliştirerek, gönderi takibi, fiyat öğrenme, ulaşım süreleri, gönderi hazırlama, kurye çağırma servislerini kullanıma açtı.
tnt

Enine boyuna düşünce Musa Kirazgil'in editörlüğünde yayına başlayan Enine Boyuna, düşünce ağırlıklı yayın politikası ve seçkin metinlerle dikkat çekiyor. Bir çok önemli kalemin makele ve yorumlarının yer aldığı sitede onlarca metin sizi bekliyor.
enineboyuna


NET KİTAP
VisualLISP ve AutoCAD Uygulamaları
Hüdayim Başak'ın kaleme aldığı VisualLISP ve AutoCAD Uygulamaları, LISP ile programlamayı kolaylaştıran VisualLISP IDE'sinin kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri vermesinin yanında, bol uygulama ile tüm inceliklerini detaylarıyla gözler önüne seriyor.
pusula
VİTRİN
İnfronic'ten kablosuz
F ve Q klavye

BenQ'nun Türkiye temsilcisi İnfronic, yeni radyo frekanslı (RF) kablosuz klavye-fare (mouse) setini Türkiye pazarına sundu. Yeni klavye-mouse seti 108 tuşlu, multimedya klavye ile optik mouse'dan oluşuyor. Hem PS/2, hem USB bağlantı birimlerini destekleyen set, şık tasarımı, metalik gri-siyah renk kombinasyonu ile dikkat çekiyor.
infronic
İstiklâl değil Bilişim caddesi
1-7 Eylül tarihlerinde Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenecek Türkiye Bilişim Haftası-Bilişim 03 etkinlikleri kapsamında İstiklal Caddesi'nin adı "Bilişim Caddesi" olacak. 1 Eylül 2003 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından açılışı gerçekleşecek Bilişim Caddesi'nde, hafta boyunca etkinlikler düzenlenecek. Cadde etkinlikler çerçevesinde Bilişim Caddesi konseptiyle kimliklendirilecek. E-Devlet uygulamaları, Bilişim Caddesi'ne yerleştirilen kiosklar aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılacak, vatandaşlık numarası, trafik ceza puanı gibi bilgiler, kiosklardan öğrenilebilecek.
12 Ağustos 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED