AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Güç artık öğretmende!

Şiddet ve disiplinsiz davranışların ilköğretimlere kadar yayılması üzerine, MEB, okul yönetimi ve öğretmenleri güçlendiren yeni bir yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe göre, öğretmenine saldıran öğrenciye okul değiştirme cezası verilecek.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ
    Yeni İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, öğretmen lehine reform niteliğinde değişiklikler içeriyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özellikle son yıllarda, öğrencilerin disiplinsiz davranışları ile okul yöneticilerine yönelik saldırıların artması üzerine yeni bir yönetmelik hazırlanmasına karar verdi. Yeni yönetmelikte, öğrenci disiplinsizliklerini önlemek amacıyla, "Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi" başlığıyla yeni bir kısım oluşturuldu. Yönetmeliğin bu bölümünde önce öğrencilerden beklenen davranışlar sıralandı. Bu beklentiler arasında öğretmenlere ve okul yöneticilerine saygılı davranılmasının yanısıra sigara ve benzeri bağımlılık yapan maddelerin kullanılmaması da yer aldı. "Öğrencilerin olumsuz davranışları ve uygulanacak yaptırımlar" başlıklı 110. Madde'de ise öğrencilere verilecek cezaların uyarma, kınama ve okul değiştirme olacağı belirtildi.

    Sözleşme imzalanacak

    Uyarma yaptırımı ise sözlü uyarı, öğrenci ile sözleşme imzalama ve veliyle görüşme kademelerine ayrıldı. Buna göre yaptığı olumsuz davranışı sözlü uyarıya rağmen sürdüren öğrenci, davranışını değiştireceğine dair bir sözleşme imzalayacak. Öğrencinin olumsuz davranışlarından vazgeçmemesi durumunda ise velisi okula davet edilecek. Kınama cezası ise öğrencinin okul yönetimince yazılı olarak uyarılmasından oluşacak.

    Yönetmeliğin 111. Madde'sinde ise uyarma, kınama ve okul değiştirme cezalarına neden olacak davranışlar tek tek sıralandı. Derse geç kalan, okula raporsuz devamsızlık yapan, yalan söylemeyi alışkanlık edinen vb öğrenciler öğretmenleri tarafından uyarılacak. Buna karşılık yönetici ve öğretmenlere saygısız davranan, kopya çeken, okul törenlerine mazeretsiz katılmayan, kılık-kıyafet kurallarına uymayan, sigara içen, kavga eden vb öğrencilerin velilerine okul yönetimince kınama yazısı yazılacak. En ağır yaptırım olan okul değiştirme cezası da, yönetmelik maddesinde belirtilen 17 davranışı sergileyen öğrencilere uygulanacak. Bundan böyle öğretmenine saldıran öğrenciler kendisini okul kapısı önünde bulacak.

    HANGİ DURUMDA CEZA VEREBİLECEK?

    Okul değiştirme cezası gerektiren hallerden birkaçı:

  • Sarkıntılık, hakaret, iftira, tehdit ve taciz etmek veya başkalarını bu gibi davranışlara kışkırtmak.

  • Okula yaralayıcı, öldürücü aletler getirmek.

  • Okulda siyasi parti ve sendika propagandası yapmak.

  • Okul içinde ve dışında okul yöneticilerine, öğretmenlere ve diğer personele karşı saldırıda bulunmak.

  • Kılık-kıyafet yönetmeliğine uymamakta ısrar etmek.

  • Başkasının yerine sınava girmek ya da kendi yerine başkalarını sınava katmak.

  • Alkol veya bağımlı maddeleri kullanmak veya bulundurmak.


    Sezer'in koruduğu bürokrat
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in koruduğu üst düzey bürokratlardan olan MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker'in kurumda parayla ilgili daireleri doğrudan kendine bağladığı ortaya çıktı.

    Mutlu'ya ihtiyatî haciz
    İçi boşaltılan Etibank'ın eski yönetim kurulu üyesi Zafer Mutlu'nun mallarına, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) olan borçlarından ötürü ihtiyatî haciz konuldu.

    Sınav da veto yedi
    Cumhurbaşkanı Sezer'in, yoksul öğrencilerin özel okullara yerleştirilmesini düzenleyen yasayı veto etmesi üzerine 23 Ağustos'ta yapılacağı duyurulan sınav iptal edildi.

    Çorap paraları devletten
    Özelleştirme kapsamındaki Ataköy Turizm Tesisleri Ticaret A.Ş.'nin kredi kartıyla altın bilezik, çorap, alkollü içki alınmış.

    LPG faciası kapıda
    Kaçak olarak kurulan LPG istasyonları faciaya davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, olası bir depremde LPG istasyonlarının neden olacağı zararın kayıpları iki katına çıkaracağını belirtiyorlar.

    Karakol baskını
    Top oynayan gençler arasında çıkarak büyüyen mahalle kavgasına müdahale eden polis ekibinin ateş açması sonucu iki kişi yaralandı. Yaralıların yakınları, semt karakolunu ve polis araçlarını taşladı.

    Uzayda bir bozkurt
    Ali Bektan, 'Türkler ve Uzaylı Ataları ' adlı kitabında, Türkler'in Orta Asya'nın bozkırlarında şekillenen varoluş destanı Ergenekon'u, insanüstü bir başka güçle ikame ediyor. Türkler'in uzay soyundan geldiği fikrini öne süren Bektan, Türk mitolojisine de yeni bir açılım kazandırıyor.

    Ağrı'ya 'by-pass' tırmanışı

    22 ilde 58 bin korucu var
    Nisan 2003 tarihi itibariyle, 22 ilde toplam 58 bin 511 'geçici köy korucusu'nun bulunduğu ve bunların aylıklarının da, tazminat dahil ortalama 259 milyon lira olduğu belirtildi.

    Orman yangınlarında anormal bir artış yok

    Aksu: Barış projesi hedefine ulaşacak

    'Bilim adamları kimin emrinde?'
    Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürol Irzık, bilimin bazen kamu çıkarlarından çok şirketlerin çıkarlarına hizmet edebildiğini belirtti.

    Hac için ön kayıtlar başlıyor
    Önümüzdeki yıl Hacca gitmek isteyenlerin ön kayıtları, 18 Ağustos Pazartesi günü başlıyor.

    Kısa kısa..



  • 16 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED