AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
PC'de 2004 hedefi
1 milyon satış

2002'de 480 bin bilgisayarın satıldığı Türkiye'de bu yıl sonu beklentisi 650-700 bin civarında. 2004 yılında ilk defa 1 milyon bilgisayar satışının gerçekleşmesinin beklendiği ülkemizde en önemli müşteri devlet.

Türkiye'de yıllık bilgisayar satışının 2004 yılında 1 milyon adedi geçeceği açıklandı. IT Business Weekly dergisine konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Ayşegül İldeniz, 2002 yılında 480 bin bilgisayarın satıldığı Türkiye'de bu yılsonuna kadar 600-700 bin bilgisayarın satılmasının beklendiğini kaydetti. Bu arada 2003 yılını yüksek satış oranıyla kapatmak isteyen bilgisayar firmaları cazip kampanyalar düzenlemeyi planlıyor. International Data Corporation (IDC) geçen yıl Türkiye bilgisayar pazarında yüzde 40 büyüme öngörüyordu.

Devlet iyi müşteri

Türkiye'de tüketicinin kişisel bilgisayar pazarındaki oranının yıllardır yüzde 25 civarında kaldığına dikkat çeken İldeniz, bu eğilimin ancak pozitif ekonomik veriler ve faizlerdeki düşüşle değişeceğini söylüyor. Bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde devlet ihaleleri, kurumsal pazardaki PC satışlarını bir parça etkiledi. IDC'ye göre devlet alımlarının PC pazarındaki payı yüzde 19'a ulaştı. Daha önceki yıllarda bu oran yüzde 7-8'ler düzeyindeydi. Kurumların küçüldüğü ve devletin daha etkili olduğu PC tüketiminde KOBİ'lerin ağırlığı ise son iki yılda daha çok hissedilmeye başladı ve İldeniz'e göre asıl hareketi bu kesim yaratıyor.

En önemli alıcı kamu kurumları

Türkiye'de bilgisayar satışlarını artıran önemli unsurlardan biri, kamu sektörünün bilgisayarlaşmaya hız vermesi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türk Telekom'la birlikte gerçekleştirdiği 5 bin okula hızlı internet bağlantısı projesi, 650 bin öğretmene ücretsiz e-posta adresi açma projesi ve 2004'te 40 bin okula Internet bağlanmasının planlanması bilgisayar satışlarını artıracak en önemli etkenler olarak görülüyor. Türkiye'de bilgisayarlaşma oranını artıdrmak için çalışmlaar yaptıklerini belirten İldeniz şunları söyledi: "Türkiye'de tüketicinin neden bilgisayar alması gerekti ğini anlatıyoruz. 27 milyon cep telefonunun satıldığı bir ülkede 3 milyon bilgisayar olmasını kimse açıklayamaz. Milli geliri 450 milyar dolar olan Türkiye'de artık bu rakamları tartışmamız gerekiyor. Anadolu'daki şehirlere bu heyecanı taşımaya çalışıyoruz."

Taşınabilir bilgisayarlar gözde

2002'de dizüstü pazarındaki büyüme yaklaşık yüzde 107 civarında oldu. Intel'in Centrino işlemcisiyle birlikte kablosuz iletişimin dizüstünde bir standart haline gelmesi de bu gidişatı körükleyen nedenler arasında. Bilgisayar kullanıcılarının taşınabilir sisitemlere olan talebi bu yıl ilk kez masa üstü bilgisayarları geçti. "NPD Group" adlı piyasa araştırması kuruluşunun verilerine göre, 2003 Mayıs'ında satılan tüm bilgisayarların yüzde 54'ünü diz üstü bilgisayarlar oluşturdu. 2000 yılı başlarında tüm satışların ancak yüzde 25'ini taşınabilir sistemler oluşturuyordu. Dizüstü bilgisayar satışlarındaki artışta en önemli rolü "mobilite" yani seyyar olma ihtiyacı oynuyor.


İnternet kafelerin yarısı iş, yarısı geyik

Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Başkomiser Çetin Gümüş, Doç. Dr. Mehmet Taşpınar danışmanlığında, hazırlanan "İnternet kafelerin denetlenmesi ve eğitim amaçlı kullanımının teşviki" konulu anket sonuçlarına göre, üst sosyo ekonomik grup, interneti özellikle bilgiye ulaşmak, e-posta göndermek, banka işlemleri, alışveriş için kullanıyor. Orta ve alt sosyo ekonomik grup ise interneti sohbet için kullanıyor. İnternet kullanımı, üst sosyo ekonomik statü ile orta ve alt sosyo ekonomik statü grubunda farklılık gösteriyor.


Compex 2003 Fuarı 4 Aralık'ta açılacak

Compex Uluslararası Bilgisayar Fuarı bu yıl 4 - 7 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek. Compex'in bu yılki konsepti, "Türkiye'de Enformasyon ve Komünikasyon Teknolojileri (Information and Communication Technologies / ICT)" olarak belirlendi. Compex'e, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Türkiye'nin önde gelen bilgi işlem ve iletişim şirketleri katılacak ve geliştirdikleri çözümleri ve en son teknolojiye sahip ürünleri ziyaretçilere tanıtacaklar. Ayrıca, onların görüşlerini alacak, gereksinimlerini öğrenecek ve bunları en iyi şekilde karşılamaya çalışacaklar.
http://www.compex.com.tr


Microsoft'un yeni hedefi: Her arabaya bir bilgisayar

Yazılım devi Microsoft firması, her eve bir bilgisayar kampanyasından sonra şimdi de her arabaya bir bilgisayar kampanyası başlattı. Microsoft otomotiv birimi başkan yardımcısı Dick Brass, "12-36 ay içinde piyasaya çıkaracağı (TBox) adlı cihazın sürücülere sağlıklı bilgi vereceğini" ifade etti. Brass'ın verdiği bilgiye göre, "bir işlemci, bellek ve katı diskten oluşacak TBox sayesinde, araçlara laptop ve telefon girmiş olacak ve sürücüler isterlerse yoldayken internete bağlanabilecekler." Dünyada 650 milyon araç ve aynı sayıda da bilgisayar bulunuyor.

 
WEB GEZGİNİ
Okur-yazar olmak isteyenlere
Bilgisayar okur-yazarı sayısını artırmak için kamunun çabaları yeni yeni başlamış durumda. Bu yönde Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi çalışmaları var. Sakarya Üniversitesi ile işbirliği yaparak uzaktan eğitimle bilgisayar okur-yazarlığı sertifikası veren bakanlık, bu alanda büyük bir boşluğu doldurmaya aday.
sakarya.edu.tr

Aradıklarınızın 'Hepsi Burada'
İnternetin getirdiği en büyük kolaylıklardan biri oturduğumuz yerden satın almayı düşündüğümüz şeylerle ilgili kısa sürede araştırma ve fiyat karşılaştırması yapabilmek. Türkiye'de internetten alışveriş denildiğinde ilk akla gelen sitelerden biri olan Hepsi Burada, sık kullanılanlar listesinde bulunması gereken sanal mağazalardan biri.
hepsiburada


PC DERGİLERİ
2003'ten 2004'e ne değişti?
Byte dergisi Aralık sayısında 2003'te en dikkat çeken teknoloji ve ürünleri hatırlatıyor. ve ardından 2004'te bizleri bekleyen yenilikler hakkındaki tahminlerini de bu yıldan yola çıkarak yapıyor. Dergide Dr. Hakkı Öcal, "Web'de Para Kazanmanın Yeni Yolu: İçerik Yönetim Sistemleri"ni ele alıyor. Dergideki diğer konular şöyle: Dosyalarınızı Yedekleyin, Herkese Knoppix Linux CD'si, CD'den boot eden Linux işletim sistemi, Alternatif Web Tarayıcıları.
byte

NET KİTAP
Modern donanım mimarisi
Bilgisayarların tüm bileşenlerini yakından tanımak, en yeni anakartlar, ekran kartları ve diğer aygıtları tanımak isteyenler için oldukça işe yarar bir eser. Kitabın bir bölümü de evde PC montajına ayrılmış. Bu sayede, tek başınıza bilgisayar toplayabileceksiniz. Bu geniş içerikli kitap ile, bilgisayarınızın kasasını açmaktan çekinmeyecek, en yeni donanım bileşenleri hakkında geniş bilgi edinebileceksiniz.
pusula
2 Aralık 2003
Salı
 

Melih Bayram Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED