AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Orta Asya kapısı
daha çok aralandı

Başbakan Erdoğan, İran ile Orta Asya'nın batıya açılan tek kapısı olan Gürbulak'ın 'vuslat kapısı' olacağını belirtirken, İran Cumhurbaşkanı 1. Yarımcısı Aref de, "Dış politikada önceliğimiz Türkiye" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürbulak Sınır Kapısı'nın Türkiye-İran arasında yıllardır süren çileyi vuslata dönüştüreceğini söyledi. Erdoğan, "Gürbulak-Bazancar Sınır Kapısı huzurun, karşılıklı ticaretin ve ortak menfaatlerin açık kapısı olacaktır" dedi.

Ulusal Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından yap-işlet-devret modeliyle modernize edilen Türkiye-İran sınırındaki Gürbulak Sınır Kapısı dün hizmete açıldı. Açılış törenine Başbakan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref katıldı.

Erdoğan, Gürbulak Sınır Kapısı'nın İran ile Orta Asya'nın batıya açılan tek kapı olduğunu vurguladı. Açılış törenini "Bölgemizin, ülkelerimizin kaderinde önemli yer tutacak, ciddi etki alanı doğuracak bir adım" diye değerlendiren Erdoğan, ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin, siyaset ve diplomasinin önüne geçtiğini söyledi.

Kapı ve pencere açıyoruz

Başbakan Erdoğan, küresel ve bölgesel entegrasyonların ve malın serbestçe dolaşımının ülke sınırlarıyla yakından alakalı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Biz buraya kapı, pencere açmaya geldik. Dün (önceki gün) Dünya Ticaret Merkezi'ni Trabzon'da açtık, Karadeniz'i buraya bağladık. Batının en doğusunda Gürbulak, doğunun en batısında Bağzencar stratejik öneme sahip. İran ve Orta Asya'nın batıya açıldığı tek kapı bu kapıdır. Türkiye'nin İran ve Orta Asya'ya açıldığı kapı da budur. Ne yazık ki; bu kapılar geride bırakılan yıllarda vuslattan çıkmış, çile kapısı olmuştur. Açmamız gereken kapıları kendi ellerimizle kapamışız. Bundan böyle Gürbulak-Bağzencar Kapısı huzurun, ticaretin ve ortak menfaatlerin açık kapısı olacaktır."

Erdoğan, diğer sınır kapılarının da hızla yenileneceğini, yakın zamanda Habur Sınır Kapısı'nın yenileme çalışmalarının başlatılacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan, sözlerini Sadi'nin şu sözleriyle bitirdi: "İnsanoğlu bir vücudun ağzaları gibidir, hepsi tek cevherden yaratılmıştır."

Dış politikada önceliğimiz Türkiye

İran Cumhurbaşkanı birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref ise konuşmasında, İran'ın dış politikadaki önceliğinin Türkiye olduğunu söyledi. İki ülke arasında yapıcı adımlar atmanın zamanının geldiğini hatırlatan Aref, Gürbulak Sınır Kapısı'nın bu ilişkiler için köprü olacağını vurguladı. Aref, "Refah ve kalkınma bir ülkenin tek başına sahip olacağı birşey değil. İşbirliği yapılabilir. İran, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için dış politikada öncelik tanımıştır" dedi.

İki ülke buluştu

  • Türk heyetindeMilli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de vardı.

  • Sınır kapısının İran tarafında Türkçe "Dost ve kardeş TC'nin başbakanı Sayın Erdoğan hoş geldiniz" pankartı dikkat çekti.

  • Türk ve İranlılar, İran tarafına geçerek, sınır kapısını gezdiler. Başbakan Erdoğan, kendisine bilgi veren İranlı yetkililere Farsça "teşekür-ü mikunem" diyerek teşekkür etti.

  • Erdoğan'ı koruyan CAT timi ile özel tim, sivil korumalar ve emniyet güçleri de İran tarafında Erdoğan'ın yanından ayrılmadılar.

  • Gürbulak sınır kapısının modernize çalışmaları yaklaşık 10 trilyona mal oldu. UND kapıyı 15 yıl süreyle işletecek.

  • VELİ TOPRAK / GÜRBULAK

    Konvoyda feci kaza: 2 ölü

    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konvoyunda meydana gelen kazada 2 kişi öldü. 06 ZBA 97 plakalı araç, Diyadin Doğubeyazıt arasında virajı alamayarak şarampole yuvarlandı. Kazada, AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Ozyolcu'nun akrabaları Ali Haydar Özyolcu (46) ve Abdülkadir Özyolcu (53) yaşamlarını yitirdiler. Yaralanan bir kişi de Ağrı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

  •  
    Baykal: Türkiye'nin mayası çok sağlam
    Krizlerden dolayı ekonominin çıkmaza girdiğini belirten Baykal, "Bu sıkıntılar sizi ümitsizliğe götürmesin. Türkiye'nin temeli güçlü ve mayası çok sağlam" dedi.
    Gül: Reform paketinin tartışılması sevindirici
    Dışişleri Bakanı Gül, yeni reform paketine ilişkin kamuoyunda çeşitli tartışmalar yapılmasından rahatsızlık duymadıklarını, aksine memnun olduklarını söyledi. Gül, "Yeni paketler de gelecek" dedi.
    Dışişleri şehitleri için duygulu tören
    AB denetiminden çıkıyoruz
    Avrupa Konseyi, hükümetin isteği üzerine, Türkiye'yi, 'denetim kapsamındaki ülkeler' listesinden çıkarma sinyali verdi. AK heyeti, geçen hafta G. Doğu illerinde incelemelerde bulunmuştu.
    Yerel Yönetim Yasası yerel seçimden önce
    AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün, Yerel Yönetimler Yasası'nı yerel seçimlerden önce çıkaracaklarını söyledi.
    'İki eşit devlet kabul edilmeli'
    Erbakan: İlk genel seçimde iktidardayız
    Neşşar: ABD'ye destek vermedim
    Kısa kısa...
    Ağar, Özdemir'in şiirine şiirle cevap verdi
    DYP lideri Mehmet Ağar, ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir'in yerel seçimlerde işbirliği çağrısıyla ilgili olarak, "Herkese kapımız açıktır. Bahçe biziz, gül bizdedir" dedi. Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Fikret Barın ve beraberindeki heyeti Celal Bayar Köşkü'nde kabul eden Ağar, gazetecilerin sorularını cevaplarken, bir gazetecinin, ANAP lideri Özdemir'in yerel seçimlerde işbirliği yapılmasına ilişkin Yunus Emre'ye atıfta bulunarak söylediği, "Gelin tanış olalım/ İşi kolay kılalım/ Sevelim, sevilelim/ Dünya kimseye kalmaz" sözlerini hatırlatarak, "Bu bir birleşme çağrısı mı?" sorusunu şöyle cevapladı: "Biz söyledik. Hangi siyasi partide olursa olsun, liyakatli biçimde hizmet etmek isteyen herkese kapılarımız açıktır. Ben de buna bir deyişle cevap vereyim: 'Bahçe biziz, gül bizdedir...' Burdayız biz. Gelmek isteyen gelebilir..."
    31 Mayıs 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED