AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Mutlu'ya ihtiyatî haciz

İçi boşaltılan Etibank'ın eski yönetim kurulu üyesi Zafer Mutlu'nun mallarına, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) olan borçlarından ötürü ihtiyatî haciz konuldu.

  • HABER MERKEZİ/İSTANBUL
    İçi boşaltıldığı gerekçesiyle TMSF'ye devredilen Etibank'ın eski yönetim kurulu üyesi Zafer Mutlu'nun mallarına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) olan borçlarından ötürü ihtiyatî haciz geldi. Haciz işlemine neden olan borcun, gecikme zammı hariç 452 trilyon 672 milyar lirayı bulduğu anlaşıldı. Yurtdışında ve yurtiçinde azımsanmayacak miktarda malvarlığı bulunan Mutlu'nun –yüklü bir meblağ olsa da– borcunu neden öde(ye)mediği merak ediliyor. Etibank davasında yargılanan ve Dinç Bilgin'le anlaşmazlığa düştükten sonra Vatan gazetesine Yönetim Kurulu Başkanı olarak transfer olan Zafer Mutlu'yla ilgili ihtiyatî haciz kararı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Birinci Tahsilat Daire Başkanlığı'na gönderilen 1 Ağustos 2003 tarihli yazıya konu oldu.

    Yazıda, BDDK'ya 'amme borcu olan Zafer Mutlu'yla ilgili malvarlığı araştırması işlemine değiniliyor. Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

    452 trilyon 672 milyar amme borcu

    "BDDK'ya 452.672.000.000.000 TL (gecikme zammı hariç) amme borcu bulunan Zafer Mutlu'nun her türlü mal, hak ve alacaklarına 6183 Sayılı Kanun gereğince ihtiyatî haciz onayı alındığı ve yine aynı kanuna istinaden bunlara haciz konduğu ve ayrıca ilgili hakkında mal varlığı araştırılmasına girişildiği belirtilmiştir. Bu nedenle, mezkur şahsın kurumumuzda hak ve alacaklarının bulunup bulunmadığının araştırılması, bulunması halinde bunlar üzerine haciz konarak ikinci bir yazıya dek bloke edilmesi ve sonucun yazının tebliği tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde Kurum'a bilgi verilmesi, aksi takdirde Bankalar Kanunu ve TMSF Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri uyarınca hakkımızda işlem yapılacağı ihtar edilmiştir. Aşağıda kimlik bilgileri yer alan amme borçlusuna ilişkin mal varlığı araştırmasının ivedilikle yerine getirilerek neticenin Müşavirliğimize en geç 18.08.2003 Pazartesi günü gönderilmesi önemle rica olunur."

    Yazının son cümlesindeki ifadeden de anlaşıldığı gibi ihtiyatî haciz için Mutlu'nun malvarlığıyla ilgili incelemenin en geç iki gün içinde tamamlanması gerekiyor.

    İşte Zafer Mutlu'nun malvarlığı

    BDDK'ca şu anda araştırılan Zafer Mutlu ve ailesinin üzerine kayıtlı malvarlıklarının dökümü şöyle:

    1) İstanbul Tarabya Sümer Korusu'nda, takriben 4-5 milyon dolar değerinde, üç katlı villa.

    2) İstanbul Gökkafes'de 400 metrekarelik daire; takriben 2,5 milyon dolar. (Mutlu'nun mal varlığı içinde bu gayrimenkulu göstermediği belirtiliyor.)

    3) Bodrum, Türkbükü, Kayakoy Sitesi, villa, iki katlı. Değeri yaklaşık 1 milyon dolar. (Bodrum'daki villanın malvarlığında gösterilmediği ileri sürülüyor.)

    4) Beşiktaş Plaza'da apartman dairesi. (750 bin dolar.)

    5) İstanbul, Etiler Sarı Konaklar'da villa. (Zafer Mutlu'nun kızı üstüne. 700 bin dolar.)

    6) İngiltere, Londra'da Sloane Square'de apartman dairesi. (450 bin dolar.)

    7) Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia'da apartman dairesi. (Kızının üstüne. 300 bin dolar.)

    8) Kemer'de, Kemer Kolej. (1 milyon 250 bin dolar.)

    9) Etiler'de, Maya Sitesi. (Kardeşinin üstüne.)

    10) Bodrum, Cennet Sitesi'nde müstakil ev. (70 bin dolar.)

    11) İstanbul Büyükçekmece'de bir çiftlik. (Babasının üzerine. 1 milyon dolar.)

    12) Ataköy'de apartman dairesi. (Babasının üzerine.)

    13) Mercedes zırhlı minibüs. (İçi özel yapım, televizyon, bar, telefon vs...)

    14) BMW 7.5
    15) Volvo 850
    16) Range Rover
    17) Cadillac

    18) Etibank'ta 1,5 milyon dolar para; İngiltere'de HSBC'de miktarı belli olmayan para.

    Etibank davasında DGM'lik olmuştu

    Sabah gazetesinin eski Yayın Grup Başkanı ve Etibank eski Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutlu, Etibank soruşturması kapsamında DGM'de ifade vermişti. Mutlu ile bankanın eski yönetim kurulu üyesi Ercan Arıklı'nın, usulsüz işlemlerle bankanın zarara uğratılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulmuştu. Mutlu, Etibank'la ilgili ilk ceza davasının da 13 sanığı arasındaydı. Davanın iddianamesinde sanıkların yurtdışı bankalardaki hesaplarının gerçek mahiyetlerine uygun düşmeyecek şekilde muhasebeleştirildiği belirtilmişti.



  • 16 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED