AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Erdoğan'a güvenoyu

AK Parti lideri Erdoğan başkanlığında kurulan 59. Cumhuriyet Hükümeti, 162'ye karşılık 350 oyla TBMM'den güvenoyu aldı. 20 Ak Partili ve 16 CHP'li milletvekili oylamaya katılmadı.

AK Parti lideri ve Siirt Milletvekili Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan 59. Hükümet, TBMM'den güvenoyu aldı. TBMM Başkanı Bülent Arınç yönetimindeki Genel Kurul'da elektronik sistemle yapılan açık oylamaya 512 milletvekili katıldı. Oylamada 350 milletvekili kabul, 162 milletvekili de red oyu kullandı.

20 AK Partili katılmadı

Oylamaya AK Parti'den 20, CHP'den 16 ve bağımsızlardan 1 milletvekili katılmadı. AK Parti'ten oylamaya katılmayanlar şunlar: Devlet Bakanı Mehmet Aydın, milletvekilleri İmdat Sütlüoğlu, Reyhan Balandı, Agah Kafkas, Halil Özyolcu, Muzaffer Külcü, Ali Er, Mustafa Eyiceoğlu, Göksal Küçükali, Nükhet Hotar, Mikail Arslan, Fuat Ölmeztoprak, Metin Kaşıkçıoğlu, A. Veli Seyda, Yüksel Çavuşoğlu, Erol Aslan Cebeci, Mustafa Çakır, Mehmet Kurt, Ergün Dağcıoğlu ve A. Müfit Yetkin.

DYP lideri Mehmet Ağar ile DYP Milletvekili Dursun Akdemir red oyu verirken, DYP Şırnak Milletvekili Mehmet Tatar ile bağımsızlardan Mustafa Zeydan (Hakkari), Sebahatin Cevheri (Şanlıurfa), Süleyman Bölünmez (Mardin) ve Ülkü Güney (Bayburt) hükümete güvenoyu verdi. Edip Safter Gaydalı ise oylamaya katılmadı.

Erdoğan'ın teşekkür konuşması

Güvenoyu alan Erdoğan, teşekkür konuşmasında, şöyle dedi: "Bu yüce emanete büyük milletimiz adına sadakatle sahip çıkacağız. Meclisimizle, hükümetimizle ülkemizin selameti, halkımızın huzuru ve refahı için seferber olacağız. Bu zor günlerde, bu tarihi imkanı ülkemizin itibarı için değerlendirmek hepimizin boynunun borcudur."

ERDOĞAN, BAYKAL'I ÇEKTİ VE SARILDI

Başbakan Erdoğan, oylamanın başlamasından 1.5 dakika sonra Genel Kurul salonuna girdi ve CHP lideri Deniz Baykal'ı başıyla selamladı. CHP lideri Deniz Baykal da, CHP Grup Başkanvekilleri ile birlikte Erdoğan'ı ilk tebrik eden isimler oldu. Sadece elini uzatan Baykal'ın kendisine doğru çeken Erdoğan, Baykal'a sarıldı. İki lider öpüştüler. DYP lideri Mehmet Ağar da Erdoğan'ı ilk tebrik edenler arasındaydı.

Kadın vekillerin 'süslenme' tartışması

AK Parti Afyon Milletvekili Reyhan Balandı ile Adana Milletvekili Zeynep Tekin arasında "süslenme" tartışması yaşandı. Genel Kurul'un kapısında, oylamaya geç kalan Balandı'yı gösteren Tekin, "İşte oylamaya katılmayan 14'ten biri bu" dedi. Balandı ise Tekin'e, "Ne oldu. Niye böyle konuşuyorsun?" deyince Tekin, "Oylama bitti. Az süslenseydin oylamaya yetişirdin" diye çıkıştı. Balandı, "Sen benim amirim misin?" diyerek tepki gösterince tartışma büyüdü. Milletvekilleri araya girerek tartışmayı önlediler.

59. Hükümet Anıtkabir'de

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Bakanlar, 59. Hükümet'in güvenoyu alması nedeniyle Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulundular. Başbakan Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerle süslenmiş, üzerinde "59. Hükümet" yazılı çelengi Ata'nın kabrine bıraktı. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Başbakan Erdoğan, Anıtkabir özel defterine özetle şunları yazdı: "Büyük Atatürk; hükümetimiz, milletimizin refah ve mutluluğu ile ülkemizin itibarını yükseltmek için azami çaba içinde olacaktır. Emanetin, 59. Cumhuriyet Hükümeti eliyle geleceğe taşınacaktır. Ruhun şad olsun." Cumhurbaşkanı Sezer de Başbakan Erdoğan'ı kutladı.



24 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED