AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Amerika'nın büyüsü ikinci kez bozuldu

Amerika'nın büyük kentlerinde yaşanan ve milyonlarca insanı perişan eden elektrik kesintileri, 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika'nın büyüsünü bozan ikinci büyük olay oldu.

ABD ve Kanada'nın en büyük kentlerinde yaşanan elektir kesintileri ve ardından yaşanan kaos, 11 Eylül saldırısarından sonra Amerika'nın büyüsünü bozan ikinci olay oldu. Kesintinin nedeni henüz açıklık kazanmazken, milyonlarca kişi metro ve asansörlerde mahsur kaldı. Görüntüler 11 Eylül sonrasını andırdı. Terör paniği yaşayan binlerce New York'lu yollara döküldü ve evlerine ulaşmaya çalıştı. Kesinti nedeniyle tünellerde hareketsiz kalan yaklaşık 600 metro trenindeki binlerce yolcu polis gözetiminde tahliye edilirken, New York'un bazı mahallelerine elektrik verilmeye başlandı. Kanada'nın başkenti Ottowa'da karanlık nedeniyle yağmalamalar yaşandı. New York bölgesinde uçuşların durdurulduğu 3 büyük havaalanı Newark, John F. Kennedy ve La Guardia ile birlikte Kanadaídaki Toronto ve Ottowa havaalanlarında uçuşlara kesintiden birkaç saat sonra yeniden izin verildi.

ABD ve Kanada birbirini suçladı

Elektrik kesintisinin nedeni kesinlik kazanmadı. Bu konuda Kanada ve ABD karşılıklı olarak birbirini suçluyor. Elektrik şebekelerindeki çökmenin nedenini ABD'deki bir santrale yıldırım düşmesi olarak açıklayan, sonra bundan vazgeçen Kanada, daha sonra olaya bir nükleer elektrik santralinin yol açtığını savundu. Kanada Başbakanı Jean Chretieníin makamından yapılan açıklamada, kesintiye Pennsylvaniaídaki bir santralin devre dışı kalmasının yol açtığı bildirilirken, bir başka açıklamada ise nedenin Niagara'daki elektrik santraline yıldırım düşmesi ya da yangın çıkması olabileceği belirtildi. Chretien'in sözcüsü Thoren Hudyma, Pennsylvania eyaletindeki bir nükleer elektrik santralinin devre dışı kalması sonucu olayın meydana geldiğini söyledi. Hudyma, ''Kesintiye, santralin enerji sisteminin çökmesi yol açtı'' dedi. Kanada Savunma Bakanı John McCallum da, ''ABD ordusunun, santralin devre dışı kaldığını kendilerine bildirdiğini ve bunun bir terörist eylem sonucu olmadığını söylediklerini'' açıkladı.

Bush: İlginç bir ders

Elektrik şebekesi operatörleri ise ABD ile Kanada arasındaki yüksek gerilim hatlarında bir arıza olabileceğini bildirirken, ABD Başkanı George Bush kesintinin nedenini araştıracaklarını ifade etti ve bir kez daha böyle birşeyin yaşanmayacağını söyledi. New York Valisi George Pataki ise kesintinin nedenini bilmediğini söyledi. ABD Başkanı Bush, kesintilerin ilginç bir ders olduğunu belirterek, aksaklığın kesinlikle terör bağlantılı olmadığını söyledi. Bush, ulusal ölçekteki büyük sorunu gidermek için federal hükümetin de yerel yetkililerle yoğun bir şekilde çalıştığını vurguladı. Bush, kesintilere karşı halkın gösterdiği sukünetten gurur duyduğunu belirtirken, daha önce elektrik şebekelerinin yenilenmesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Kesintiden THY daha çok etkilendi

  • SIRRI BIYIK / İSTANBUL
    ABD'de ülke genelinde yaşanan elektrik kesilmesi krizi, uçak seferlerinde iptallere ve uzun süreli gecikmelere yol açtı. ABD yetkililerinin, uluslararası uçuşlarda kendi havayolu şirketlerine öncelik vermesi, bu ülkeye sefer yapan yabancı havayolu uçaklarını adeta meydanlarda hapsetti. New York - İstanbul seferi için JFK (John.F.Kennedy) Havalimanıíndan 10 dakika arayla kalkması gereken Amerikan Delta Havayolları uçağı sadece 3 saat 15 dakika rötar yaparken, THY uçağına ise, 9.5 saat kalkış izni verilmedi.

    'Kıyamet bir elektrik arızasından kopacak'

    Amerika'nın doğusunu felç edip, karanlığa boğan elektrik kesintileri, İtalyan felsefeci Umberto Eco'nun "kıyamet bir elektrik arızasından kopacak" savını akıllara getirdi. ABD'nin kuzey doğusu ile Kanada'nın güney doğusunda çok büyük bir alanda yaşanan elektrik kesintisi, New York başta olmak üzere pek çok büyük kentte "11 Eylül Sendromu" görüntülerine neden oldu. "Gülün adı" romanıyla dünya kamuoyundan yankı uyandıran yazar, edebiyatçı, eleştirmen Eco, 20. yüzyılın en önemli düşünce adamlarından biri.



  • 16 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED