AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • HİLMİ TUĞLUOĞLU EKİNCİ İLE İLİŞKİLİYMİŞ
    İstanbul'daki bombalı saldırılar ile ilgisi olduğu gerekçesiyle Suriye'de yakalanan Hilmi Tuğluoğlu ve eşi Leyla Tuğluoğlu Ankara'ya getirildi. Ankara Emniyeti'ndeki sorgularının ardından zanlılardan Hilmi Tuğluoğlu'nun İstanbul'daki terörist eylemleri organize ettiği bildirilen ve halen kaçak olan Azat Ekinci ile çeşitli zamanlarda görüşmeler yaptığı belirlendi. Hilmi Tuğluoğlu'nun, Azat Ekinci ile zaman zaman İstanbul'da bir araya geldiği, ayrıca telefon görüşmeleri yaptıkları da ifade edildi. Tuğluoğlu ve eşine 2 gün gözaltı süresi verildi.


  • Saldırılarla ilgili 4 kişi DGM'de tutuklandı
    İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile HSBC Bank Genel Müdürlüğü binasına yönelik bombalı saldırılara ilişkin gözaltına alındıktan sonra DGM'ye sevk edilen 10 kişiden 4'ü tutuklandı. İstanbul DGM Cumhuriyet Savcıları Mustafa Erol ve Bekir Raif Aldemir tarafından sorgulanan 10 kişiden Murat İdrak, Bülent Tozoğlu ve Ahmet Özaydın "yasadışı örgüte üye olmak", Harun Gecü de "yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek"ten tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi 3 No'lu DGM'ye sevk edildi, diğerleri serbest bırakıldı. DGM Yedek Hakimliğinde tekrar sorgulanan, 4 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Zanlılardan Ahmet Özaydın'ın kimliğinin yakalan elabaşı Yusuf Polat'ın üzerinden çıktığı öğrenildi. Bu arada terör olaylarıyla ilgisi olduğu gerekçesiyle Suriye'den Türkiye'ye getirilen 20 kişi ise sorgulanarak serbest bırakıldı.


  • PKK-KADEK'li 4 kişi tutuklandı
    Diyarbakır'da terör örgütü PKK/KADEK'e yönelik operasyonda, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik molotofkokteylli saldırı hazırlığında oldukları tespit edilen 4 kişi tutuklandı. Güvenlik güçlerince terör örgütü PKK/KADEK'e yönelik operasyonda gözaltına alınan ve daha sonra sorgulananarak DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevkedilen 4 kişi tutuklandı.


  • 'Sorgulama adı altındaki hukuksuzluğu kınıyoruz'
    Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), Suriyeli bazı çocuk ve öğrencilerin İstanbul'daki bombalama eylemleriyle ilgili olarak yargılanmasını kınadı. Basına yazılı bir açıklama yapan Özgür-Der, olayı şu cümlelerle eleştirdi: "Bombalama eylemleriyle ilgili olarak Suriye'de eğitimlerini devam ettiren 16 kişi ile, 18 yaşın altında 6 çocuk, Jandarma İstihbarat birimlerinin isteğiyle Türkiye'ye getirilmişlerdir. Getirilenlerin 20'sinin bombalama eylemi ile bir alakalarının olmadığı hükumet yetkilileri tarafından da açıklanmıştır. Bu operasyon, 28 Şubat mantığıyla paralel gidiyor. Yaşanan bu hukuksuzluğu kınıyoruz."


  • 38 ilden şüpheli sorgulandı
    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Meclis'te yaptığı konuşmada İstanbul'da meydana gelen son patlamalarla ilgili 7 ayrı bölgeden 38 ilden bazı kişilerin sorgulandığını belirterek, saldırıların herhangi bir bölgeye ya da ile maledilemeyeceğini, bu anlayışın terör gruplarının oyununa gelmek olacağını söyledi. Aksu, İstanbul'daki patlamalarda toplam 54 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 600'ün üzerinde vatandaşın da yaralandığını ifade etti.


  • İstanbul'a yeni başsavcılar
    Hüseyin Boyrazoğlu'nun Ankara, Aykut Cengiz Engin'in de İstanbul'a Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanmalarına ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na Pendik Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir İlhan, Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Cambaz, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na da İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Hadi Salihoğlu atandı.


  • Devlet, Taliban'dan söke söke beni aldı
    Afganistan'da 30 Ekim'de Taliban tarafından rehin alınan İzmirli mühendis Hasan Önal, bir ay sonra serbest bırakıldıktan sonra önceki gün ailesine kavuştu. MİT'in eşlik ettiği Önal, Taliban'dan nasıl kurtulduğunu anlatırken, "Devletin büyüklüğünü yaşadım. Söke söke Talibanın elinden aldılar" dedi. Bakan Gül, Hasan Önal'ın serbest bırakılması için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü. Bir ay süreyle Afganistan devlet yetkilileri ile sık sık görüşmeler yapan Gül, sonunda Hasan Önal'ı serbest bıraktırmayı başardı.


  • "Kimseye, Türkiye'ye gitmeyin demedik"
    Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Barones Liz Symons'u kabul etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Symons, bir soru üzerine "Kimseye Türkiye'ye gitmeyin demedik. Sadece zorunlu olmayan seyahatlerini kısıtlamaları tavsiye ettik" dedi. Uyarının Türkiye açısından negatif bir durum doğurduğunun hatırlatılması üzerine de İngiliz bakan yardımcısı, böyle bir karar alınmasının her zaman zor olduğunu, ancak "dürüst" olunması gerektiğini söyledi


  • Öğretmenlere ay boyunca ücretsiz ulaşım
    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, öğretmenlerin Aralık ayı boyunca İETT otobüslerinden ücretsiz yararlanmaları için karar aldı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü toplantısında siyasi partilere ait gruplar adına verilen ortak önergede, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle öğretmenlerin İETT'ye ait otobüslerden bir ay süresince ücretsiz yararlanması teklif edildi. Teklif, meclis üyeleri tarafından yapılan oylama sonucu teklif kararı olarak kabul edildi.


  • SSK rahatladı bakanlık zorda
    Devlet hastanelerinin sigortalıların ortak kullanımına açılması SSK'lı hastaları rahatlatırken, Sağlık Bakanlığı'nı zora soktu. Sigortalıların hastane faturaları her ay katlanarak büyürken, SSK'nın bakanlığa ödediği para 'devede kulak' kaldı. Ortak kullanım uygulamasının başladığı 1 Temmuz tarihinden Ekim ayı sonuna kadar 3 milyon 187 bin 847 SSK'lı hasta Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere başvurdu. Uygulamaya geçilen toplam 11 il içinde SSK'lıların devlet hastanelerine en çok başvuru yaptığı il ise İstanbul oldu. Ancak devlet hastanelerine SSK'lı hastaların gösterdiği bu yoğun ilgi Sağlık Bakanlığı'nın kasasına yansımadı. SSK, toplam 53 trilyon 550 milyar tutan hastane faturalarının sadece 8 trilyon 526 milyar lirasını ödedi. Yani SSK, Sağlık Bakanlığı'na 4 ay içinde tam 45 trilyon lira borç taktı. Fatura ödemelerinde gecikmenin ise SSK mevzuatından kaynaklandığı ifade edildi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ


  • 'N.Ç hakkında soruşturma yok'
    Adalet Bakanlığı, "tecavüz mağduru" N.Ç'nin Bakan Cemil Çiçek'e yazdığı dilekçeden dolayı Türk Ceza Kanunu'nun 159. maddesi de dahil açılmış soruşturma bulunmadığını bildirdi. Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, N.Ç'nin Adalet Bakanı Çiçek'e hitaben yazdığı tarihsiz ve adressiz dilekçe ile bazı gazetelerde yayımlanan haberler üzerine, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce, 21 Temmuz 2003'te davanın sürdüğü Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ve gazete kupürlerinin gönderildiği belirtilerek, "Adı geçen hakkında, yazdığı bu dilekçeden dolayı TCK'nın 159. maddesi dahil açılmış herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır" denildi.


  • Maglev '581 kilometrelik' hızıyla dünya rekoru kırdı
    Japonya'nın, raydan birkaç milim yüksekte, rayla doğrudan temassız hareket eden treni Maglev, saatte 581 kilometre hıza ulaşarak, bu dalda yeni bir dünya rekoru kırdı. Özel Japon demiryolu şirketi "Central Japan Railway", Maglev'in başkent Tokyo'nun batısındaki Yamanashi eyaletinde yapılan deneme sürüşünde 581 kilometre hız yaptığını bildirdi. Saatte 430 kilometre hızla seyretmek üzere tasarlanaan Maglev, geçen ay yapılan deneme sürüşünde saatte 560 kilometre hıza ulaşmıştı. Japon demiryolu şirketi, denemelerin sonunda Maglev'in saatte 580 kilometre hıza ulaşmasını hedefliyordu.


  • 60 bin kitap depoda kitapseverleri bekliyor
    Bolu'da, 12 Kasım depreminde ağır hasar gören halk kütüphanesindeki 62 bin kitaptan 60 bin'i, kamu kurumlarının depolarında kitapseverlerle buluşacağı günü bekliyor. Bolu Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran, Bolu'da yaşanan 12 Kasım depreminde kültür merkezi bünyesinde bulunan halk kütüphanesinin de ağır hasar gördüğünü belirterek, "Halk kütüphanesi 4 yıldır prefabrikte hizmet veriyor. Kültür merkezinin onarımı için bugüne kadar 1 trilyon 330 milyar lira harcandı. Onarımın tamamlanması için 650 milyar lira gerekli" dedi. Bolu Kültür Müdürü Hasan Kaplani ise 62 bin kitaptan 60 bininin depremden sonra depolara konulduğunu belirterek, "4 yıldır okuyuculara hizmet veren prefabrik kütüphanemizde sadece 2 bin kitap mevcut" diye konuştu.



    3 Aralık 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED