AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Karnavala dahilsiniz

Shakespeare'in aşk ve yanlışlıklar komedisi Onikinci Gece, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Semaver Kumpanya'da sahneleniyor. Güncel bir muzipliğin hüküm sürdüğü oyunda izleyici boş bırakılmıyor; karnavala dahil ediliyor.

Geçtiğimiz yıl sezona fırtına gibi giren ve ödüle doymayan genç tiyatro Semaver Kumpanya her tiyatronun olmazsa olmazı Shakespeare oyunu ile bu yıla da merhaba dedi. Bu sezon pekçok tiyatro Shakespere oyunlarını sahneliyor. Asırların eskitemediği klasiklerin tiyatroseverin damağındaki tadı Semaver Kumpanya'nın sahneye koyduğu Onikinci Gece adlı oyunda daha da lezzetleniyor. Semaver Kumpanyanın genç ve yetenekli oyuncularının aşkla, tutkuyla oynadığı bu oyuna seyircinin olumlu reaksiyon göstermesi de kaçınılmaz oluyor. W. Shakespeare'in yazdığı ve Zeynep Avcı'nın dilimize kazandırdığı dörtyüz yıllık ünlü komedi Onikinci Gece Işıl Kasapoğlu'nun rejisiyle Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu'ndan sanatseverlere ulaşıyor. Çevre Tiyatrosu sahnesinde 2002- 2003 sezonunda doksan küsur kere seyirci karşısına çıkan oyun, kısa sürede sezonun üzerine en çok konuşulan oyunu oldu ve ülkemiz tiyatrosuna umut vaadeden yeni oyuncular kazandırdı. Klasik metnin yapısına zarar verilmeden güncele taşınabilmiş olması ve yerellikle evrensellik arasındaki ince çizgiyi yakalayabilmesi, genç oyuncularla yaratılan dinamizm Onikinci Gece'yi başarılı kıldı. Genç tiyatrocuların hakkını vererek keyifli bir seyir sundukları oyunun sahne tasarımı Hakan Dündar'a, dramaturjisi Yavuz Pekman'a, sahne teknikleri Gürhan Elmalıoğlu'na müziği de Joel Simon'a ait. Muhteşem uyarlamalarla bugüne taşınan oyunun yıldızları ise Akasya Asiltürkmen, Sarp Aydınoğlu, Tansu Biçer, Asil Büyüközçelik, Emel Çölgeçen, Mine Tugay, Fatih Dönmez, Ahmet Kaynak, Evren Kardeş, Serkan Keskin, Sibel Altan, Ali Savaşçı ve Bülent Çolak.

Dörtyüz yıllık yanlışlığın komedisi

Onikinci Gece, Sheakespeare' in en bilinen ve beğenilen oyunlarından biri. Yıllar önce birbirinden ayrılan ve ve karıştırılan ikizlerin hikayesi, birbiri içine girmiş bir ilişkiler sarmalı içinde bulmacaya dönüşüyor. Günümüz dünyasına dörtyüz yıllık bir metinden ulaşan aşk ve yanlışların komedisi, değişmeyen insan manzaralarıyla süsleniyor. Karnavalları anımsatan gerek kostüm ve gerekse dekordaki çeşitlilikle sağlanan rengarenk bir sahnede sirk, akrobasi ve müzik öğeleri oyuna dinamik bir ahenk katıyor.

Oyun güncel bir muziplik içeriyor

Onikinci Gece'deki karakterlerde oyunun sonuna doğru değişimler gözlemleniyor. Kötünün iyiye dönüşümü hoş bir çizgiye dönen oyun, artık güzelliğin ardında bir gerçek arama fikrini ortadan kaldırıyor. Shakespeare'in ağır diyaloglarından arındırılmış oyunu bugünün gerçekliğine dair, güncel bir muzipliği de üzerinde taşıyor. Eskilerden Dönülmez Akşamın Ufkundayız'dan Makber'e ve popüler şarkılara uzanan bir yelpazede yer yer Türkiye'nin değişik yörelerinden şivelere yer veren oyunda ön sıralara oturanlara bir de uyarımız var, oyuna siz de dahilsiniz. Üzerinizden salıncakla sallanarak geçen oyunculara, oyundaki bir kavga sahnesinde üzerinize atılan yastık ve şişelere dikkat etmeniz gerekiyor. Sahneden inip kalem, çakmak vs. satmak isteyen ve oyunculuktan çok işportacılığa heveslenen Feste'yi de unutmamak gerek.

Kumpanya Roma yolunda

Geçtiğimiz aylarda Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali'ne katılan Onikinci Gece, bu sene İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen bir festivalde seyirci karşısına çıkacak. Onikinci Gece bu ay içinde; 4 Aralık'ta Çevre Tiyatrosu'nda, 5-6 Aralık'ta Çorlu-Tamer Levent Sahnesi'nde 11 Aralık'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde 16-17-18 Aralık'ta Roma-Vascello Tiyatrosu'nda sahnelenecek.


KÜLTÜR HARİTASI

  • Yazar Mustafa Armağan 'Osmanlı Tarihini yeniden İnşası'nı saat: 17.00'de Türk Edebiyatı Vakfı'nın çarşamba sohbetinde anlatıyor. Tel: 0212 5137749

  • Halit Refiğ'in Gurbet Kuşları filminin gösterimi saat: 14.00'de Mimar Sinan Üniversitesi'nde. Tel: 0212 2749870

  • 6.Uluslaraarsı Ankara Film Festivali kapsamında "Goodbye" saat:14.00'te. Tel: 0312 4905140

  • Burhan Öçal&Trakya All Stars / Smadj konseri saat:21.00'de Bilkent Konferans Merkezi'nde. Tel: 0312 2664686

  • Aykırı İkili adlı oyun saat:15.00 ve 20.00'de Ankara Altındağ Sahnesi'nde. Tel: 0312 4905140

  •  
    Vizyon köpüğünde Pianist
    6. yılında gösterimlerine Dolapdere Kampüsü'nde devam eden Bilgi'de Sinema, yedinci sanatı sinemaseverlerle buluşturuyor.
    Nefes ve semah CRR'de mestetti
    Bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Mistik Müzik Festivali sürüyor.
    Selanik buram buram baharat
    İstanbul ve baharat kokusu 44. Selanik Film Festivali'ne damgasını vurdu. İstanbul doğumlu Yunanlı yönetmen Tassos Boulmetis'in "Bir Tutam Baharat" filmi tam 8 ödül kazandı. Yunanistan'da haftalardır kapalı gişe oynayan, Boulmetis'in "Bir Tutam Baharat" adlı filmi 44. Selanik Film Festivali'nin Ulusal Yarışma Bölümü'nde tam 8 ödül kazandı. Yunanca adı "Politiki Kouzina" (İstanbul Mutfağı) olan ve "Çocuklar Duymasın" dizisinin taş fırın erkeği Tamer Karadağlı'nın yanısıra Başak Köklükaya'nın da rol aldığı "Bir Tutam Baharat", "En İyi Film", "En İyi Yönetmen"" "En İyi Görüntü"" ve "En İyi Seslendirme" dahil tam sekiz ödüle layık görüldü. 44. Selanik Film Festivali'nde 138 bin Euro para ödülünü kazanan filmde, çocukluk yılları İstanbul'da geçmiş Yunanlı bir astrofizikçinin yıllar sonra dedesini görmek için tekrar İstanbul'a dönüşü konu ediliyor. 1.5 milyon Euro'ya malolan "Bir Tutam Baharat" Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerinde de gösterime girecek.
    Türk sanat müziği yeni sesler kazandı
    Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Şişli Belediyesi'nin, Türk müziğine yeni isimler kazandırmak amacı ile Safiye Ayla ve Zeki Müren anısına düzenlediği Türk Müziği Ses Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen yarışmada, 270 kişi arasından seçilen 10 finalist yarıştı. Finalist-lerin, orkestra eşliğinde seslendirdiği eser-leri, aralarında ses sanatçıları Nesrin Sipahi, Melihat Gürses, Serap Mutlu Akbulut ile yazar Doğan Hızlan ve Prof Nevzat Atlığ'ın da bulunduğu jüri değerlen-dirdi. Zeki Müren Ses Yarışmasında birinciliği İlter Burak Kalay, Safiye Ayla Targan Ses Yarışması'nda ise birinciliği Merve Utandı kazandı. Birincilere 5'er milyar lira ödülün verildiği yarışmanın finali www.tev.org.tr sitesinden canlı yayınlandı.
    3 Aralık 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED