AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Gram gram yatırım

İstanbul Altın Rafinerisi'nin piyasaya sürdüğü gram altınlar, halkın yastık altı birikimlerini ekonomiye kazandırmayı amaçlıyor. Mini külçe altınlar, bankaya yatırılıp, altın borsasında değerlendirilebilecek.

  • ÜRÜN DİRİER - İSTANBUL
    İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) tarafından piyasaya yeni sürülen "gram altın" adındaki mini saf külçe altınlar, Türk halkının yeni yatırım aracı olmaya aday. Yastık altı denilen altınların ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen gram altın projesi ile minik külçe altınlar bankaya yatırılabilecek veya altın borsasında değerlendirilebilecek. 1, 5, 10, 50 ve 100'er gramdan piyasaya sürülen gram altınlar, bankadan faizi ile çekilebilecek, havale edilebilecek, paraya dönüştürülüp dövize, hazine bonosuna ya da repoya bir talimat ile dönebilecek. Bütçesi sınırlı olan vatandaşların tasarruflarını kolaylaştırmayı amaç edinen gram altın projesi ile, Türkiye'deki 5 bin ton olduğu sanılan yastık altı altınlarının piyasaya yönlendirilmesi bekleniyor.

    "Altın yatırımcısını geri kazanmayı umuyoruz"

    Gram altın projesi ile yastık altındaki altının yüzde 10'unun bile ekonomiye dönmesi durumunda, Türk ekonomisine 5,5 milyar dolarlık sıcak para girişinin olacağına işaret eden İAR Genel Müdürü Avukat Özcan Halaç, "Son 10 yılda dövize kaptırdığımız altın yatırımcısını da geri kazanmayı umuyoruz." diyor. Gram altınların insanlar arasında bir değişim aracı olarak bile kullanılabileceğine değinen Halaç, "Bu proje ile, küçük tasarruf sahipleri de saf altın alabilme ve bankalarda altın hesabı açabilme imkanına sahip olacak" diye konuşuyor.

    Risksiz bir yatırım aracı

    Altının, Türkiye'nin riskleri üzerine kurulu bir yatırım fonundan kurtulmak isteyenler için ideal bir yatırım aracı olduğunu da belirten Halaç sözlerine, "Bugün ABD'nin iç sorunları bile altın fiyatlarını etkilemeye yetmiyor. Altın fiyatları globaldir. Tüm dünyada ciddi problemler varsa, altın ancak o zaman etkileniyor. Ancak ABD'nin, Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin ya da AB'nin kararlarından o kadar ciddi bir biçimde etkilenmiyor. Eldeki yatırım bütçesinin tamamının Türkiye'nin iniş ve çıkışlarına göre yapılması risktir. Ülke risklerinden uzak, sağlıklı bir yatırım yapmanın tek yolu altın yatırımı yapmaktır" şeklinde devam ediyor. Bir gramlık mini külçe altının fiyatının 16 milyon lira civarında olduğunu ifade eden Halaç, "Yaklaşık bir aydır pek çok kuyumcu ve döviz bürosunda satılan gram altına talep şimdiden son derece yoğun" diyor.

    'Gün'lerde gram altın

    Halaç Kuyumculuk İhracat Müdürü Evren Dinçer ise, gram altının Türkiye ekonomisinde yeni bir sayfa açacağına değinerek, "Altın günlerinde, sünnet ve düğünlerde yakında gram altın kullanılmaya başlanacak." diyor. Tüm boşanmalarda genellikle altınların kadına verildiğine de dikkat çeken Dinçer, "Kadınlar için altın bir teminat. Bu altını onlardan alıp, ekonomiye kazandırmanın tek yolu da, altını yine altın olarak muhafaza etmektir. Gram altında da, altın bankaya yatırılsa da, bankadan çekilse de altın daima altın olarak kalıyor ve değerini koruyor." şeklinde konuşuyor.


    Memurlar hükümeti 'maaşta' zorlayacak
    Toplu sözleşme görüşmeleri için memurlarla masaya oturan hükümetin, 15 gün içinde sonuçlandırması gereken sürecte hem bütçe dengelerini muhafaza etmesi hem de memurları razı etmesi gerekiyor.

    Faiz indirmede Eximbank farkı
    Kredi faizlerinde 3 puanlık yeni bir indirim yapan Eximbank son 4 ay içinde beşinci kez indirim yaparak, toplam 15 puanlık bir indirimle ihracatçıya büyük kolaylık sağladı.

    Piyasa Sezer'in kararını bekledi
    Cumhurbaşkanı'nın 2B hakkındaki kararı öncesinde kapanan Borsa'da sakin bekleyiş vardı. Endeks binde 7 artarak 11.877 puandan kapandı.

    Çiftçi hem rahatladı, hem de 1 katrilyonluk kaynak sağladı
    Süresi 2 ay uzatılan çiftçi borçlarının yapılandırılması uygulamasında, çiftçilerin yüzde 82'si borçlarını yeniden yapılandırdı. Uygulamanın ilk 2 ayında 1 katrilyonluk borcun Hazine'ye dönüşü garantilendi.

    Vergi tabanı gittikçe daralıyor
    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 200 milyar dolar resmi kazanç, 150 milyar dolar da kayıtdışı kazanç olduğunu ve adaletsiz sistem yüzünden vergi tabanının gittikçe daraldığını söyledi.

    Lider olacaksak Irak'a gidelim
    MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Irak'ın bölünmezliği ve yeniden yapılanmasında Türk askerine düşecek yönlendirici, lider konumunda bir görev varsa, mutlaka asker gönderilmesi gerektiğini söyledi.

    Telsim mercek altında

    2004'te AB'den 250 milyon euro gelecek

    Güneydoğu'dan Karadeniz'e fındık göçü
    Fındık toplama sezonunun başlamasıyla Güneydoğu Anadolu illerinden Karadeniz'e işçi akını oluyor.

    Kısa kısa..



  • 16 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED