AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Polise zam müjdesi

Polisleri AB uyum yasalarına uyma konusunda uyaran İçişleri Bakanı Aksu, "Hükümet ve Meclis AB'ye uyum yolunda önemli adımlar arttı. Bundan sonra uygulamanın gerçekleşmesi gerekiyor" diye konu;tu.Bakan Aksu, memur sendikaları ile maaş artışlarını görüşmek için masaya otururken, polislere zam müjdesi de verdi. İçişleri Bakanlığı polislerin maaşlarının ve özlük haklarının düzeltilmesine yönelik çalışmalarını bir süredir sürdürüyordu. İçişleri Bakanı Aksu, polislerin maaşlarının iyileştirilmesine yönelik hazırlıkların son aşamaya geldiğini açıkladı. Aksu, kısa bir süre içinde polislere müjdeli haberi verebileceklerini açıkladı. Emniyet güçlerine verilen olağanüstü hal tazminatı ile operasyon tazminatlarının da yeniden konulması bekleniyor.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    İlaç özelliği olan iki fıstık türü geliştirildi

    ABD Tarım Bakanlığı ile Texas Üniversitesi uzmanlarının, ilaç özelliği taşıyan iki ayrı fıstık türü geliştirdiği bildirildi. Tekli doymamış yağ içeren fıstık türlerinin, önümüzdeki yıl ABD'de satışa sunulacağı açıklandı. Yeni fıstık türleri, yüksek oranda oleic asit içeriyor. Tekli doymamış yağ olan oleic asidin, iyi kolesterolü yükselterek damarlardaki tıkanmaları önleyebildiği, kötü kolesterolü indirerek damarların hasar görmesini engelleyebildiği biliniyor. Olin ve Tamrun OL 01 adları verilen fıstık türlerinin biri İspanyol fıstığı, diğeriyse runner olarak bilinen bir fıstık türünün benzeri olduğu belirtildi. Ticari olarak piyasaya sürülen yeni fıstık tohumlarının Amerikalı üreticiler tarafından yetiştirilmeye başlandığı açıklandı. Yeni fıstık türlerinin geliştirilmesinin 10 yıl sürdüğü açıklandı. Daha fazla bilgi için: http: //www.ars. usda. gov adresine başvurulabilir.

    Rotterdam İslâm Üniversitesi yeni binasında

    Avrupa'daki ilk İslâm üniversitesi olma özelliği taşıyan Rotterdam İslâm Üniversitesi (IUR), 2003-2004 öğretim yılına kendi binasında giriyor. 1997'de Rotterdam Zuid'daki Kocatepe Camii Kompleksi içinde kurulan üniversite, daha sonra Rotterdam West'teki hizmet binasına taşınmıştı. Rotterdam İslâm Üniversitesi'nin yeni binasına taşınması, üniversitenin Hollanda hükümeti tarafından resmen tanınmasında önemli bir adımı teşkil ediyor. IUR Rektör ü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, üniversitenin yeni binaya taşınmayla birlikte ayda 100 bin euro masrafının olacağını, bu masrafların karşılanabilmesi için, devlet desteği sağlanıncaya kadar özellikle Avrupa'da yaşayan Türklerin katkılarını beklediklerini söyledi.

    Trilyonluk tarih çöplük oldu

    Yedikule'deki tarihi tren bakım ve onarım atölyesi kaderine terkedildi. Sultan Abdülhamid zamanında Almanlar tarafından inşa edilen atölyedeki iş makinalarının bir bölümü, korunmadığı için hırsızlar tarafından talan edildi. Sadece taşınamayacak ağırlıktaki makina gövdelerinin bulunduğu, tarihi bina, geceleri tinercilerin ve mekansızların sığınağı haline geldi. Yedikule tren istasyonunun bitişiğindeki 30 dönümlük arazide kurulu bulunan tren bakım ve onarım atölyesi, yıllardır TCDD tarafından kullanılmıyor.

    'MEB'den 'atama vurgunu' uyarısı

    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özür grubuna bağlı tayin talebinde bulunan öğretmenlerden, atanmalarını sağlayacakları iddiasıyla para isteyenler olduğunu belirterek, bu kişilere karşı dikkat edilmesi uyarısı yaptı. MEB yetkilileri, eş durumu, sağlık ve öğrenim gibi özür grubuna giren öğretmenlerden tayin talebinde bulunanların atamalarının gerçekleştirildiğini kaydettiler. Yetkililer, buna karşın öğretmenlerin "aracı" bulma gayreti içine girdiği yönünde duyumlar alındığını belirttiler. "Aracı kişilerin" kendi işlerini takip ediyormuş gibi bakanlık personelini sürekli arayarak bilgi edindiklerinin saptandığını ifade eden yetkililer, bu kişilerin öğretmenlerden "atanmalarını sağlayacakları iddiasıyla para istediklerini" bildirdiler.

    Kazım Kartal toprağa verildi

    İstanbul'da vefat eden sinema sanatçısı Kazım Kartal, Şişli Camii'nde dün öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Kağıthane Hasdal Mezarlığı'nda toprağa verildi. Kartal'ın cenazesi, Cihangir'deki evinin önündeki ilk törenin ardından, Taksim'deki Yeşilçam Sokağı'na getirildi. Çağdaş Sinemacılar Derneği'nin önünde sanatçı için bir tören yapıldı. Törene, Rutkay Aziz, Aytaç Arman, Şemsi İnkaya ve Bülent Kayabaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı. Kartal'ın cenazesi, daha sonra alkışlar arasında Şişli Camii'ne götürüldü. Burada gazetecilere açıklama yapan sinema sanatçısı Serdar Gökhan, cenaze törenine gelenlerin sayısının çok az olduğunu belirterek, "Kazım Kartal flaş bir isim olsaydı, herkes buraya gelirdi. İnşallah gelmeyenlerin cenazesi de böyle olur" diyerek tepki gösterdi.

    Blair'e suç duyurusu

    İstanbul Barosu, merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvrurak, İngiletere Başbakanı Tony Blair, Savunma Bakanı Geoff Hoon ve Birleşik Krallık Genel Kurmay Başkanı'nın, Irak'ta insanlık ve savaş suçu işlenmesine sebep oldukları gerekçesiyle yargılanmasını istedi. Baro, hazırladığı 3 klasör dolusu belgeyi dava dilekçesiyle birlikte kurye ile dün Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı'na gönderdi. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, düzenlediği basın toplantısında, "Irak'a yapılan müdahale meşruluk ve hukukilik temellerine dayanmayan bir müdahaledir. Konunun, 18 dünya kentinin baro başkanlarının 14-15 Mart tarihleri arasında Paris'te yapılan toplantıda uluslararası mahkemelere taşınması kararlaştırılmıştı. Biz de, Irak'ta işlenen savaş ve insanlık suçları konusunda çıkan haber ve görüntüleri delil olarak mahkemeye sunuyoruz" dedi.

  • İSMAİL ZELVİ, İSTANBUL

    Şurup yerine patates ilacı içince öldü

    Bolu'da hasta olan bir kadın, şurup yerine patates ilacı içince hayatını kaybetti. Gerede ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Emine Sarı, bir süre önce hastalanmış ve doktorlarının verdiği ilaçlarla evinde tedavi görüyordu. Yatağının yanına bırakılan küçük şişe içindeki patates ilacını farketmeden içen Sarı, rahatsızlığı artınca Gerede Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede yapılan ilk müdahalede Emine Sarı'nın durumunun ciddi olduğu görülünce, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Emine Sarı kurtarılamadı. Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fahrettin Yılmaz, patates ilacını içen Emine Sarı'nın iç organlarında yanma meydana geldiğini söyledi.

    Attan korkunca dereye düştü

    Zonguldak'ın Asma mahallesinde 70 yıllık tahta köprüden geçmek isteyen madenci, karşı istikametten gelen attan korkunca dereye düştü. Yaralanan şahıs, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Alınan bilgiye göre, Asma mahallesi Dereiçi sokakta bulunan tahta köprüden geçmek isteyen Recep Doğancı (43) isimli maden işçisi, köprünün ortasına geldiğinde karşıdan bir atın geldiğini gördü. Dar olan köprüde attan korkarak yol vermek için kenara çekilen Doğancı, dengesini kaybedince, yaklaşık 3 metre yükseklikten Asma Deresi'ne düştü. Recep Doğancı, 112 Acil Servis ekibi tarafından dereden çıkarılarak Zonguldak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Doğancı'nın belinin incindiği belirlendi.

    Tekel bayiini soymaya suçüstü

    Fındıkzade'de bir Tekel bayiini soymaya çalışan iki hırsız, polis tarafından suçüstü yakalandı. Dün saat 03:00 sıralarında, Fındıkzade Millet caddesi üzerinde bulunan Şenol Büfe Tekel ve Kuruyemiş bayiine girmeye çalışan iki soyguncu, polis tarafından suç üstü yakalandı. Dükkanın kepeklerindeki kilidi demir makasla kesmeye çalışırken bir ihbar üzerine olay yerine gelen polisler tarafından yakalanan 16-17 yaşlarındaki iki soyguncu, bir süre polis otosunda bekletildi. Tekel bayiinin yanında bulunan Fatih Market'in sahibi, "Burada daha önce de böyle olaylar oldu. Gece iki kişinin içeri girmeye çalıştıklarını gördüm ve hemen polise haber verdim" dedi.

    Uyuşturucu komasına giren şahıs öldü

    Gaziantep'te uyuşturucu komasına giren bir kişi hayatını kaybetti. Gümüştekin mahallesi 15. sokak 16 nolu evde meydana gelen olayda, Mehmet Mamet (38) isimli şahıs, kolunda şırangayla ölü olarak bulundu. Mamet'i kolunda şırıngayla yerde bulduğunu söyleyen eşi, durumu akrabalarına duyurduğunu ve daha sonra Gaziantep SSK Hastanesi'ne kaldırdıklarını belirtti. Mamet'in, olay yerinde hayatını kaybettiği bildirilirken, olayla ilgili tahkikatın devam ettiği öğrenildi.

    Tali yoldan çıktı, 9 kişi yaralandı

    Giresun'un Tirebolu İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 9 kişi yaralandı. İlçenin Çarşı mahallesi Liman mevkiinde, tali yoldan aniden anayola çıkan Derviş Sami Temel'in kullandığı 28 TA 136 plakalı otomobil ile, Enver Takır yönetimindeki 28 M 8412 plakalı minibüs çarpıştı. Kazada, Enver, Gökhan, Ali ve Nevin Takır, Ebru, Safiye ve Ali Tok, Hüseyin Kara ile Derviş Sami Temel yaralandı. Yaralılar, Tirebolu Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

    TIR'ın sürücüsü ve çarptığı yaya öldü

    Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi Gümüşkün köyü yakınlarında meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Ahmet Kültekin (22) yönetimindeki 31 HA 831 plakalı TIR, yolu karşıdan karşıya geçmek isteyen Erkan Kandemir'e (43) çarptıktan sonra yol kenarına devrildi. Kazada, sürücü Ahmet Kültekin ile TIR'ın çarptığı Erkan Kandemir olay yerinde hayatını kaybetti.

    Markette devekuşu var

    Karaman'da bir market, kasap reyonunda sattığı devekuşu eti ile ilgili müşterilerin merakını gidermek ve daha fazla kişiyi çekmek için, 4 adet devekuşunu işyerinin önündeki kafeste sergiliyor. ÜÇAŞ Süpermarket'in ortaklarından Muttalip Kehya, iki yıldır devekuşu eti sattığını belirterek, "Et alanların önemli bir kısmı bu hayvanı hiç görmediklerini söylüyordu. Müşterinin merakını gidermek ve ilgi çekmek amacıyla, 18 aylık 4 devekuşunu marketin önüne koyduğumuz kafeste sergilemeye başladık. Devekuşları, et satışlarımızı artırdı." dedi.

    Didim İngiliz kenti oldu!

    Aydın'ın Didim İlçesi, İngiliz turistlerin akınına uğradı. Didim İlçe Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Aydın'ın Kuşadası ile birlikte en önemli turizm merkezlerinden Didim'e gelen yabancı turistlerin yüzde 80'ini İngiliz turistler oluşturuyor. Didim'e gelen İngiliz turistlerin diğer turistlerden farklı bir yaklaşım gösterdiğini belirten yetkililer, Didim'in küçük bir İngiliz kenti konumuna geldiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Didim'de son bir yılda 250 İngiliz vatandaşı ev satın aldı. Bu sayı önümüzdeki yıllarda 1000'i bulacak gözüküyor. Bu işten en çok emlakçılar memnun. İlçede emlakçı patlaması yaşanıyor. Yaklaşık 300 emlakçı var. Hatta şu anda İngilizler için 'Türk Evi' kampanyası başlatıldı. Kuşadası'nda 80 milyar lira olan evler, Didim'de 40 milyar liraya satılıyor. İngilizler uygun bulduğu evi, iyi, kötü demeden alıyor. İlçedeki esnaf bütün organizasyonlarını İngilizler'e göre yapıyor."

    PAMUKKALE MAZİYİ ARIYOR

    Tarihle doğal güzelliğin iç içe olduğu Pamukkale hareketli günlerini ararken, Beyaz Cennet'e gelen yabancı turist sayısında bu yıl önemli oranda gerileme olduğu bildirildi. Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, geçen ay sonu itibariyle Pamukkale'yi 119 bin 150 yerli ve 325 bin yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi. "Pamukkale çok özel bir yer. Ama buraya gelen turiste ne verebiliyoruz?" diyen Korkmaz, "Eskiden turist travertenlerde gezer, çanak gibi olan yerlerde suya girer, vücuduna çamur sürer, güneşin batışını izlerdi. Şimdi bunlardan mahrum" şeklinde konuştu. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından Pamukkale için hazırlanan 11 projenin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, şunları söyledi: "Pamukkale'ye gelenlerin suyla temasını sağlayacak Kocaçukur mevkiindeki termal havuzun bir an önce yapılması gerekiyor."

    Tuvalet yolsuzluğundaki miktar belli değil

    Erzurum Valisi Mustafa Malay, bazı köy muhtarlarının geçen yıl köylere tuvalet yapılması için verilen yardımlardan yolsuzluk yaptığını belirterek, yapılan yolsuzluk miktarının henüz belirlenemediğini bildirdi. Vali Malay, yaptığı yazılı açıklamada, Erzurum'da göreve başladığı günlerde israf ve yolsuzlukla mücadele edeceği yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatarak, yolsuzluklarla ilgili ihbarlar aldığına dikkat çekti. Yolsuzluk ihbarlarını değerlendirerek, il merkezinde ve ilçelerde araştırma ve inceleme yapılması amacıyla komisyonlar oluşturduğunu belirten Malay, geçen yıl köylere tuvalet yapımı için verilen yardımlar konusunda bazı muhtarların yolsuzluk yaptıklarını kaydetti. Aşkale ilçesinde, Özel İdare Müdürlüğü tarafından 47 köye gönderilen yardım malzemelerinin usulüne uygun kullanılmadığı tespit edilmiş, köy muhtarları hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

    Sahte seyahat çekleriyle yakalandı

    İstanbul'da, sahte seyahat çeklerini daha önce bozdurmayı başaran Nijeryalı, suçüstü yakalandı. Nijerya asıllı Obinna Obıaru İhene (24), Amerikan Ekspres Bank'a ait sahte seyahat çeklerini bir süre önce Yapı Kredi Bankası Fındıklı Şubesi'nde bozdurdu. Bir süre sonra dolandırıldıklarını anlayan banka çalışanlarının ihbarı üzerine polis, İhene'nin yakalanması için soruşturma başlattı. Parasının bitmesi üzerine Obinna Obıaru İhene, aynı işlemi Yapı Kredi'nin Taksim Şubesi'nde gerçekleştirmek istedi. İhene, banka görevlilerinin olayı fark etmesi üzerine güvenlik görevlisi tarafından yakalandı. Polise teslim edilen İhene'nin bu yolla toplam 1 milyar lira elde ettiği belirlendi.

    THY uçağı yürekleri hoplattı

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da içinde bulunduğu THY uçağı, Atatürk Havalimanı'na inişte teknik bir arıza nedeniyle pisti pas geçince korkuttu. İçinde 139 yolcusuyla, Ankara-İstanbul seferi için dün saat 08.20'de Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan THY'nın "Mardin" adlı Boeing 737-800 tipi uçağı, iniş için alçalmaya başladığı sırada kaptan pilot, iniş takımlarının göstergesinde uyarı ışığının yanık olduğunu gördü. Bunun üzerine inişten vazgeçen pilot, "Lütfen tekerleklerime bakın" uyarısında bulundu. Uçağın iniş takımlarının açık olduğunu gören kule yetkilileri pilota "Herşey normal, inebilirsiniz" ikazını verdi. Uçak bunun üzerine kazasız bir şekilde iniş yaptı. Olay esnasında Havalimanı İtfaiyesi, iniş takımlarının açılmaması halinde olası bir gövde üstü iniş ihtimalini göz önüne alarak, köpük tankerlerini pistte hazır tuttu.

  • SIRRI BIYIK

    TEDAŞ: Faturaları zamanında ödeyin

    Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü (TEDAŞ) verilen sürede borcunu ödemeyen abonelerden gecikme zammı alınacağını belirtti. TEDAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre Tarımsal Sulama abonelerine ilişkin 1 Ocak 2003'ten 30 Temmuz 2003'e kadar tahakkuk ettirilen ancak ödenmeyen borçların 31 Ekim'e kadar ödenmesi istendi. Abonelerin Ağustos 2003'te tüketmiş oldukları enerji bedellerinin 1 Aralık'a kadar; eylül, ekim ve kasım 2003 'te tüketilecek enerji bedellerinin ise 31 Aralık'a kadar ödenmesinin karara bağlandığını açıkladı.

  • HABER MERKEZİ

    Eski Bakan Özsoy'un evi soyuldu

    Sağlık eski Bakanı Dr. Halil İbrahim Özsoy'un Afyon'da bulunan evi akşam saatlerinde soyuldu. Kimliği belirsiz hırsızlar, önceki gün saat 18.00 sıralarında Sağlık eski Bakanı Özsoy'un Ordu Bulvarı Konak Apartmanı 4. katta bulunan evine girdi. Hırsızlar evde bulunan kasayı açarak içerisindekilerle birlikte bazı eşyaları alarak kaçtı. Polis, olayla ilgili geniş çaplı araştırma başlattı. Hırsızlık olayını Ankara'da öğrenen İbrahim Özsoy'un Afyon'a geleceği öğrenildi.

    Boğulan beş mülteci tek mezara gömüldü

    İtalya'ya geldikleri söylenerek indirildikleri Ege sahillerinde boğulan 5 mülteci tek mezara gömüldü. 3 gün önce Libya'dan bindikleri yolcu gemisinden İtalya'ya geldikleri söylenerek indirilen ve bindikleri filikanın batması neticesinde Ege'nin sularına gömülen 5 mülteci, Balıkesir'in Edremit Belediyesi'nde toprağa verildi. İtfaiye görevlileri, 4'ü kadın 5 mültecinin cenazesini, açılan tek bir mezara topluca gömdü. Sudan ve Moritanya uyruklu oldukları bildirilen mültecilerden 5'i ölürken, 4'ü ise kurtarılmıştı. Toplam 19 kişi oldukları sanılan mültecilerin diğerleri ise bütün aramalara rağmen bulunamadı.



  • 16 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED