AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Yayınevi de korsan
kitap basarsa

Başta Necip Hablemitoğlu'nun "Köstebek" adlı kitabı olmak üzere yolsuzlukla ilgili kitapları ile tanınan Toplumsal Dönüşüm Yayınevi, piyasaya sürüdüğü Ecevit Kılıç'ın "Kirli Kramponlar" adlı kitabını korsan bastığı ortaya çıktı. Sahte bandrollü bu kitap, halen Türkiye'nin en büyük kitabevlerinin raflarında satılıyor.

  • SELAH KEMALOĞLU
    Son yıllarda müzik ve kitap piyasasında gündemden düşmeyen korsan yayıncılığın içine, yayınevlerinin de girdiği ortaya çıktı. Geçtiğimiz ay Toplumsal Dönüşüm Yayınevi'nce piyasaya sürülen Ecevit Kılıç'ın "Kirli Kramponlar" adlı kitabının aynı yayınevine ait başka bir kitabın bandrolüyle basıldığı, Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeyle belirlendi. Korsan basılan kitap, şimdi Türkiye'nin büyük kitabevlerinde satışta.

    Kardak Basım Eğitim ve Kültür Hizmeti ve Dağıtım Şirketi'ne bağlı Toplumsal Dönüşüm Yayınevi yetkilileri ise olayın matbaadaki bir karışıklıktan dolayı meydana geldiğini savunurken, geçtiğimiz günlerde Kılıç'ın başvurusu üzerine Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü, sözkonusu kitapla ilgili inceleme başlattı. Araştırma sonucunda Kirli Kramponlar'la ilgili herhangi bir başvuruya rastlanmadığı gibi, kitap üzerindeki bandrolün, aynı yayınevinden çıkan Ergun Poyraz'ın "Kanla Abdest Alanlar" adlı kitabına ait olduğu ortaya çıktı.

    Yolsuzluk kitabı yolsuzluğa alet edildi

    Kitabın yazarı Ecevit Kılıç, önümüzdeki günlerde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yayınevi hakkında suç duyurusunda bulunacağını ifade ederek bunun gerçek anlamıyla bir korsan yayıncılık olduğunu söyledi. Kitabın birçok kitapevinde "listebaşı" olduğunu ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

    "Yayınevinin kaç tane kitap bastığını bilmiyoruz. Anlaşmamıza göre 4 bin kitap basılacaktı. Ancak yoğun ilgi nedeniyle 10 bin adet satıldığını düşünüyoruz. Biz bu korsana alet olmamak için sözleşmeyi feshettik. Bunu yolsuzlukla ilgili kitaplar basan bir yayınevinin yapmasına şaşıyorum. Yayınevi, Hablemitoğlu'nun Köstebek kitabını ve benim kitabım da dahil yolsuzlukla ilgili birçok kitap bastı. Ancak kendisi yolsuzluk yaptı".

    Bondrolsüz kitap matbaaya nasıl gitti?

    Konu ile ilgili görüştüğümüz yayınevi yöneticisi Hatice Bahtiyar ise sorunun matbaadaki bir karışıklıktan kaynaklandığını ifade ederek, haberleri olmadan matbaanın başka bir kitabın bandrolünü kullandığını savundu. Ancak aynı yetkilinin, bu kitapla ilgili Telif Hakları Müdürlüğü'ne bandrol için neden başvuru yapılmadığı sorusunu cevapsız bırakması dikkat çekti. Bu arada suç duyurusu yapıldığına dair belgenin Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesiyle, yayınevi hakkında "korsan yayıncılık" yapmak iddiasıyla kamu davası açılacağı bildirildi.

    "DEVLET İSTERSE BU İŞİ ÇÖZER"

    Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal, Kültür Bakanlığı tarafından çıkarılan telif hakları yönetmeliğinde, hangi kitaba ne kadar bandrol alındığı ile ilgili bir veri tabanı oluşturulacağı ve bu bilgilerin internette yayınlanması kararı alındığını belirterek, ancak bunun hayata geçirilmediğini ifade etti. Bu nedenle yayınevinin ne kadar kitabı hangi bandrolle bastığının anlaşılamadığını söyleyen Celal, mevcut yasaların etkili bir şekilde uygulanmadığını kaydederek şunları söyledi: "Ortada etkili bir yasa var, ancak uygulanamıyor. Devlet isterse korsan yayıncılığı iki günde bitirir".

  •  
    Fransız Sineması Bilgi'de Sinema'da
    550. yılda 550 edebiyatçı İstanbul için birarada
    Yıllar boyu tarihe tanıklık eden Gülhane Parkı, İstanbul'un Fethi'nin 550. yılında 550 şair-edebiyatçı ve yazarın bir araya gelişine de tanık olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Vakfı'nın kültür-sanat etkinlikleri çerçevesinde Pazar günü düzenleneceği programla, 550 edebiyat insanı İstanbul'a yeni bir eser daha kazandıracak. Şair-edebiyatçı ve yazarların el yazıları ile yazacakları şiir, anı, anektodlar 550 sayfalık bir kitapta toplanarak edebiyat dünyasına kazandırılacak. Bir kültür ve medeniyet şehri olan İstanbul'un 550. fetih yılına yakışır şekilde bir araya gelecek edebiyatçılar kaleme aldıkları metinlerle, ortak mirasın gelecek nesillere aktarılmasına da katkıda bulunacak. Bu buluşma sayesinde kitaplara ve şiirlere ilham kaynağı olan İstanbul, yaşayan edebiyatçıların gözünden ve elinden bir kez daha somutlaşacak.
    Bizans bir kez de Hisar'da düştü
    İstanbul'un fethinin 550. yıldönümü dolayısıyla, Şehir Tiyatroları'nın "Bizans Düştü'' adlı oyunu, Rumelihisarı'nda sahnelendi. Shakespeare'in "Dünya bir sahnedir'' özdeyişinden hareket ettiklerini belirten oyunun yönetmeni Engin Uludağ, tarihin dönüm noktalarından olan 1453 Mayıs'ının 29. gecesini yeniden yaşatabilme hedefiyle yola çıktıklarını kaydetti. A. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı oyunda, genç Osmanlı Sultanı Sultan II. Mehmet'in büyük düşünü gerçekleştirerek Bizans'ı alması ve yeni bir çağ açması, tarihi surlarda canlandırıldı. İstanbul-Mekan-Tiyatro projesi kapsamında ücretsiz sahnelenen oyunu çok sayıda vatandaş ilgiyle izledi.
    Osmanlı tarihine panorama
    Reşad Ekrem Koçu'nun "Osmanlı Tarihinin Panoraması" Doğan Kitap'tan çıktı. Koçu, padişahların, sadrazamların, kaptanpaşaların yanı sıra Osmanlı devlet teşkilatının yüksek makamlarını kendine özgü üslubuyla anlattığı kitapta sıbyan mekteplerinden medreselere, imaretlerden darüşşifalara kadar İmparatorluğun tüm tarihine eğiliyor. Bilgi tel: 0 212 677 06 20
    31 Mayıs 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED