AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Burun tıkanıkları

"Burun yerine ağız yoluyla direkt alınan hava temizlenmemiş, soğuk ve kuru bir havadır. Bu durum alt solunum yolu enfeksiyonları açısından risk taşıdığı gibi oksijen emilimi için de yetersizdir. Uzun süren burun tıkanıklığı akciğer hastalıkları ve kalp problemleri yaratabilir."

Çocuk ya da erişkin toplumun geniş bir kesiminde görülen burun tıkanıklıkları ve sebeplerini İstanbul Medipol Hastanesi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Bozkurt'a sorduk.

Burnun önemi nedir?

Burun solunum ve koku alma organımızdır. Nefes alma sırasında havayı filtre ederek temizler, ısıtır ve nemlendirir. Böylelikle sağlıklı temiz bir havanın akciğere ulaştırılması sağlanır. Oysa burun yerine ağız yoluyla direkt alınan hava temizlenmemiş, soğuk ve kuru bir havadır. Bu durum alt solunum yolu enfeksiyonları açısından risk taşıdığı gibi oksijen emilimi için de yetersizdir. Uzun süre burun tıkanıkları akciğer hastalıkları ve kalp problemleri yaratabilir.

Çocuklarda görülen burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir?

Çocuklarda nefes alma güçlüğü nedenleri başında adenoid vegetasyon (geniz eti) ve tonsiller hipertrofi (bademcik büyümesi) gelmektedir. Bu çocuklarda tedavide gecikildiğinde; konuşma ve işitme problemleri, yüz kemik yapısında dönüşü olmayan değişiklikler ve hatta oksijen yetersizliğine bağlı eğitim-öğrenim başarısızlıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca çocuklarda doğumsal problemler, enfeksiyonlar, yabancı cisimler ve allerjik nezle sık rastlanan burun tıkanıkları nedenleridir.

Erişkinlerde görülen burun hastalıkları nelerdir?

Erişkinlerde ise en sık rastlanan neden ailesel veya travma sonrası oluşmuş septal deviasyondur. Septal deviasyon burun iç-orta kısmında bulunan kıkırdak-kemik yapısının eğriliğidir. Bu yapı bozukluğuna, çoğunlukla konka adı verilen etsi dokunun büyümesi de eşlik eder. Erişkinlerde görülen diğer burun tıkanıklığı nedenleri arasında enfeksiyon, allerji, polip ve nadir olarak da habis tümörler sayılabilir. Erişkinlerde görülen septal deviasyonun tedavisi burun delikleri yolu ile yapılan cerrahi müdahaledir. Bu müdahale günümüz teknolojisi ile yaklaşık yarım saat sürmekte ve hasta aynı gün hastaneden taburcu edilebilmektedir.

Tedavi gecikmesindeki sorunlar

Burun tıkanıklarının erken yaşlarda düzeltilmesi, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Gecikilmiş vakalar yaşlılıkta ciddi problemler olarak karşımıza çıkabilir.
TEL: (0216) 340 33 33

 
Bayanlarda hirsutizm (kıllanma) ve tedavi yöntemleri
Yumurtanın bilinmeyen değeri
Uzmanlar, yanlış bilgiler nedeni ile tüm diyetlerden uzak tutulan yumurtanın sarısında 213 miligram kolesterol bulunduğunu, beyazında ise kolestrol ve yağ bulunmadığını belirtiyor. Vücutta çok önemli görevler üstlenen proteinlerin en kalitelilerine sahip olan yumurta proteininde insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinlerle dışarıdan alınması gereken aminoasitler yeterli ve dengeli miktarlarda yer alıyor ve çok yüksek oranda sindirilebiliyor.
Bebekler göz göre göre olüyor
Bebek ölüm oranı doğu-batı, şehir-kırsala göre de farklılık gösteriyor. Doğudaki bebek ölüm oranı batıya göre yüzde 40, kırsal bölgelerde ise şehirlere göre yüzde 48 daha fazla. Araştırmaya göre, bebek ölümlerinde çocuğun dünyaya geldiği ilk bir ay çok önemli. 0-1 yaş arası ölümler, 60 aya kadar olan ölümlerin yarısını oluşturuyor.
Astımlı çocuğun banyosu nasıl olmalıdır?
Astımlı çocukların bazıları için, banyoda oluşan su buharı rahatsızlık oluşturabilir. Bu nedenle banyonun buharla dolu ve havasız olmamasına dikkat edilmelidir. Başka önemli bir nokta da banyolarda nem ve havasızlık nedeniyle akar ve küf mantarlarının çoğalmasıdır. Bu düşünülerek banyo her zaman havalandırılmalı ve kuru kalması sağlanmalıdır.
24 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED