AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Mavi Akım'da 0 kavgası

Yeni Şafak, Rusya ile Türkiye arasındaki gaz alım satım ticaretini kopma noktasına getiren ve tarafları "tahkime" sürükleyen kavganın perde arkasını açıklıyor. Kavganın sebebi, formüldeki sıfır (0) hatası.

Türkiye ile Rusya arasındaki gaz alım satım ticaretini kopma noktasına getiren ve tarafları "tahkime" kadar sürükleyen kavganın perde arkasında Mavi Akım Anlaşması'nın alım satım formülünde yapılan "0" hatasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Sözkonusu hata, Mavi Akım gazının fiyatını, 25-26 dolar daha aşağıya çekiyor. Mavi Akım Projesi'nden gaz alım süresi dikkate alındığında ise, bu küçük hatanın boyutu 15 milyar dolara ulaşıyor. Türkiye ile Rusya arasında krize neden olan Mavi Akım Sözleşmesi'ndeki hata, tam 1997 yılında yapıldı. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, Mavi Akım Projesi'nde gazın fiyatını belirleyecek olan formül yazılırken, Turusgaz'ın formülü kullanıldı. Turusgaz'ın formülü, şablon olarak Mavi Akım Projesi'nde de aynen kabul edildi. Ancak, formülde, gazın fiyatını belirleyen değişkenler arasında yer alan, fueloilin değeri "0" yerine "1" olarak yer aldı.

15 milyar dolarlık fark

Sözkonusu hata, mavi akım gazının fiyatının, birim bazda (1000 metreküpte) 25-26 dolar daha aşağıya düşmesine neden oluyor. Bu da, Mavi Akım Projesi'nden önümüzdeki yıllarda alınacak gaz dikkate alındığında, yaklaşık 15 milyar dolarlık bir farka ulaşıyor.

Mavi Akım formülünün hazırlanmasında kullanılan Turusgaz'ın formülünün, düzeltildiği ve Ruslara fueloil'in değeri, "1" yerine, "0" üzerinden ödendiği belirtildi. Böylece, Turuzgaz'da bugüne kadar sorun çıkmadan gaz alımı sürdürüldü. Ancak, Mavi Akım projesinden Şubat ayında gaz alımı başladığında, hata farkedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mavi Akım formülünde düzeltme yapılmasını kabul etmedi. Düzeltilmesi halinde, gaz fiyatlarının ve gaz alım miktarının aşağıya çekilmesini istedi. Ruslar, bu teklifi kabul etmedi. konu, tahkim aşamasına kadar geldi.

Mavi Akım çıkarması

Türkiye ile Rusya arasında, Mavi Akım krizinin tahkim aşamasına gelmesiyle birlikte, Ruslar işadamı Ali Şen'i aracı kılarak, Türkiye'ye çıkarma yaptı. Gazprom Başkan Yardımcısı Yuri Kamarrow, Ali Şen ile birlikte önceki gün Başbakan Erdoğan'ı ziyaret ederek, Mavi Akım'ı görüştü. Görüşmede, tarafların 16 Haziran'da biraraya gelerek, krizi çözmesi kararlaştırıldı.

Karamorrow'un, Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler ile görüşmesinde, Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını istemediklerini söylediği öğrenildi. Olayın iki ülke arasında karşılıklı görüşmeler sonucunda çözülmesini istediklerini ifade eden Rus tarafının, Mavi Akım gazının fiyatında ve gaz alım miktarında indirim yapılmasını prensipte kabul ettikleri belirtildi.

Güler: Görüşmeler sürüyor

Enerji Bakanı Güler, Rusya'dan Mavi Akım yoluyla alınacak doğalgazın fiyatı konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı konusunda görüşmelere 16 Haziran Pazartesi günü devam edileceğini bildiren Güler, "Bizim amacımız uzlaşma ile görüşme ile sorunu çözmek" diye konuştu.

Yeni Şafak 2 ay önce duyurmuştu

Mavi Akım Projesi'nin gaz alım-satım sözleşmesinde yer alan formülde hata yapıldığını Yeni Şafak yaklaşık 2 ay önce gündeme getirmişti. Yeni Şafak'ın, 5 Nisan 2003 tarihli sayısında, "Mavi Akım'da 0 Kavgası" başlıklı haberinde, formülde yapılan hatanın, iki ülke arasında tartışmaya neden olduğu açıklanmıştı.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

  •  
    Devlet 'vakıf kamburu'nu atıyor
    Vakıflara getirilen yeni düzenlemeye göre kamu kurum ve kuruluşları vakıf adı altında vatandaştan artık 'bağış' ve 'yardım' toplayamayacak.
    İGDAŞ ve Halk Ekmek davaları devam ediyor
    Din polemik kaynağı olmamalı
    Diyanet İşleri Başkanlığı'na atanan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, din konusunun toplumda gerilim, siyasi çekişme ve kısır çekişmelerin kaynağı olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı.
    Acımız bin kat arttı
    1996 yılında şehit olan Yüzbaşı Nail Erdoğan'ın annesi Selvi Erdoğan, "Yıllar sonra oğlumun uçağının, Yunan bir pilot tarafından kasıtlı olarak düşürüldüğünü öğrenmek acılarımı bin kat arttırdı" dedi.
    Türk Telekom'a internet davası
    Neşter vurgununda SSK'nın zararı büyük
    İmamlar üniversiteli olacak
    Müsrif ünlüler
    Show dünyasının ünlüleri astronomik rakamlarla gösterişli işler yapıyorlar. Küçük işler için bile dudak uçuklatan rakamlar ödeyen ünlüler ''Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar' deyimini haklı çıkarıyorlar.
    Şapkamızdaki tavşanı yemek zorunda kaldık
    Ulusal ve uluslararası platformlarda kendi imkânlarıyla var olmaya çalışan sihirbazlar yaklaşan "Dünya İllüzyonistler Şampiyonası" öncesinde devletten destek bekliyorlar.
    Ödülünü alamadan öldü
    "Savaşa hayır, barışa evet" şiiriyle ödül kazanan 10 yaşındaki Abdullah, ödülünü alamadan hayata veda etti. "Çocuklar ölmesin, analar ağlamasın" diyen Abdullah, annesini de sevenlerini de ağlattı.
    Kısa kısa...
    31 Mayıs 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED