AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Sorunsuz bir tatil için tavsiyeler...

Türkiye'nin neresinden hareket edecek olursanız olun, Karadeniz bölgesine doğru bir yolculuğa çıkmadan önce aşağıdaki basit önlemleri almayı sakın unutmayın:

- Eğer karayoluyla ve kendi aracınızla yolculuk edecekseniz, lastikler başta olmak üzere, aracınızın genel teknik bakımını mutlaka yaptırın. Kilometrelerce uzunluktaki kıyı şeridinde ya da meskun olmayan bölgelerde ilerlerken yaşayabileceğiniz herhangi bir arıza size zaman kaybettirken bütün tatil programınızı da altüst edebilir.

- Eğer mümkünse, bölgeye station kasalı bir araçla gidin. Bu hem aile üyelerinin günlük ihtiyaçlarını istiflemek, hem de dönüşte yakınlarınıza getireceğiniz otantik hediyeleri sığdırabilmek için yararlı olacaktır.

- Özellikle dağlık yörelere ve yaylalara gidecekseniz yanınızda güneş gözlüğü ve haşerat ısırığına karşı ilaçlar bulundurun. Kendi aracıyla seyahat edenler için en doğrusu, içinde temel gereksinimlerin yer aldığı eksiksiz bir ilk yardım çantası satın almaktır.

- Özel sağlık sigortanız var ise gideceğiniz kentlerde sigorta şirketinizle anlaşması bulunan sağlık kuruluşları olup olmadığını seyahatiniz öncesinde tesbit edin.

- Havayolu ya da denizyolunu tercih edecekseniz, yaz sezonunda özellikle gurbetçi işçi akını nedeniyle Samsun ve Trabzon seferlerinde büyük yoğunluk yaşandığını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, "Nasılsa havalimanında ya da rıhtımlarda yedek listeden bilet bulurum" demeyip, biletlerinizi mutlaka önceden alın. Bu arada, duymayanlara da hemen hatırlatalım. TCDD'nin Doğu Karadeniz bölgesine yönelik, 25 Haziran'da başlayacak özel bir gezi programı var. (Bu sefere ilişkin ayrıntılı bilgiyi yandaki sütunlarda bulabilirsiniz.)

- Son derece gelişmiş bir sanayi ve ticaret bölgesi olan Karadeniz'de bütün belli başlı konaklama ve alışveriş merkezlerinde kredi kartları geçmektedir. Yanınıza bol miktarda nakit para almanıza gerek yok, eğer kart kullanıyorsanız ödemelerinizi onunla yapmaya gayret edin. Unutmayın ki kırsal kesimlerde otantik yiyecek ve giyecekler ile yakınlarınıza armağanlar alırken cebinizdeki nakite daha çok ihtiyacınız olacaktır.

- Ani bastıran sağanak yağmurun Karadeniz'in simgelerinden biri olduğunu unutmayın. Yanınızda mutlaka yeterli sayıda şemsiye bulundurun.

- Ancak yağmurdan dolayı sakın endişelenmeyin, Haziran'dan Eylül'e kadarki zaman diliminde bu bölgede üşütüp yataklara düşmeniz biraz zor. Çantanızı kaba giyisilerle tıka basa doldurmayın.

- Yanınıza, Karadeniz'deki keskin yaz güneşini yumuşatan günışığı filtreli bir fotoğraf makinesi ve yine ona uygun film alın.

- Yanınızda mutlaka bir karayolları haritası bulundurun.

- Gittiğiniz illerde Turizm Müdürlükleri var ise bunlara mutlaka uğrayın. Hem o yöredeki gezilmeye değer yerlere ilişkin ayrıntılı bilgi alabilir, hem de yörenin tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle ilgili bir çok ücretsiz tanıtım materyali edinebilirsiniz. Bunlar, kıymetini bilenler için aynı zamanda birer anı eşyasıdır.

- Karadeniz'in özellikle kıyıya yakın kesimleri tam bir "pansiyon diyarı"dır. Kalabalık ailelere büyük kolaylıklar sunan bu konaklama sistemi, aynı zamanda da otellere göre çok daha ekonomiktir. Pahalı otellere yönelmeden önce konaklayacağınız bölgedeki pansiyonları iyice araştırın.

- Ve en önemli tavsiyemiz: Özellikle acemi sürücüler için yerel halkın trafik kurallarına uymada sergilediği gevşeklik ciddi bir handikap oluşturuyor. Direksiyon başında asla gevşemeyin ve tam bir konsantrasyon halinde araç sürün. Özellikle de kent merkezlerinden çıkıp kırsal alanlarda seyahat ettiğiniz anlarda traktörlere ve römorklarına dikkat!



31 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED