AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Yılmaz ve Taner'e karapara suçlaması

MASAK'ın karapara ön raporunda, Türkbank ve bazı medya kuruluşlarının alımı sırasında devreye giren ANAP eski lideri Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner'in de isimleri geçiyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından Korkmaz Yiğit ile ilgili "Karapara ön raporunda" ANAP eski lideri Mesut Yılmaz'ın ve Güneş Taner'in isimleri de geçiyor, ama, raporu hazırlayanlar, bitiremeden yurtdışına gönderildi.

Yeni Şafak, kamuoyunda kara para kurulu olarak bilinen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)'nun bir döneme damgasını vuran, Korkmaz Yiğit ile ilgili inceleme raporunu ele geçirdi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği belgelere göre, Maliye Bakanlığı makamından alınan 1998/45 sayılı onay ile Korkmaz Yiğit'in özellikle inşaat işleri ve Türk Ticaret Bankası'nı satın almasına ilişkin işlemlerin karapara ile mücadele yasası kapsamında incelenmesi için maliye başmüfettişleri Mehmet Sazcı, Tayfun Şahin ve Hesap Uzmanları Serkan Özyurt ile Muzaffer Kökver görevlendirildi.

Belgelere göre, inceleme elemanları arasında iş planı yapıldı. Korkmaz Yiğit'in şirketleri, inşaatları, karları ve medya alımlarının hesap uzmanları Serkan Özyurt ve Muzaffer Kökver tarafından incelenmesi kararlaştırıldı. Ancak, her iki hesap uzmanı da incelemelerini tamamlayamadan yurtdışında görevlendirildi. İki uzman da, yurtdışına gitmeden önce, incelemeleri ışığında bir ön rapor hazırladı.

Dosya sahipsiz kaldı...

İnceleme Grubu'ndan ayrılan hesap uzmanları Serkan Özyurt ve Muzaffer Kökver'in yerine, sözkonusu işlemlerin incelenmesine yönelik yeni elemanlar görevlendirilmedi. Hesap uzmanı Ramazan Yakışıklı'nın, aynı konuda inceleme yapması için görevlendirildiğine ilişkin yazılar mevcutsa da, Yakışıklı 14 Şubat 2001 tarihli yazı ile Erol Evcil'in inceleleme grubuna kaydırıldı. İlerleyen tarihlerde ise, İnceleme Grubu'nun koordinatörü olan Maliye müfettişi Mehmet Sazcı da BDDK Başkan Yardımcısı olarak atandı. Dosya böylece tam olarak incelenemedi.

Raporda şok iddialar

İki uzman tarafından hazırlanan ön raporda şok iddialara yer verildi. "Korkmaz Yiğit Hakkında 3 Şubat 2000 tarihi itibariyle 4208 sıyılı kanun kapsamında yapılan inceleme sonuçları" adını taşıyan ön raporun, genel değerlendirme bölümünde şu tespitlere yer verildi:

"Uzmanlığımızca yapılan incemeler neticesinde Korkmaz Yiğit'in gerek kendisinin gerekse resmi gayrim resmi ortağı olduğu şirketlerin faaliyetleri hususunda incelenen ve yukarıda yer alan konular haricinde yazımız tarihine kadar eleştiriyi gerektirecek bir şey bulunamamıştır. Ancak Türk Ticaret Bankası ve bazı medya kuruluşlarının alımı sırasında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner ile iş adamı Kamuran Çörtük arasında bir takım bağlantıların kurularak alımların yapıldığı kanaati uzmanlığımızda oluşmuştur. Bu hususta Genç TV'nin alınarak ihalede yardım amacıyla Kamuran Çörtük'e bedelsiz olarak verilip verilmediği hususunda ayrıca bir rapor tanzim edilecektir."

 
Güler'in maskesi düştü
Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Nuri Güler hakkında hazırlanan raporda, kendisine parayla ilgili görevlerin verilmemesi sonucuna ulaşıldığı belirtildi.
Meclis'in trilyonluk termal tesisi 10 yıldır bitmedi
Raylar yatırım bekliyor
Demiryolları için hazırlatılan bir raporda, yatırım ve yasal düzenlemeler yapılmaması halinde, demiryollarının zararının 2003 yılında 800 trilyon liraya ulaşabileceği belirtildi.
Gülen'in avukatları CD'li savunma yaptı
Fethullah Gülen'in yargılandığı davada hüküm kurmak üzere dosyayı incelemeye alan Ankara 2 No'lu DGM, duruşmayı 10 Mart tarihine erteledi.
Babamın alnında kurşunu gördüm
BU çocuklar savaş yüzünden evlerini, doğdukları toprakları terkeden milyonlardan sadece birkaçı. En yakınlarını savaşta kaybeden bu çocuklar şimdi, savaş bölgesindeki diğer çocuklar için dua ediyor.
Bugün Hicri Yılbaşı
Sümerbank davası ertelendi
Güler'e nezaket ziyareti
ABD'ye savaşa hayır çorabı
Mağazalarda yabancı isme izne yok
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, "Türk ürünü satan ancak yabancı isim koyan firmalara izin verilmemesi için çalışma yürüttüklerini'' bildirdi. Birçok dükkanın, mağazanın tabelasının yabancı dille yazıldığına işaret eden Aygün, şunları kaydetti: "Türkçe'yi esas kirletenler, odamızın üyeleri. Sokaklara çıktığınızda bakın. Sanki Paris sokaklarında dolaşıyorsunuz'' dedi.
4 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED