AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
İnternet bankacılığı
canınızı yakmasın

İnternet bankacılığı hayatımızı kolaylaştıran büyük bir devrim. Ancak güvenlik konusunda yapacağımız en küçük bir ihmal ocağımızı söndürebilir.

Bankaya gidip kuyrukta bekleme zahmetine katlanmadan bilgisayarımızın başında bütün bankacılık işlemlerini yapabilmemizi sağlayan internet bankacılığı hayatımızı kolaylaştıran en büyük hizmetlerden biri. Bu kolaylıktan yararlanan ve internet bankacılığı kullanan kişi sayısı her geçen gün artarken, bu konuda şikayetler de ortaya çıkıyor. Bu şikayetlerden en başta geleni, kimliği belirsiz kişilerin banka hesaplarına girerek para transferi yapmaları şeklinde ortaya çıkıyor. Bankalar, internet bankacılığı hizmetlerinin güvenliği için en güçlü teknolojilerden yararlansalar da sistemin bir de kullanıcı tarafı var. Kullanıcının gösterdiği en küçük bir ihmal ya da zaaf tamiri imkansız zararların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Kullanıcı hataları internet bankacılığının yumuşak karnını oluşturuyor. Kullanıcı olarak dikkate almamız gereken noktaları sizler için araştırdık.

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN BU UYARILARI GÖZARDI ETMEYİN

  • Şifre ve parolalarınızı kolay tahmin edilemeyecek, sözlüklerde bulunmayan sözcüklerden seçin, mümkünse harf, rakam ve büyük harf-küçük harf kombinasyonlarını kullanarak en az 6-8 haneli oluşturun. Şifre ve parolaları herhangi bir yere kesinlikle not etmeyin.

  • Kullanıcı kodu, şifre ve parolarınızın gizliliğini sağlayın, bu bilgileri kesinlikle başkalarıyla paylaşmayın.

  • İnternet şubesinde gerçekleştireceğiniz işlemler bittiğinde, çıkmak için mutlaka "Çıkış" ikonunu kullanarak oturumu kapatın.

  • İnternet kafeler, bilgisayar odaları gibi topluma açık bilgisayarlarda internet bankacılığını kullanmaktan kaçının. Zorunlu olarak kullanmanız gerekiyorsa, işiniz bittikten sonra bilgisayardaki geçici internet dosyaları (Temporary Internet Files) ile çerezleri (cookie) silin ve bilgisayarı yeniden başlatın.

  • İnternetten lisanssız ya da hack amaçlı yazılımlar indirmeyin. Bu yazılımların içerisinde kullanıcı adı ve şifrelerinizi bu yazılımları hazırlayanlara gönderecek tuzaklar bulunabilir.

  • Şifre ve parolaları uzun süre kullanmayın. Bankanız talep etmese bile şifrenizi belirli aralıklarla değiştirin, şifre değiştirirken bir önceki şifreye dönmek yerine yeni bir şifre seçin.

  • Bazı banka şubeleri, sayfalarında "son giriş zamanı" ifadesi ile en son işlem yaptığınız tarih ve saati gösterir. Bu bilgileri kontrol ederek sizden sonra başka bir kişinin hesaplarınızı kullanıp kullanmadığını tespit edebilirsiniz.

  • Bilgisayarınızda mutlaka bir antivirüs ve güvenlik duvarı (firewall) yazılımı yükleyin. Antivirüs yazılımları, sisteminizi bilinen virüslerden ve klavyede yazdıklarınızı kaydeden truva atı programları gibi kötü niyetli yazılımlardan korur. Güvenlik duvarı ise dışarıdan bilgisayarınıza sızmaya çalışanları durdurur.

  • Web tarayıcıları ve işletim sistemlerinin zaman zaman çıkardıkları güvenlik yamalarını mutlaka yükleyin. Bunun için, Windows işletim sistemi kullanıyorsanız en az ayda bir kez Windows Update sitesini ziyaret ederek bu yamaları temin edin.

  • Bankacılık işlemlerinde sık rastlanan aldatılma olaylarından biri de kullanıcının, bankasının sitesine gittiğini zannetmesine karşın bir hacker'ın hazırladığı taklit bir siteye yönlendirilmesi şeklinde ortaya çıkıyor. Kullanıcı, karşısında aynı web sitesini gördüğünden normal işlemlerini yaptığını zannediyor, fakat bütün bilgilerini bilmeden hacker'ın eline vermiş oluyor. Bu yüzden gerçekten güvenli bir siteye girdiğinizden emin olmak için Internet Explorer veya Netscape'te sağ alt köşedeki kilit simgesinin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Kilit, doğru sitede olduğunuzun göstergesidir.

    SANAL KLAVYE KESİN ÇÖZÜM DEĞİL AMA GEREKLİ

    Bankacılık işlemlerini internet üzerinde yapan kullanıcıların şikayetlerinin artmasıyla birlikte bankalar bir süre önce sanal klavye uygulamasına geçtiler. Bu sistemde kullanıcılar şifrelerini klavyeden girmek yerine ekranda bulunan mini klavyedeki tuşlara fare ile tıklayarak yazıyorlar. Bunda amaç, klavye vuruşlarını kayıt eden yazılımlardan (key logger) korunmak. Bir yere kadar önemli bir tedbir olmasına rağmen, bu sefer de karşımıza ekran görüntülerini saniye saniye kayıt eden kötü amaçlı yazılımlar çıkıyor. Bu yazılımlar, biz sanal klavyeden şifremizi girerken çektikleri ekran görüntülerini yazılımı hazırlayan kişilere gönderebilirler.

  •  
    WEB GEZGİNİ
    İstanbul'un haber portalı
    Türkiye'de ilk defa İstanbul'a özgü bir haber portalı yayına başladı. Haberist adlı bu sitede, yaşam, çevre, sağlık, ulaşım, ekonomi, asayiş konu başlıkları altında haberler yayınlanıyor. Sitenin "Saklı İstanbul" bölümünde, son derece etkileyici İstanbul resimleri yer alıyor. Çeşitli kurum ve kuruluşların linklerinin de yer aldığı siteye İstanbullular karşılaştıkları sorunları yazabiliyorlar.
    haberist

    PHP'cilerin arşivi
    Web programlama yazılımlarının en önemlilerinden biri olan PHP'ye ilişkin önemli bir arşiv sitesi. Sözkonusu yazılımla ilgili yararlanılabilecek çok sayıda kaynak dosyasının yer aldığı site, PHP öğrenmeyi amaçlayan kişilere de yol göstermeyi ilke edinmiş. Bu amaçla sitede PHP ve Apache kurulumu gibi bir çok makale bulunuyor.
    phparsivi


    NET KİTAP
    Dreamweaver MX Kaynağından Eğitim
    Bir çok kez dünyanın en iyi web sitesi hazırlama yazılımı seçilen Dreamweaver'ın son sürümü olan MX'i etkin bir şekilde kullanmak için yazılan kitap Sistem Yayıncılık'tan çıktı. Basit web sayfaları oluşturmaktan, yoğun içerikli proje üretimine kadar çok geniş bir yelpazeye sahip olan Dreamweaver MX'in eğitim kitabı Macromedia'nın Türkiye Temsilcisi Medyasoft ve Sistem Yayıncılık tarafından yayına hazırlandı. Kitapla birlikte yazılımın eğitim CD'si ve Macromedia ürünlerinin 30 günlük sürümlerini içeren demo CD veriliyor.
    sistem

    İnternette sınırsız paylaşım: P2P
    İnternet üzerinde kullanıcıların birbirleriyle sınırsız doysa paylaşımına verilen genel ad Peer to Peer. Kısaca P2P olarak ifade edilen bu kavram, internetin geleceğinde büyük bir yere ve öneme sahip. Adı neredeyse Napster ile özdeşleşen internet üzerinden dosya paylaşımı konusunda bugün Kazaa, iMesh, BearShare, Grokster, Morpheus, Qtraxmax, WinMX ve Xolox gibi pek çok servis hizmet veriyor. Bu servisler, internet kullanıcılarının müzik, video ve program gibi istedikleri bir çok dosyaya sınırsız sahip olabilme ve paylaşım sağlamasının yanısıra ciddi bir sorunu da beraberinde getiriyor. Binlerce dolarlarlık telif eserlerin sıfır maliyetle elde edilmesi bir çok sektöre sekte vuruyor. Byte dergisi Mart sayısında internette dosya paylaşım hizmeti veren siteleri inceledi. Her sistemin avantaj ve dezavantajlarının yer aldığı derginin kapak dosyası, konuyla ilgilenenler için oldukça bilgilendirici.
    byte
    18 Mart 2003
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED