AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Ürdün milletvekillerinden direnişe destek çağrısı

Ürdün'de İslami Hareket Cephesi (İHC) öncülüğündeki bazı milletvekilleri hükümetten, ABD'nin Irak'tan çekilmesini ve bu ülkedeki ABD karşıtı direnişi desteklemesini istedi. İHC lideri Hamza Mansur, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, ''Hükümetin, ulusal ve meşru bir direniş olan Irak direnişini desteklemesini talep ediyoruz'' dedi. ABD'nin müttefiki Ürdün'de Haziran ayında yapılan seçimlerde parlamentonun yeni üyeleri belirlenmişti. Başbakan Ali Ebu El Recep başkanlığında kurulan yeni hükümet için yakınlarda yapılacak güven oylaması öncesinde yapılan bu çağrı tartışmalara yol açtı. Bağdat'taki Ürdün büyükelçiliği, 7 Ağustos'ta bombalı bir saldırıya uğramıştı. Büyükelçilik önünde bomba yüklü bir kamyonun infilak etmesi sonucu 17 kişi hayatını kaybetmiş, saldırının sorumluluğunu üstlenen olmamıştı. İHC'nin 110 sandalyeli parlamentoda 17 milletvekili bulunuyor.

"Irak'ta çocuklar bile gözaltına alınıyor"

İngiliz gazetesi Guardian'ın dünkü sayısının ilavesinde Irak'dan araştırmacı gazeteci Jonathan Steele'in yolladığı bir araştırmaya yer verdi. Amerikalıların, Irak'da yürüttüğü saldırıların perde arkasına ışık tutan haberden kısa bir alıntı: "Yüzlerce Irak'lı sivil, gözaltına alındıktan sonra, kendilerine herhangi bir suçlama getirilmeden, çoğunlukla sorgusuz sualsiz, derme çatma hepishanelerde tutuluyorlar. Buralarda anneleri babalarından habersiz gözaltına alınmış çocuklar da var. Biri de Sufian. 11 yaşında. Bir akşam Amerikan askerleri başına bir örtü koyup, ellerini kelepçeleyip onu bu hapishaneye getirmiş. Ailesi üç hafta boyunca Sufian'ın nerede olduğunu bulmaya çalışmış, bulamamış. Irak'da güvenlik böyle mi sağlanacak?"

Irak'ın güneyinde iki İngiliz asker öldürüldü

Irak'ın güneyinde bir askeri konvoya roketatarlarla düzenlenen saldırıda, 2 İngiliz askerinin öldüğü, 2 askerin de yaralandığı bildirildi. Haberin bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanması halinde bu saldırı, Şiiler'in yoğunlukta olduğu Irak'ın güneyinde, koalisyona yönelik 2. büyük saldırı olarak kayıtlara geçecek. Bu son saldırıyla, savaşın başladığı 20 Mart'tan bu yana ölen İngiliz askerlerinin sayısı 20'ye yükseldi. Bu arada, Irak'ta bir konvoya roketle düzenlenen saldırıda, 2 Amerikan askeri ile 3 Iraklı yaralandı. Amerikan 4. Piyade Tümeni'nden Albay William MacDonald, Balad civarında bu sabah yerel saatle 08.00 sularında küçük bir konvoya 2 roket fırlatıldığını söyledi.

Amerikan askerleri 6 Iraklı sivili öldürdü

ABD askerinin Bağdat'ta düzenlediği baskınlar sırasında 6 Iraklı'nın öldürüldüğü, 10 kişinin de tutuklandığı açıklandı. ABD Ordusu subaylarından Bill MacDonald, önceki gün Tikrit yakınlarında, roketatar ve kaleşnikof silahları bulunan bir grubla karşılaşan ABD askerlerinin, silahlı şahıslardan 1'ini öldürdüğünü belirtti. Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba kenti yakınlarında, Şii ve Sünni Müslümanlar'ın yaşadığı bir köyde önceki gece meydana gelen çatışmada ise 4 Iraklı'nın öldürüldüğü açıklandı. Öte yandan, Bağdat yakınlarından bir Iraklı ABD askerlerinin rastgele açtıkları ateş sonucu öldü.

Esad: Geçici Hükümet Konseyini tanımıyoruz

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Irak'ta kurulan Geçici Hükümet Konseyi yönetimini tanımadıklarını açıkladı. Esad, bu yönetimin tanınmamasının Araplar'ın ortak tutumu olduğunu, kendi ülkesinin de buna bağlı olduğunu ifade etti. Esad, önceki gün yaptığı açımlama sırasında, Irak'taki yönetimi, "bağımsız olmaması" dolayısıyla tanımayacaklarını söyledi. Esad, Geçici Hükümet Konseyi'nin, "Halkı temsil etme gücüne sahip ulusal bir hükümetin kurulmasına zemin oluşturması umudunda olduğunu" belirtti.

İsrail 73 Filistinli mahkumu bıraktı

İsrail, Ortadoğu yol haritasının desteklenmesi çerçevesinde iyi niyet girişimi olarak, 73 Filistinli mahkumu daha serbest bırakmaya başladı. Bazı mahkumların, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti yakınında bulunan Damon cezaevinden Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki kontrol noktalarına götürülerek serbest bırakıldığı bildirildi. Cezaevi sözcüsü, serbest bırakılmasına başlanan mahkumların hırsızlık ve İsrail'e yasadışı yollardan girmek gibi suçlardan hüküm giydiğini söyledi. Mahkumların serbest bırakılması, İsrail'de Salı günkü 2 intihar saldırısı yüzünden ertelenmişti.


16 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED