AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak'ta rezil oldular

Günlerdir sivil Irak halkı üzerine acımasızca bombalar yağdıran Amerika rezil oldu. El Cezire televizyonu, Nasıriye'deki çatışmalarda öldürülen ve esir alınan ABD askerlerinin görüntülerini yayınladı.

Irak'ın televizyonu, Nasıriye'deki çatışmalarda ölen, yaralan ve esir alınan ABD'li askerlerin görüntülerini dün yayınladı. Aynı görüntüler, el Cezire televizyonunda da yer aldı. Yaralı askerlerle röportaj yapan televizyon yetkilileri, askerlere, neden Bağdat'a geldikleri şeklinde sorular yöneltiyor. Esir alınan askerlerden Pearson Miller, "Ben kimseyi öldürmek istemiyorum. Bana verilen emirler doğrultusunda buraya geldim" dedi.

Bir özel kuvvet askeri, Teksas'tan geldiğini ifade ederek, emirlere uymak için Irak'a geldiğini söyledi. Kansaslı olduğunu belirten bir ABD savaş esiri, "Niye Irak'a geldiniz?" sorusunu "Çünkü gelmem söylendi" diyerek yanıtladı. Bir başka esir ise, "Emirlere uydum" dedi. Esirlerden 3íü Teksaslı, biri New Jersey'li, biri de Kansasílı olduklarını belirtti. Büyük korku yaşadıkları gözlenen asker, kendilerine yöneltilen diğer soruları, "Sizi duyamıyorum. Özür dilerim sizi anlamıyorum" şeklinde cevapsız bıraktı. Irak'ın esir aldığı askerler arasında, 30 yaşında yaralı bir bayan asker de bulunuyor.

Bayan asker, ABD ordusunun 507 numaralı biriminde görevli olduğunu belirtti. Televizyon yetkilileri, esir alınan askerlerinin görüntüleri eşliğinde, askerlerin hayal kırıklığı ve hüsrana uğradıklarını ifade etti. Cesetlerin sayısının 6 ya da 7 olduğu gözlendi. Ardından da, aralarında siyahi bir kadın askerin bulunduğu, 5 esir ekrana çıkarıldı. Bu arada, ölen ya da esir alınan ABD'li askerlerin sayısı tam olarak belirtilmedi

Cenevre sözleşmesi Irak için mi?

Cenevre Sözleşmesi'nin savaş esirlerinin görüntülenmesini yasakladığını ileri süren ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfled, "Irak'ın esirlerin görüntülerini yayınlamasının Cenevre Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu" söyledi. Bu arada, bazı uzmanlar, uluslararası hukuku hiçe sayan ABD'nin, her nedense uluslararası anlaşmalara Irak'ın uymasını istemelerinin, ABD'nin zora düştüğünü gösterdiğini belirttiler.

İngiliz uçağını ABD Patriot'u vurdu

ABD, Körfez'de kaybolduğu açıklanan İngiliz savaş uçağının, ABD'nin Patriot füzesiyle vurulduğu haberini doğruladı. İngiliz uçağının, ABD'ye ait Patriot füzesi tarafından isabet aldığı belirtiliyor. ABD Merkez Komutanlığı sözcüsü, bir İngiliz uçağının Patriot füzesi tarafından vurulduğunu ve uçak mürettebatının kaybolduğunu söyledi. İngiltere Savunma Bakanlığı, Basra Körfezi'nde göreve giden bir İngiliz savaş uçağından haber alınamadığını bildirmişti.

Kültür mirasına bomba

Irak'ın en ünlü üniversitelerinden 13. yüzyıla ait Mustansiriya'nın, başkent Bağdat'a dün düzenlenen hava akınında isabet aldığı bildirildi. Saldırı sırasında üniversitede eğitim yapılmadığı için can kaybının önlendiği belirtildi. Patlamada, 3 yayanın yaralandığı kaydedildi. Bölgedeki Reuters muhabirinin bildirdiğine göre, TSİ 14.00'te uçaklardan atılan bombalardan biri üniversiten in girişinde 10 metre genişliğinde ve 3 metre derinliğinde dev bir krater açtı.

ABD'den çocuklara misket bombası

Irak Enformasyon Bakanı Muhammed es-Sahaf, müttefik kuvvetlerin saldırılarda misket bombaları kullandığını söyledi. Es-Sahaf, Basra'ya düzenlenen saldırıda 77 sivilin öldüğünü, 366ísının yaralandığını açıkladı. 7 milyon sıradan Irak vatandaşının savaşmaya hazır beklediğini belirten Muhammed es-Sahaf, öldürülen Iraklı siviller ile ilgili olarak şunları söyledi: "Misket bombaları ve havan topu kullanmaya başladılar. Basra şehrinde misket bombaları yüzünden 77 kişi öldü, 366 kişi yaralandı." ABD ordusunun elinde bulunan bu bomba, yere yakınken havada patlıyor ve çevreye yüzlerce mini bomba saçılıyor, bunlar da geniş biralanda çarptıkları yerde infilak ediyor.

"Aman Tanrım! Çocuklar ölüyor!"

Amerikan-İngiliz birliklerinin güneyden başkent Bağdat'a doğru ilerlemesi ve başkente yönelik bombardıman televizyonlardan ''naklen'' yayınlanırken, savaşın öteki yüzü de görülmeye başladı: Yanmış çocuklar, parçalanmış cesetler, kan içinde kalmış yaralılar ve korku içindeki çocuklar... Birinin elindeki beyaz bayrağa rağmen öldürülmüş 2 Irak askerinin siperdeki cesetlerinin başında bekleyen 2 İngiliz askerinin fotoğrafı, dün Paris'ten başlayarak, Berlin'den Madrid'e tüm Avrupa'da dolaştı. Le Monde gazetesi, yanında yaralı bir kız çocuğuyla umudunu yitirmiş kadınların yanında yatan Iraklı sivil ölünün başındaki Amerikan askerlerinin fotoğrafını kullanarak, ''Aman Tanrım! ölenler var!'' alt yazısına yer vermiş.

 
ABD'ye sahra şoku
Güney cephesinde büyük bir hüsranla yüz yüze gelen ABD'nin, Irak'a karşı batıdan veya kuzeyden yeni bir cephe açmak için uğraştığı bildirildi. Nasıriye, Umm ul-Kasr ve Basra'da yoğun çatışmalar yaşanıyor.
Amerikan askerleri psikolojik bunalımda
Sazlıkta pilot avı
Bağdat'ı bombalayan İngiltere'ye ait savaş uçağı, Bağdat'a düştü.
Kök Hücre
Moskova Notları - Osman Sönmez
Bush: Türkiye'nin
K. Irak'a girmesi için bir gerekçe yok

ABD Başkanı George W. Bush, Türk askerinin Kuzey Irak'a girmemesi yönündeki beklentisini Türk yetkililere açıkça ifade ettiklerini söyledi. "Türklerin Kuzey Irak'a girmeleri için şu anda bir gerekçe olmadığını'' söyleyen ABD lideri Bush, şöyle dedi: "Türk ordusu ve aynı zamanda Türk siyasetçileriyle sürekli temas halindeyiz. Bizim politikamızı biliyorlar. Bu katı bir politika. Kuzey Irak'a girmemelerini beklediğimizi açıkça anlattık. Bizim, Kuzey Irak'a girmek için bahane yaratacak bir olay olmaması için Kürtlerle birlikte çalıştığımızı biliyorlar.''
İsrail uçakları Ürdün üzerinden Irak'ı bombaladı
İsrail uçaklarının önceki gece Ürdün üzerinden Irak'a saldırdığı belirtildi. Ürdün basını, görgü şahitlerine ve yabancı basın mensublarına dayanak verdiği bilgiye göre, İsrail uçakları Ürdün'ün batısında Irak topraklarına girerek Bağdat'ı bombaladığı ifade edildi. Bu arada, Irak devlet televizyonu, ABD liderliğindeki hava bombardımanlarının ardından Bağdat'ta İsrail yapımı bir füze bulunduğunu bildirdi. Televizyon haberinde, "Bağdat'a hava saldırıları düzenleyen kuvvetlerin ateşledikleri füzelerin arasında bir İsrail yapımı füze bulundu" dedi.
Arap dünyasında ayaklanmalar yaşanabilir
Arap rejimleri Irak savaşının uzun sürmesi durumunda, Arap dünyasında bir kaos yaşanabileceği belirtildi. Mısır, Yemen, Suudi Arabistan, Bahreyn, Cezayir ve Ürdün'de yapılan gösterilerin çatışmalara dönüşebileceği bildiriliyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Amerika önderliğinde Irak'a düzenlenen operasyonun, Irak askeri birliklerinin beklenmedik bir biçimde direnmesi nedeniyle uzayabileceğini söyledi. Mübarek yaptığı açıklamada, "ABD yetkilileri bize savaşın kısa süreceğini söyledi. Ama korkarım bu saldırı uzayacak ve büyük kayıpların gerçekleşmesine neden olacak" dedi.
24 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED