AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Peşmerge Kerkük'te

Amerika'nın askeri gücüyle ilerleyen Kürt güçler, dün Kerkük'ün kontrolünü ele geçirdi. Peşmergeler gelmeden Irak askerleri kentten çekildi. Kentte yağma başladı. ABD, Kürtlerin çekileceği güvencesini verdi.

ABD kuvvetleriyle birlikte ilerleyen Kürdistan Demokratik Partisi Peşmergeleri, dün Kerkük'te denetimi ele geçirdi. Irak askerleri kentten çekildikleri için kentte direniş olmadı.

Kerkük'teki Kürtler Peşmergeleri sevinç gösterileriyle karşıladı. Kerkük sokaklarında kamyonlarla tur atan Peşmergeler, halka Arapça bildiriler dağıttı. Kutlama havasının hakim olduğu kentte yağmalama olayları başladı. Binlerce Kürt'ün de Kerkük'e doğru yola çıktığı bildirildi. Kürt güçlerinin kente ilerleyişi sırasında ABD savaş uçakları destek sağladı.

Kuzey Irak'taki Hanekin kentinin de, Peşmergeler tarafından ele geçirildiği bildirildi. Irak askerlerinin, İran sınırı yakınlarındaki kentten çekildiği belirtiliyor. KDP peşmergeleri, Altınköprü kasabasını ele geçirmişti. Musul ve Dohuk arasında ise Peşmergeler ile Irak askerleri arasında çatışmalar sürüyor.

"Ayaklanma çıktı biz de girdik"

Amerikalı ve Iraklı Kürt yetkililer, Amerikan güçleri ve peşmergelerin, "halk ayaklanması çıkmasının ardından güvenliği sağlamak için" Kerkük'e girdiğini söylediler. Amerikan özel güçlerinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Kente girdik, çünkü halk ayaklanması vardı" dedi.

Amerikan taburu Kerkük'e girdi

Peşmergelerin Kerkük'ü ele geçirmeye yönelik harekatı üzerine, ABD'nin birinci taburunun Kerkük'e girdiği öğrenildi. ABD'nin ikinci taburu da Kerkük'e girmek üzere. Gelişmeler konusunda Türk ve Amerikalı yetkililerin temas halinde olduğu, Türk İrtibat Timi'nin de hazır vaziyette bulunduğu ve "vaziyete mukayyet olduğu'' belirtildi.

ABD tekrar güvence verdi

Kerkük'teki gelişmeler üzerinde ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün telefon görüşmesi yaptığı, bu görüşmede ABD'nin Türkiye'ye verdiği güvencelerin bir kez daha altının çizildiği bildirildi. Görüşmede ayrıca Powell'ın, Türkiye'ye Kerkük konusunda güvence verdiği belirtildi.

'11 Türkmen tutuklandı'

Kerkük'e giren Peşmergeler'in 11 Türkmeni tutukladığı belirtildi. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük'e giren Peşmergeler'in 11 Türkmen'i tutuklayarak bilinmeyen bir yere götürdüklerini kaydetti. Muratlı ayrıca, Perşmergeler'in Kerkük'teki Türkmen varlığını tehdit eden davranışlarda bulunarak, nüfus ve tapu kayıtlarının tahrip edildiğini hatırlattı.

ABD tankları Musul'a gidiyor

Amerikan tanklarının, Irak'ın kuzeyinde Musul kentine ilerlediği bildirildi. Reuters muhabiri, Erbil'deki Abrams tipi 12 tank ve zırhlı araçlarda bulunan 163. Zırhlı Tümeni'nden askerlerin, Musul'a doğru yol aldığını söyledi.

Merkezi Dubai'de bulunan El Arabiya televizyonu muhabiri de ABD'nin Musul'da Iraklılara ait cephelere hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

 
Arap savaşçılar direniyor
Bağdat'ta Arap savaşçılar hâlâ direniyor. Sokak aralarındaki çatışmalar sürüyor. Bağdat'taki bir ihtihar saldırısında 3 Amerikan askeri öldü.
Manda yönetimi belirlendi
İsrail Dışişleri Bakanı geliyor
Türkiye'nin ne zaman İran veya Suriye ile bir teması olsa derhal İsrail'den Ankara'ya bir ziyaretçi gelir. Bu gelenek bozulmadı. Türkiye, İran ve Suriye arasındaki üçlü diyalog süreci tartışılırken İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom Ankara'ya gelmeye hazırlanıyor. Şalom pazar akşamı Türkiye'ye gelecek. Ankara'daki temasları sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşecek olan Şalom, pazartesi günü ülkeden ayrılacak.
Irak savaşında 105 ABD askeri öldü
Amerikan Savunma Bakanlığı, Irak savaşında şimdiye kadar 105 Amerikan askerinin öldüğünü bildirdi. Pentagon, askerlerden 93'ünün çatışmalarda, 12'sinin ise kaza ve dost ateşinde öldüğü belirtildi. Açıklamada, 399 Amerikan askerinin yaralandığı, 11'inin kayıp olduğu, 7'sinin de savaş esirleri listesinde bulunduğu kaydedildi. İngiltere Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Irak savaşında 3'ü Basra'da olmak üzere, 30 İngiliz askerinin öldüğü belirtildi. Bakanlık, Kuzey Irak'ta dost ateşi sırasında 18 Peşmergenin öldüğünü de bildirdi.
Wolfowitz Suriye için kışkırtıyor
Amerikan yönetimi, Irak'ın ardından Suriye'yi hedef alan açıklamalarını sürdürüyor. Savunma Bakanlığı'nın iki numaralı adamı Paul Wolfowitz, dün Kongre'de konuşurken, "Suriyelilerin tutumu kötü. Böyle devam ederlerse, teröristlere ve savaş suçlularına kucak açan ülkelere karşı izlediğimiz politikayı gözden geçireceğimizi kendilerine hatırlatırız'' dedi. Wolfowitz, "Bu, çok şüphe uyandıran bir tutum. Bu noktaya dikkat çekerek Suriyelilerin tutumlarını değiştirmelerini bekliyoruz. Onları yakından takip edeceğiz, ama Pentagon'un Suriye'ye asker sokmak gibi bir niyeti yok. Bu konudaki karar Başkan ve Kongre'ye düşer'' dedi.
11 Nisan 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED