AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Bir avuç spekülatör
piyasayı karıştırıyor

Spekülatörlerin bir hafta içinde tezkere için hükümete yaptığı baskının faturasının 5,7 milyar doları borsa yatırımcısına, 7 katrilyonu da Hazine'ye çıktı.

Türkiye'nin ABD ile savaşa girmesini isteyen dolaşımdaki serbest paranın yönlendiricileri ABD'ye uygun bir tezkere için hükümeti borsa, döviz ve faizdeki dalgalanmayla yola getirmeye çalışıyor. ABD'nin Irak'a saldırısı başlamadan borsa, döviz ve faizden oluşan şeytan üçgenini yönlendiren para spekülatörleri, para piyasalarını çalkalandırdılar.

Türkiye'de piyasa denince devlet tahviline, borsaya, mevduata, altına yatırılmış para-sermaye anlaşılıyor. Bu meblağın toplamı 2002 yılında 188 milyar dolar. Sayın "piyasalar", tezkereyi görmeyince dövize, faize hücum ediyor. Tezkereyi, savaşa iştiraki görürse, sakinleyecek.. Hükümet de piyasalar sakinleşsin diye tezkereyi geçirecek.. ABD ile saf tutacak.. Çünkü piyasalar böyle sakinleşiyor.

Bir haftalık para 7 katrilyon

Spekülatörlerin bir hafta içinde tezkere için hükümete yaptığı baskının faturasının 5,7 milyar doları borsa yatırımcısına, 7 katrilyonu da hazineye çıktı. Borsa şirketlerinin değeri bir haftada 5,7 milyar dolar eridi.

ABD Irak operasyonuna hız verirken, ekonomik dengelerin bozulacağından endişe duyan piyasada dolar kuru tarihi zirvesini yenileyip haftayı 1 milyon 722 bin liradan kapattı.

İMKB, önceki haftayı 10.604 endeks puanı ile 57,1 katrilyon liralık toplam pazar değerinden kapatmıştı. Merkez Bankası dolar satış kuru ile İMKB şirketlerinin değeri 34,7 milyar dolardı. Kapanışlar itibarıyla İMKB'nin piyasa değeri 49,9 katrilyon liraya indi. 1 milyon 722 bin liralık Merkez Bankası dolar satış kuru ile İMKB haftayı yaklaşık 29 milyar dolardan kapattı. Böylece borsanın haftalık değer kaybı 5,7 milyar dolar oldu.

Geçen bir hafta içinde piyasalarda oluşturulan dalgalanmalarla yükselen faizler, Türkiye'nin bu yıl çevireceği iç borcun tamamına yayıldığı takdirde 7 katrilyon liralık fazla faiz ödetecek.

UZMANLARA GÖRE BU HAFTANIN SEYRİ

YATIRIMCI BEKLESİN: (EVG Yatırım'dan Mehmet Özdemir) ABD ile ilişkilerde hala belirsizlikler bulunuyor, yatırımcılar somut gelişmeleri beklemeli.

DALGALANMA SÜRECEK: (Deniz Yatırım'dan Mehmet Pınar) Önümüzdeki hafta Türkiye - ABD ilişkileri ve IMF'ye sunulması beklenen niyet mektubunun sonuçları piyasadaki dalgalanmayı sürdürebilir.

GEVŞEK BİR SEYİR VAR: (HSBC Yatırım Menkul Değerler'den Mehmet Aşçıoğlu) Piyasadaki gevşek seyrin sürüyor. Gelecek hafta endeks 8800-9800 aralığında dalgalanacak gibi görünüyor.

DESTEK KORUNACAK: (Pay Menkul Değerler'den Mümtaz Uslu) Asıl destek 9200 seviyesinde bulunuyor. Alımlar endeksi bu seviyenin üzerine getirdi. 9200 desteğinin korunacağını düşünüyoruz

BİR MİKTAR ALIM YAPILABİLİR: (Akdeniz Menkul Değerler'den Orhan Acar), Endeks kısa vadede 9000 - 9100 bandını aşağı kırmayacaktır. Nakitte olanlar bu seviyelerden bir miktar alım yapabilir.

AL-SAT DENENEBİLİR: (Alternatif Yatırım'dan Yavuz Akpınar) 9000 ile 8500 aralığına yaşanacak düşüşlerde alım 9500 puanın üzerinde satış denenebilir.

Piyasaları kimler oluşturuyor

Araştırmacı Yazar Mustafa Sönmez'in Gelir Uçurumu adıyla yayınladığı kitapta yer alan bilgilere göre, Türkiye'de piyasa denince devlet tahviline, borsaya, mevduata, altına yatırılmış para-sermaye anlaşılıyor. Bu meblağın toplamı 2002 yılında 188 milyar dolar. Yani Türkiye'nin yıllık milli geliri dolayında bir servet. Borsadaki 11 milyar doların 8 milyar dolarını, borsadaki 150 bin portföy sahibinin yüzde 1'i kontrol ediyor. Yani kontrol küçük bir azınlığın elinde. Borsada 10 kişi, toplam portföyün yüzde 35'ini kontrol ediyor. "Piyasalar" deyince, bonodaki, mevduattaki, dövizdeki, borsadaki 188 milyar doların seyrini belirleyen bu azınlığın piyasadaki eylemleri ifade ediliyor. İşte bu azınlık geçtiğimiz hafta da hükümetin Irak operasyonu için istediği yetki tezkeresini bahane ederek, döviz, borsa ve faiz arasında sörf yaptı.

 
Kartzedelere banka oyunu
Kredi kartı mağdurlarını 'sizi kapsamıyor' diye geri çeviren bankalar, mağdurların borçlarını yeniden hesaplarken de vade farkı koyuyor.
Nemalar için kritik gün
Zorunlu Tasarruflar için bugün komisyon toplanıyor. Ana paranın önümüzdeki ay ödenmesi öngörülüyor. Ancak hükümetin bir ay erteleme hakkı var.
EKONOMİYE vakıf kaynağı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 225 milyar dolarlık vakıf arazilerinin satılmasını içeren bir proje sunuldu.
Krizi büyüyerek aşan tek sektör 'Sakız sektörü'
Türkiye'nin yaşadığı üst üste krizlere rağmen bütün sektörler etkilenmesine rağmen, sakız sektörü yüzde 10 büyüdü.
ABD desteğinin gelmemesi iyi oldu
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD'nin ekonomik desteğinin rafa kalkmasının Türk ekonomisi açısından daha iyi olduğunu söyledi.
Petrol şirketleri paçaları sıvadı
Savaş bitmeden ABD ve İngiliz petrol şirketleri Exxon Mobil, Chevron Texaco ve BP, Irak petrollerinden pay almak için çalışmalara başladı.
TOKİ konutları kapış kapış
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Emlak Bankası'ndan devreden ve "açık artırma usulü" ile satışa sunulan İzmir Mavişehir'deki 21 villadan 10'u satılarak, yaklaşık 1 trilyon lira ek kazanç sağlandı. TOKİ'den verilen bilgiye göre, Emlak Bankası'ndan devredilen 613 konutun satış kampanyası, İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir-Mavişehir'deki 89 villadan 21'inin satışa sunulmasıyla devam ediyor. Mavişehir'de satışa çıkan 21 villadan 10'unun satışı yapıldı. Muhammen bedeli 4.4 trilyon lira olan 10 villa 5.3 trilyon liraya satılarak, yaklaşık 1 trilyon lira ek kazanç sağlandı. İstanbul Bahçeşehir'de satışa sunulan 184 konuttan da bugüne kadar 129'unun satışı gerçekleştirilerek, 19.7 trilyon lira gelir sağlandı.
Türkşeker'den Sudan'a fabrika
Özbekistan'dan sonra Türkiye ikinci şeker fabrikasını Sudan'da kuracak. Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) ile Sudan arasında bu konuda geçtiğimiz günlerde bir "ön protokol" imzalandı. Türkşeker'in Sudan'da kurulması planlanan fabrikasında şeker kamışı işlenerek şeker üretimi yapacak. Daha önce Özbekistan'da şeker fabrikası kuran Türkşeker, Sudan projesinin de gerçekleşmesi halinde Türkiye dışında ikinci şeker fabrikasını kurmuş olacak.
24 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED