AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E S N A F I N   K Ü R S Ü S Ü
Merhaba

Sevgili esnaf ve sanatkar arkadaşlar merhaba! Bundan sonra her hafta Çarşamba günleri yazılarımla sizlerin sesi olmaya çalışacağım.

Hükümetimiz sayesinde sağlanan istikrar ortamı ve yabancı ülkelerle gelişen bağımız, ekonomimizin üzerinde büyük olumlu etkiler yapmıştır. Küçük esnafımızın ve sanatkarlarımızın gerekli kaynak ve destekle istihdama ve ekonomiye önemli katma değer kazandıracağına inanıyoruz.

Esnafımızın işletmelerindeki standartları ve istihdam gücünü artırabilmek için gerekli kredilerin alınması savaşında yaşadığı zorluklar esnafımızı çok yormaktadır. Kredi alımı sırasında teminat olarak tapuların ve teminat mektupların istenmesi esnafımızı zora sokmaktadır. Çünkü bu tip krediye ihtiyaç duyan esnafımız zaten zor durumda olduğu için bunu kullanmak istemektedir.

Avrupa'daki kullanılan kredilerin %50'si küçük işletmeler ve esnaflar tarafından alınmaktadır fakat bizde kullanılan kredilerin esnaftaki payı %8 civarındadır. Eğer bu insanların kendi kaynakları olsa krediye zaten ihtiyaç duymazlar, bu nedenle gerekli yardımların yapılacağının inancı içerisindeyiz. Avrupa'nın küçük işletmelere ayırdığı kaynak 100-120 milyar civarındadır, fakat bizim ülkemizde bu oran binde beşlik bir paydır. Mevcut hükümetimiz bu yıl bir ilki gerçekleştirecek ilk defa 500 trilyon kaynak sağlamıştır. İstihdam gücüyle birlikte 25 milyonluk bir kitle oluşturulan küçük işletmelerimiz 21. yüzyılın örnek modelidir. Bu model aynı zamanda tabana yayılmış sermaye ve ekonominin modelidir. Esnafımızın en büyük sorunu yeterli ve ucuz kaynak kullanamamasıdır. Bu sorunları aştığımızda kalkınma hızımız büyük ivme kazanacaktır.

Esnafımızın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri Bağ-Kur problemidir. Geçtiğimiz hükümet döneminde bankalara yapılan online anlaşma sayesinde esnafımız bir nebze rahatlamıştır. Fakat daha önceleri online sistemi olmadığı için bankalardan yatırılan primler Bağ-Kur'da ödenmemiş olarak gözükmüş ve esnafımızdan kat kat bu meblağlar tekrar tahsil edilmiştir. Bazı esnafımız bu makbuzları sakladığı için gidip itiraz edebilmiştir. Fakat makbuzları elinde olmayan esnafımız haklarını kullanamamış ve mağdur olmuştur. Bu konu Esnaf Odaları ve Halk Bankası arasında çözülebilecek bir sorundur. Esnaf odalarının küçük esnafımızın bu sorunu çözmesi gerekmektedir. Ülkemizin Avrupa yolunda ilerleyebilmesi için Kopengah Kriterleri büyük önem taşımaktadır.

Alınan kararlar doğrultusunda artık eline tornovida pense alan herkes kendini usta olarak kabul ettiremeyecektir. Ülkemizde çıraklık ve ustalık okulunda verilen üst düzey eğitim sayesinde hak ettikleri belgelerle işletmelerini açabilecek ve daha kaliteli hizmet sunabileceklerdir. Bunda en büyük kazanç ekonominin ve tüketicinin olacaktır. Çünkü artık yapılan bütün işlemler bilinçli ve eğitimli olarak yapılacaktır.

Bizim insanımız kabiliyetlidir ve çabuk organize olur. Bizim de bu insanlarımızı desteklememiz ve önlerinde ya da arkalarında değil yanlarında olmamız gerekmektedir. Şu anda ülkemize karşı başlatılan provokasyon olayları bizi hiçbir şekilde etkilemez. Çünkü biz en iyi organize olan ve çok güçlü bir aileyiz. Bizleri hiçbir güç yıkamaz. Haftaya görüşmek ve şikayetlerinizi dile getirmek üzere hoşçakalın, sağlıklı kalın.


3 Aralık 2003
Çarşamba
 
KEMAL BULUT


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED