AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Raylar yatırım bekliyor

Demiryolları için hazırlatılan bir raporda, yatırım ve yasal düzenlemeler yapılmaması halinde, demiryollarının zararının 2003 yılında 800 trilyon liraya ulaşabileceği belirtildi.

Demiryolları yatırım yapılmadığı için sürekli zarar ediyor. Eğer yatırım ve yasal düzenlemeler yapılmazsa 2003 yılında demiryollarının zararı yaklaşık 800 trilyon lira olacak. TCDD'nin toplam zararı son 20 yılda 11 milyar doları buldu. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolarıyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlattı. Rapor önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, ardında da Başbakan Abdullah Gül olmak üzere ilgili bakanlara sunuldu.

"100 milyar dolarlık TCDD ya ayağa kaldırılacak ya da ekonomiye yük olmaya devam edecektir" ifadesi kullanılan raporda 1950 yılından itibaren demiryolları ve denizyollarının ulaşım içindeki payının giderek düştüğü, demiryollarına yatırım yapılmadığının altı çizildi. Raporda, 1950'den itibaren sadece 1.734 kilometre yeni demiryolu yapıldığı bildirildi.

2001 yılında yatırım için 146, 2002 yılında 230 trilyon lira ayrılırken 2003'de bu miktar 320 trilyon lira ayrıldığı kaydedilen raporda, "TCDD gelirleri giderlerinin ancak yüzde 20'lik bölümünü karşılıyor. Bu oran Yunanistan'da yüzde18, Portekiz'de yüzde 29, İtalya'da yüzde 30, İspanya'da yüzde 47, Fransa'da yüzde 52, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 61 ve Slovakya'da yüzde 62 seviyesinde" tespiti yapıldı.

İstanbul-Ankara 2,5 saat

Raporda, "TCDD son 20 yıllık dönemde gerekli yatırımlar yapılmadığından 11 milyar dolar zarar etmiştir" denildi. 11 milyar doların yatırım için kullanılması durumunda ise sağlanacak faydalar şöyle sıralandı: İstanbul Boğaz Tüp Geçişi dahil doğu-batı aksında 2 bin kilometre sürat demiryolu yapılabilirdi. Böylece; İstanbul'dan Ankara'ya 2,5 saatte, İstanbul'dan Sivas ve Kayseri'ye 4 saatte, İstanbul'dan Erzurum'a 6 saatte ve Edirne'den Kars'a 12 saatte gidilebilirdi."

20 milyar dolara ihtiyaç var

Projelerin gerçekleştirebilmesi için 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğu belirtilen raporda, yatırımların gerçekleşmesi durumunda, demiryollu sisteminin yolcu taşımacılığındaki payının yüzde 45'e, TCDD'nin yolcu taşımacılığı gelirinin ise 2 milyar dolara yükseleceği bildirildi.

Raporun sonuç bölümünde şu ifadeler kullanıldı. "Başlangıç için; yolcu ve yük potansiyeli olan karlı ve yatırımı kısa sürede amorti edecek Ankara-İstanbul Rehabilitasyon Projesi en uygun projedir. Ankara-İstanbul arasındaki rehabilitasyon çalışmaları tamamlanarak seyahat süresi 3 saate düşürmeyi planlıyoruz. Ankara-Eskişehir arasını 437 milyon euroya ihale ettik. Eskişehir- Köseköy için ise sadece 701 milyon euroya ihtiyacımız var."



4 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED