AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

'ABD ile herşeyi değerlendiriyoruz'

Başbakan Gül, ABD ile karşılıklı olarak son durumu değerlendirdiklerini belirterek, "Yeni tezkere hazırlığı dahil, herşey değerlendiriliyor" dedi.

Askeri, siyasi ve ekonomik müzakerelerde, Türkiye'nin taleplerine direnen ve "B planımız var. Güneyden gireriz" diye blöf yapan ABD, tezkerenin kabul edilmemesi üzerine yeni bir "durum değerlendirmesi" yapıyor. Başbakan Gül, "ABD ile ortaya çıkan durumu değerlendirdiklerini" bildirdi.

Gül, dün düzenlediği basın toplantısının ardından soruları cevapladı. "ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile konuştum, karşılıklı anlayış içinde onlar da değerlendiriyorlar" diyen Gül, bir soru üzerine yeni tezkere hazırlığı dahil olmak üzere herşeyin değerlendirildiğini ifade etti. Gül, Türk-ABD ilişkilerinin bundan sonra nasıl seyredeceğinin sorulması üzerine şöyle konuştu: "Bunları değerlendiriyoruz. Şüphesiz ki, Türk-ABD ilişkileri önemli ilişkilerdir. Bunlar her halükarda devam edecektir. Görüşmelerimiz karşılıklı anlayış ve saygı içinde değerlendirme içerisindedir. Bunlar değerlendiriliyor. Önümüzdeki günlerde ne olacağını hep beraber görürüz."

ABD bekleyecek mi?

Gül, "ABD'nin, Türkiye'deki değerlendirme sürecini bekleyeceği yönünde bir izlenimiz var mı? Türkiye'deki liman ve üslerde bulunan askerler ve teçhizatın durumu ne olacak? Dönecekler mi, yoksa onlar da Türkiye'deki değerlendirme sürecini mi bekleyecekler" sorusuna, "Karşılıklı bir değerlendirme süreci içerisindeyiz" karşılığını verdi.

Tezkerenin reddedilmesiyle, Kuzey Irak'taki durumun ne olacağı sorusuna karşılık Gül, bunların hepsinin değerlendirildiğini söyledi. "MGK olağanüstü toplanacak mı? Tezkerenin reddedilmesi MGK'dan bu konuda karar çıkmamasına bağlanıyor..." sorusuna karşılık da, "TBMM'nin kararı üzerine birşey söylemek istemiyorum. Diğer söylediğiniz şey de olmaz veya olur diyemem, hepsi de olabilir. Böyle bir çağrı olursa tabiî ki olabilir, çağrı olmazsa olmaz. Bu açıdan hep beraber takip ederiz'' dedi. n HABER MERKEZİ, ANKARA

Gül, Özkök haberini yalanladı

Başbakan Abdullah Gül, kendisine atfen yayınlanan, "Özkök: Kuzey Irak'a girerek Bağdat'a kadar gitmeliyiz" şeklindeki haberin doğru olmadığını bildirdi. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede yer alan haberde Başbakan Gül'e atfen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e ait olduğu ileri sürülen ifadelere yer verildiği belirtilerek, haberin gerçekle hiçbir ilgisinin bulunmadığı kaydedildi. Önceki gün yapılan Gül-Özkök görüşmesinde haberde zikredilen biçimde hiçbir ifade kullanılmadığı, Gül'ün de AK Parti MKYK toplantısında böyle bir ifade kullanmadığı belirtilen açıklamada, "Basınımızın, bölge ve dünya barışını ve ulusal çıkarlarımızı ilgilendiren konularda her zamankinden daha fazla duyarlı ve sorumlu davranması gerektiği düşünülmektedir" denildi.

 
BM'nin alacağı yeni karar ABD'nin elini güçlendirmez
Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, 7 Mart'ta açıklanacak olan BM kararının ABD'nin elini güçlendirecek "sürpriz" unsurlar içermeyeceğini söyledi.
Barzani çizmeyi aştı
KUZEY Irak'taki Türkiye aleyhtarı gösteri ve Barzani'nin, "Türk askeri gelirse ayaklanırız" sözleri, Ankara'da tepkiyle karşılandı. Dışişleri yetkilileri, "Kürtler, bölgede tek dostlarının Türkiye olduğunu bilmeliler" dediler.
TSK: ABD araçlarını biz durdurmadık
Genelkurmay, İskenderun limanındaki ABD askerî araçlarının naklinin durdurulmasının, ABD'lilerin isteğiyle gerçekleştiğini açıklarken, üs ve limanlarda sakinlik sürüyor.
Son umut 'Enişte'
Kutan: Erbakan gelirse kongreyle gelecek
Tezkere yeniden önümüze gelmemeli
'Bedelli askerlik' bugün komisyonda
Schily: KADEK yasaklandı
Erdoğan'ın Birleşik Kıbrıs hayali
AKParti lideri Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Kıbrıs'ın AB üyesi olacakları günün hayalini kurduğunu" söyledi. Apofasi (Karar) gazetesinde demeç veren Erdoğan, AB üyeliklerinin ertesi günü bölgenin ticaret ve turizm merkezine dönüşeceğini ve halkların refah içinde yaşayacağını belirtti. Erdoğan, "Atatürk ve Venizelos'un başlattığı dayanışma ve işbirliğini sürdürmeliyiz" dedi.
4 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED