AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Erdoğan'dan açık cevap

BAŞBAKAN Erdoğan, masum insanlara kasteden teröre, terörü istismar eden çevrelere ve Türkiye'ye yönelik teröre tepki göstermeyen bazı Avrupa ülkelerine sert mesaj gönderdi.

ERDOĞAN, terörist saldırılara rağmen gösterilen metanetli tavırla dünyaya verilen birlik-beraberlik mesajı için de "milletin tüm fertlerini ve sivil toplum örgütlerini" tebrik ettiğini söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, hain çetelerin, devlet ve milletten gereken cevabı alacaklarını belirterek, "bombalar patlatarak sözlerini dinleteceklerini zannedenler, ne kadar yanıldıklarını kısa zaman içinde anlayacaklar" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmaya, "Geçtiğimiz ay yaşadığımız acı hadiseler karşısında milletçe gösterilen olgun ve metanetli tavır, dünyaya vermiş olduğumuz birlik ve beraberlik mesajı için milletimin bütün fertlerini tebrik ediyor, takdirlerimi sunuyorum. Milletimizin vakarına ve metanetine katkıda bulunan siyasetçilerimizi ve sivil toplum örgütlerimizi de özellikle anmak istiyorum. Bütün badirelere rağmen hayat devam ediyor. Türkiye kararlı yürüyüşünü sürdürüyor" diye başladı.

Terörist çetelere mesaj

Erdoğan, şöyle devam etti: "Şundan hiçbir vatandaşımın şüphesi olmasın ki, yaşama hakkımıza kasteden bu hain çeteler, devletimizden ve milletimizden gereken cevabı alacaktır. Bombalar patlatarak sözlerini dinleteceklerini zannedenler ne kadar yanıldıklarını kısa zaman içinde anlayacaklar. Adaletten ve temel insan hakları ile insani değerlerden taviz verecek bir anlayış bu ülkede asla hayat hakkı bulamayacak. Türkiye hiçbir şart altında demokratik istikrardan vazgeçmeyecek. Ne istikrar adına demokrasi eksiltilecektir, ne de demokrasinin istikrara dönük bir zaaf üretmek için kullanılmasına izin verilecektir. Hükümet, demokratik istikrarın kalesi olarak görevini yapacak ve Türkiye'nin organlarını en iyi şekilde işletmeye devam edecektir. Terörle beslenen karanlık odaklar bilmelidirler ki, yürütecekleri hiçbir streteji, birlik ve beraberliğimize gölge düşüremeyecektir."

İstismarcılara sert cevap

Erdoğan, terör kavramını neden başka sıfatlarla birarada anmak istemediğini defalarca açıkladığını da hatırlatarak, şöyle konuştu: "Söylediklerimizi anlama güçlüğü çekenler veya anlamak istemeyenler oldu. Bir kere daha altını çizmek istiyorum; bizim için masum insanların yaşam haklarına kasteden her türlü eylem ve hareket terör kavramı içindedir. Terörist eylem ve hareketlerin tamamını, hangi fikri savunduğuna, hangi inanca sahip olduğuna ve neyi amaçladığına bakmaksızın mahkum ediyoruz. Dikkatimiz, dünya üzerindeki milyonlarca insanın kalben bağlı olduğu inanç ve fikir bütünlükleriyle terör arasındaki mesafeyi korumak noktasındadır. Bu sadece kendi dinimiz için gösterdiğimiz hassasiyet değildir. Tüm insanların tüm kutsal değerleri için aynı dikkate sahibiz. Terör asla bir semavi dinin, bir hissiyatın, bir milletin, bir coğrafyanın, bir kültürel bütünlüğün parçası olamaz, öyle görülemez. Mukaddes değerlerimizi terör çetelerinin elinden almakla yükümlüyüz. Onlara 'sizler, hiçbir dinin temel değerleriyle ilgisi olmayan eli kanlı canilersiniz' demek durumundayız."

Dinler ile terör arasında mesafe koyma çabalarını gölgeleyerek, gündelik politik menfaatler adına siyasi kararlılıklarını örselemek gayreti içinde olanların ne yaptıklarını iyi düşünmesini isteyen Erdoğan, "Milletin ve insanlığın gözü, onların küçük hesaplarının üstündedir; bunu hiç akıllarından çıkarmasınlar" dedi.

İslam'ı terörden ayırmalıyız

Adında bile barış, esenlik olan yüce İslam dininin, hiçbir terör eyleminin ya da insanlık suçunun, ne başındaki ne de sonundaki sıfat olarak kullanılamayacağını kaydeden Erdoğan, "Kutsal değerlerin ismini zikrederek teröre, zulme ve çirkinliğe yönelenler, hem kutsal değerlere hem de insanlığa karşı suikast tertip etmektedirler. Biz legal siyaset alanında bile dinin, ırkın ve bir bölgeye mensup olmanın istismarı anlamına gelen dincilik, ırkçılık, ve bölgecilik temelinde siyaset yapmanın kırmızı çizgilerimiz olduğunu söyleyen tutarlı ve büyük bir hareketin mensuplarıyız. Legal siyaset alanında bile bu denli hassasiyete sahip olduğumuza göre, bu unsurlar yoluyla teröre girişenleri insanlık önünde lanetlediğimiz açıktır, nettir. Hem ırkçı terör, hem dinci terör, hem de bölgeci terör bizim yanımızda ve insanlığın yüce katında ebediyen mahkum olmaktan kurtulamayacaktır."

Basın Konseyi'ne teşekkür

"Terörü herhangi bir din, ırk ya da bölge ile birlikte adlandırmama" kararı alan basın kuruluşlarına ve bu karara öncülük eden Basın Konseyi'ne teşekkür eden Başbakan Erdoğan, Basın Konseyi'nin "basını dış bir iradenin yönlendirilmesine izin vermeme" konusundaki hassasiyetini de paylaştıklarını bildirdi. Erdoğan, "Milletimizin ufkunu açacak ve icraatlarımızda bize yol gösterecek, hatalarımızı gösterecek objektif bir medya anlayışına her zaman ihtiyacımız var" dedi.

ABD'den resmi bir davet yok

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin "Washington'-dan kendisine resmi bir davet gelip gelmediği" sorusu üzerine de, "Böyle bir davet sözkonusuydu. Ancak, bana resmi olarak gelen herhangi bir şey yok" dedi.

'Avrupa artık sözünün eri olmalı'

Başbakan Erdoğan, İstanbul'daki saldırılardan sonra "dost" olarak nitelendirdiği bazı ülkelerin açıklamalarına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Böyle bir olayın olduğu Türkiyemiz'e karşı dostlarımızın ikinci bir darbe vurmamasını isterdim. Ama maalesef bazı takıntılarla yapılmış olan açıklamalar bizi derinden üzmüştür. Teröre dün göz yumanlar, bugün nasıl bir belaya bulaşmış olduklarını yavaş yavaş görüyor, anlıyorlar. Terör karşısında ikircikli tavırların, çifte standartların, 'ama'lı cümlelerin bir an önce insanlığın tedavülünden kaldırılması gerekiyor. Bu yüzden bütün dünyayı terör karşısında dik durmaya, sözünün eri olmaya davet ediyoruz. Globalleşen teröre karşı dünya milletleri topyekün bir karşı duruş içinde, birbirleriyle yardımlaşma içinde olmalıdır." Emniyet ve istihbarat güçlerine, "eksikliklerine rağmen" gösterdikleri başarıdan ötürü teşekkür eden Erdoğan, olayın uygulayıcıları ve taşeronlarının 24 saat gibi kısa sürede tespit edilmesinin umutlarını arttırdığını kaydederek, "Bu iş bitmedi. Bu işin istihbarat yönü, bu işin bağlantılarını tespit etmek büyük önem arzetmektedir. Bunun çalışmaları hızla devam ediyor" dedi.



3 Aralık 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED