AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Müzikler savaşı yaşadık

Türk müziğinin ustalarından ve yaşayan nadir bestekarlarından olan Zekai Tunca, son dönemde yaşanan kültürel yozlaşmanın müziğe olan yansımalarını 'müzikler savaşı' olarak değerlendiriyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    1979'dan bu yana 13 albüm yaptı, Alın Yazımsın, Birisi Var ki, Leylakları Sünbülleri, Olmaz mı, Git Gidebilirsen, Sen İlk Değil Son Değilsin, İmkansız gibi gönlümüze işlenmiş unutulmaz eserler verdi Zekai Tunca. Her bir eserleri çıktığı zamanlarda en çok dinlenen şarkı oldu, birçok ünlü ses sanatçısı tarafından seslendirildi, hâlâ seslendiriliyor. Yakın dönem Sanat Müziği icracısı ve bestekarının, yaptığı birbirinden güzel şarkı ve gazel formundaki icraları, tüm dinleyici ve müzisyenlerce büyük beğeni gördü.

    Kulakların çilesi

    Halen Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği solistliği görevini sürdürmekte olan sanatçı, on yıl öncesine kadar hemen her gün ekranlarımızdan bize ulaşıyordu. Şimdilerde sesini ve yüzünü özlediğimiz Tunca, o günleri özlemle anıyor ve zamanın sesler karmaşası için "Kulaklarımız neler çekiyor bilseniz" diyor. Dünyayı saran hızlı değişim ve globalleşme rüzgarının yerel olanı alıp götürdüğü günlerde, kendi müziğimize aldığımız tavırdan bahsediyor Zekai Tunca. Sanatçıya göre eğer bunun önü alınmazsa Türk Müziği'ni kaybedeceğimizi söylüyor.

    Türk Müziği kaybediyor

    "Eskiden yüz yıla sığan bir değişimi şimdi bir yılda yaşıyoruz. Türkiye, Avrupa ya da Batı'dan uzak bir yerdeyken iletişim ve bilgi sınırlarının kalkmasıyla onların çizgisinde geldi. Tüm bu olanlar müziğe de yansıdı. Çok seslileştirme, modernleştirme gibi girişimler oldu, bir aranjman dönemi yaşadık, piyasa müziği dediğimiz, şimdi adına arabesk denilen bir müziğin dönemini yaşadık. Yani son dönemde adeta müzikler savaşı yaşadı Türkiye. Özel kanalların herhangi bir akademik sınırın, herhangi bir çizginin olmadığı yayınlarında, parası ve gücü yeten herkesin aklına geleni yaptığı dönemde, maalesef geleneksel müzikler Halk Müziği, Sanat Müziği, Klasik Türk Müziği bu savaşı kaybetme noktasında. Çünkü kalitesiz müziğin kitlesi çok geniş, medya ise bizim dinleyicimizi yok sayıyor."

    'İmkansız' bugün imkansız

    Zekai Tunca'nın "İmkansız" isimli şarkısını bilmeyen yoktur. On yıl öncesinde heryerde duyduğumuz bu eser bestekarı tarafından seslendiriliyordu. Bugün tüketim kültürü dışında bestecisi tarafından seslendirilen, herkes tarafından beğenilen şarkı yok denecek kadar az. Zekai Tunca bunu yayın tekelinin olduğu zamanlarda TRT'nin kıstaslarının getirdiği kalite ye bağlıyor. Günümüzün popüler şarkılarında da sadece reklamı oranında satıldığına değiniyor ve İmkansız'ı bugünün şartlarında yapmanın imkansız olduğunu söylüyor.

    'Halk bunu istiyor' yalan

    Tüm bu yaşanan kaosu durdurmanın medyanın elinde olduğunu vurgulayan sanatçı şunları söylüyor: "Türk medyası bir gün 'Bugün bu işten para kazanıyoruz ama yarına da bir kültür taşımamız lazım. Biz kültürü yok ediyoruz' deyip de Türk Müziği'ni ihya etmeye karar verirlerse, sadece bir hafta sürer bunu gerçekleştirme süreci." Sürekli öne sürülen "Halk bunu istiyor" sözünün gerçek dışılığını ise bir örnekle açıklıyor Zekai Tunca: "Kalitesizlik önlenemez diye birşey yok, bu ticarete bir sınır getirilebilir. Niçin, herkes uyuşturucu satamıyor? Çocukları uyuşturucuya alıştırıp sonra da 'Çocuklar istiyor' diye satın bakalım... Halk istiyor ifadesi budur yani." Türkiye'de herkes yarım yamalak yapılan bir şeyden zevk alırken Sanat Müziği âşıklarının yalnız kalmasının büyük şanssızlık olduğunu söyleyen sanatçı "Bizleri dinleyerek büyüyen nesil için de üzülüyorum" diyor.

    Sanatçı olmak hak etmeyi gerektirir

    TRT ekranlarından tanıdığımız ve birçok büyük sanatkarımız gibi TRT'nin kalite süzgecinden geçen Zekai Tunca, sanatçı olmak için eğitimin şart olduğunu hatırlatıyor. TRT'yi okula benzeten sanatçı "TRT, müziği, tiyatrosu, spikerlerin konuşmasıyla bir okul gibi çalışırdı. Spiker ekranda bir yazı okuma noktasına gelene kadar sekiz-on sene eğitim görürdü. Zekai Tunca, binlerce kişi arasından seçiliyordu, sınavlar veriyordu, yıllarca eğitim görüyordu. Daha sonra o radyoda söylemek, o televizyonda görünmek hakkı kazanıyordu.

    Bir imtiyaz değildi, birçok merhaleden geçerek kazanılmış bir haktı. Şimdi ise müzik dahil herşey reklama tâbi ve bunun bir bedeli var" diyor. İki yıl önce Güvercinim adlı bir albüm çıkaran Zekai Tunca şimdilerde yeni bir albüm için hazırlanıyor. Tüm besteleri Zekai Tunca'ya ait olacağı ve adının Zekai Tunca Besteleri olması muhtemel albümde, sanatçının Git Gidebilirsen, İmkansız gibi ünlü besteleri ve beş tane de yeni bestesi yer alacak.

  •  
    Nakillerle On İki İmam Daha önce Hızrıya-yı Cedida, Tabakatü'l Şernubi ve Sünbül Efendi'nin Risale-i Kudsiye gibi eserleri yayına hazırlayan Ali Toker'in "On İki İmam-Hanedan-ı Ehl-i Beyt" isimli çalışması Fulya Yayınları'ndan çıktı. Sünni kaynaklara göre hazırlanan eser, Ehl-i Beyt âşığı birçok şairin şiirleriyle süslenmiş ve sözkonusu imamların menakıbları anlatılan bir çalışma. Kitap, On İki İmam meselesini Hz. Peygamber Efendimiz'den (s.a.v) itibaren ele alarak incelemesi ve teferruatlı bilgiler içermesi bakımından belki de bir ilke imza atıyor. Bu mesele hakkında çeşitli tarikat büyüklerinin delaletleri, nakilleri bakımından da oldukça zengin. Bilgi tel: 0 212 511 62 42
    Sağlam kaynaklardan iki bakış
    Fecr Yayınları'ndan çıkan "İlk Dönem İslam Eğitim Tarihi" ve "Kur'an Coğrafyası" bugüne kaynaklardan hareketle bakmak isteyenler için ideal iki kitap. İslâm'ın ilk yıllarındaki eğitim ve öğretim faâliyetlerine dikkati çeken İlk Dönem İslam Eğitim Tarihi / Hz. Peygamber Döneminde Eğitim-Öğretim, Yrd. Doç. Şakir Gözütok tarafından kaleme alındı. Harita ve indekslerle birlikte 288 sayfadan oluşan Kur'an Coğrafyası / Kur'an'da Yer Adları ise Doç. Cemal Ağırman'ın çalışması. Kitap Kur'an-ı Kerim'de geçen yer adlarının dökümünü yapıyor ve bugün hangi coğrafî sınırlar içerisinde bulunduklarını ortaya koyuyor.
    Vıvo'da Zarifoğlu
    İki ayda bir çıkan kültür-edebiyat dergisi Vıvo, Cahit Zarifoğlu özel sayısı hazırladı. Özel sayıda Alaadin Özdenören, Kamil Yeşil, Metin Önal Mengüşoğlu, Cevat Akkanat ve Ali Haydar Haksal, Zarifoğlu şiirini yorumluyor. Hüseyin Akın ünlü şairi kişilik olarak ele alırken Atasoy Müftüoğlu, Mustafa Muharrem, Rasim Özdenören, Ali Ömer Akbulut, Erdem Beyazıt, Betül ve Berat Zarifoğlu ile şair üzerine konuşuluyor. Tel: 0 224 2246524
    Beyan'ın beyanı
    Aylık fikir dergisi Beyan, sıkıntıların yoğun şekilde yaşandığı bir dönemde, önemli bir mesajı kapak konusu yaptı: "Mümine Allah Yeter." Dergide Abdullah Numan Hicret ve Aşure Günü'nü, Mehmet Talu başlık parasını, İbrahim Cumalioğlu dostluk adabını, Zekeriya Kara kulluğun önemini yazıyor. Derginin ücretsiz eki olan Beyan Çocuk'ta ise Kel Papağan, Derviş Dede, Nasrettin Hoca hikayeleri var. Tel: 0 216 495 04 25
    24 Mart 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED