AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
İnternetin faydaları....

Yazının başlığı "domatesin faydaları"nı hatırlatan biçimde biraz tuhaf kaçmadı değil ama neyse... Yalan değil, bu "internet" sahiden yararlı bir şey.... Bırakın istediğiniz gazete, dergi ya da sırasında kitaba anında ulaşmak gibi hizmetleri, bu teknik ülkemizin adreslerinde "gov" yazan sitelerinden yararlanarak insanın bilgi ve görgüsünü arttırmak açısından da çok faydalı...

Önceki gün Milliyet'te yer alan bir haberin kışkırtmasıyla www.mgk.gov.tr sitesine ben de girdim. İyi ki girmişim; Milli Güvenlik Kurulu hakkındaki bilgilerimin genişlemesine çok yardımcı oldu bu seçim.

Milliyet'in beni kışkırtan haberi "muhalif mektup" başlığını taşıyordu. Gazete, MGK Genel Sekreterliği'nin internet sitesinde yer alan "Sizden gelenler" bölümünü ziyaretinde karşısına çıkan mektubu haber yapmıştı. Mektup sahibi sitenin açılışından duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra şöyle devam ediyordu: "Umuyorum ki çok kısa zamanda, ülkemizin içine sokulmak istendiği kıskaçları gözler önüne serecek bilgi ve belgelere de kavuşacağız."

Sizi bilmem ama ben bu isteği yersiz bir istek olarak değerlendirdim doğrusu. Ne yani, okuyucu ne sanıyor; MGK Genel Sekreterliği'nin bu sitenin kurum hakkında bilgi vermek amacıyla değil de "propaganda" yapmak amacıyla kurulduğunu mu sanıyor?! Milliyet'in haberi söz konusu mektubun başka pek çok "nazik" konuya değindiğini de aktarıyordu. Mesela "Terörle Mücadele Yasası"nın ünlü 8. maddesinin kaldırılma teşebbüsü gibi....

Haber ilgimi çektiği için sitenin "Sizden gelenler" bölümünde yer alan bu mektuba doğrudan ulaşmak için verilen adrese girdiğimi söylemiştim. Evet gazete haklıydı, mektupta 8. madde gibi daha pek çok konu gözden geçiriliyordu. Bu arada sitenin "Sizden gelenler" bölümünde sadece bu mektubun yer almasını da ilginç buldum. Uzun sözün kısası, "Sizden gelenler" bölümünde yer alan bu mektup gerek dili ve üslubu, gerek içeriği itibariyle öyle bir manzara arzediyordu ki, mektubun tamamını okuyunca büyük bir şaşkınlık içinde kendi kendime "Bu mektup yanlış adrese postalanmış herhalde, mektubun site içindeki asıl yeri "Bizden gelenler" bölümü olmalıymış!" dediğimi iyi hatırlıyorum....

Şaşırmamam mümkün değildi, çünkü yasası itibariyle Başbakanlığa bağlı olan MGK Genel Sekreterliği'nin internet sitesinde gerek 8. madde gerekse benzer diğer konularla ilgili olarak doğrudan "Hükümet" eleştiriliyordu! Ancak şaşkınlığım uzun sürmedi ve bu kez de şöyle mırıldandım: "Ne mükemmel bir demokraside yaşıyoruz... Başbakanlık, kendisine bağlı bir kurumun sitesinde kendisine yönelik en çok ağır eleştirelere bile yer verebiliyor, aşkolsun doğrusu!"

Madem ki siteye girmiştim, mektubu okuduktan sonra sitede biraz daha oyalanmanın ve MGK ve MGK Genel Sekreterliği hakkında biraz daha bilgilenmenin faydalı olacağını düşündüm. Nitekim öyle de yaptım....

Herkese öneririm, güzel, sade düzenlenmiş bir site. Sitede yer alan metinlerin tamamını okumak için 15-20 dakika ayırmak yetiyor. MGK ve MGK Genel Sekreterliği hakkında bilginiz olsa bile, olan biteni bir arada, topluca görmek çok aydınlatıcı oluyor. Bu kurumlarla ilgili yasaları hatırlamak, sitede bol miktarda yer alan bir takım "tarifler" üzerinde topluca bir kez daha düşünmek hiç fena olmuyor. Gerçekten bütün samimiyetimle öneririm.

Sitede dikkatimi özellikle çeken hususlar hangileri miydi? Bir kere, MGK Genel Sektererliği'nin "Yönetmeliği"nin "GİZLİ" olduğunu, bu kurumda çalışanların isimlerinin de gizli tutulduğunu tekrar hatırlamak bayağı öğretici oldu. Bu arada, bu konularda çok kafa yormuş olan bizim Ali Bayramoğlu ile yaptığım sohbetleri hatırlamamak imkansızdı... Dolayısıyla, Bayramoğlu'nu dinlerken aklımdan geçen sorular yine çıka geldi: MGK Genel Sekterliği'nin "Yönetmeliği" niçin "GİZLİ" olsun? Hangi kuruma ait olursa olsun yönetmelikler açık olan yasalara aykırı olamayacağına göre bu "gizlilik"in nedeni ne olabilir? Peki ya bu kurumda çalışanların isimlerinin gizli tutulması? Doğrusu bunu da anlamak mumkün değil. Bu kurum MİT veya benzeri bir kurum olmadığına göre kurum çalışanlarının isimleri niçin gizli tutuluyor?

Fakat sitede benim ilgimi en çok çeken bölüm "tarifler" bölümü oldu. Epeyce "tarif" var. Ama ben bunlardan özellikle bazıları üzerinde birlikte kafa yoralım diyorum. Kısmetse yarın devam ederiz.


31 Mayıs 2003
Cumartesi
 
KÜRŞAT BUMİN


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED