AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Alman esnaf, ABD'yi boykot ediyor!

Bu savaşı ABD, İngiltere ve İsrail dışında kimse istemedi. Güçler dengesine bakıldığında buna zaten savaş bile denmez. Dünyanın dört bir yanında savaş karşıtı, ABD karşıtı protesto eylemleri ve boykot kampanyaları yürütülüyor. Bir ülkeye karşı yürütülebilecek en etkili protestonun o ülkenin ürünlerini tüketmemek olduğunu düşünüyorum. Uluslararası ilişkilerde ekonominin etkisini, IMF-Türkiye, Türkiye-Rusya ilişkilerinde tüm çıplaklığıyla gördük. ABD ve Rusya bağlantılı ticaret yapan çevreler daha çok kazansın diye ya da bu çevreler ülke ekonomisine zarar vermesin diye verilen tavizler ortada.

Birleşmiş Milletler'i takmayanları, bilinçli bir tüketim kampanyası ile Türkiye'deki, İslam ülkelerindeki, tüm dünyadaki milyonlar dize getirebilir. Çünkü, uzmanların da ifade ettiği gibi bu savaşın nedeni ekonomik. Hiçbir müteşebbis 1 alacağım diyerek, 10 kaybedeceği bir işe girmez. Belki böylece, ekonomistlerin dikkat çektiği ithalattaki tehlikeli artışa da 'dur' demiş oluruz. Zira, ihracatımız 2002 yılında yüzde 12'lik artışla yüzde 35.1 olurken, ithalatımız yüzde 22.8'lik yükselişle 50.8 milyar doları buldu.

Önümüzde güzel bir örnek var. Almanya'da Amerikan mallarını boykot etme kararı alan savaş karşıtları, bu hareketi, internet yoluyla yaygınlaştırılıyor. Milyonlar sokaklarda bağırıp çağırırken, Almanya'daki savaş karşıtları farklı bir politika izlemeye ve Amerikan mallarını tüketmeyerek ABD'yi protesto etmeye başladı. Amerikan malları boykot ediliyor. CocaCola, Marlboro, Amerikan viskileri satılmıyor. Berlin'deki bir restoran, bundan böyle Coca-Cola yerine, Mekke Kola'yı müşterilerine sunuyor.

Dünyada ve Türkiye'de boykot kampanyası çığ gibi büyüyor. Yusuf El-Kardavi, Ezher şeyhleri başta olmak üzere Asya ve Ortadoğu'daki tanınmış tüm İslam alimleri, ABD, İngiliz ve İsrail mallarının ve para brimlerinin boykot edilmesi yönünde fetva verdiler. Türkiye, bu tür bir boykot için o kadar uygun bir ülke ki, her teraf alternatif ürünlerle, üstelik Türkler tarafından üretilen mallarla dolu. Cola'nın, Mc Donald'sların, Nike'ın, Adidas'ın, Lewi's'ın, Tommy Hilfiger'ın vs.. hepsinin yerini alabilecek kalitede ürünlerimiz var.

İşte bu nokta da esnaf ve sanatkârlarımız rolü ortaya çıkıyor. Raflarımızı, vitrinlerimizi, buzdolaplarımızı, masum insanların kanından beslenen ülkelerin ürünleriyle değil, alternatif ürünlerle donatarak, tüketicilerin boykotuna destek olabiliriz.


29 Mart 2003
Cumartesi
 
YILMAZ YILDIZ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED