AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

KERKÜK SANCISI

Kürt grupların Kerkük'e girmesi Ankara'yı harekete geçirdi. Meslektaşı Powell ile görüşen Dışişleri Bakanı Gül'ün Peşmergeler'in şehirden çıkacağı garantisini alması ve Talabani'nin teyidi Ankara'yı rahatlattı.

Irak'a müdahale öncesinde ABD'nin "erdiği sözlere rağmen, Kürt peşmergelerin Kerkük'e girmeleri Ankara'yı rahatsız etti. Kürt peşmergelerin, özellikle tapu kayıtlarını ele geçirmeleri ve Türkmenlere yönelik bir katliama girişecekleri endişesi üzerine, Türkiye üst düzeyde harekete geçti. Bir yandan Kerkük'teki gelişmeler izleyen Ankara, öbür taraftan da ABD ve bölgedeki Kürt gruplara Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı iletti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve IKDP lideri Mesut Barzani ile görüşerek, savaştan önce Türkiye'ye verilen güvencelerin yerine getirilmesini istedi. Powell ise Dışişleri Bakanı Gül'e Kerkük'e giren peşmergelerin çıkarılacağı güvencesini vererek, "Oraya 173. Paraşüt birliğimiz inecek ve bu gruplar çıkarılacak. Bu durumu yerinde gözlemlemek için gerekirse, bir askeri gözlemci gönderebilirsiniz" dedi.

Özkök'ten tezkere hatırlatması

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myres ile görüşerek, işgale duyulan rahatsızlığı iletti ve biran önce önlem alınmasını istedi. Özkök'ün görüşmede, TBMM'den alınan yetki tezkeresinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgeye gönderilmesinin yer aldığını hatırlattığı ifade edildi.

Diplomasi trafiği sonuç verdi

Gün boyu yoğun diplomatik girişimlerde bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, akşam saatlerinde aldığı iki önemli mesajla rahatladı. Gül'e ABD makamları tarafından 173. Ha"a İndirme Birliklerinden bir bölümünün Kerkük'e indirildiği "e ikinci birliğin de Kerkük'e inmek üzere olduğu iletildi. Bu arada daha önce Kerkük'e giren Peşmergeler'in ise çekilmeye başladığı bilgisi resmi kaynaklar tarafından ulaştırıldı.

'Kırmızı çizgi değişmedi'

Türkiye'nin bölgedeki durumu hassasiyetle izlemeye devam ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin daha önce açıkladığı kırmızı çizgilerde bir değişiklik olmadığını belirterek, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'la yaptığı görüşmede bu hassasiyetleri hatırlattığını söyledi. Gül, "Powell'a garanti ve teminatları hatırlattım, gerekenin yapılmasını istedim" dedi. Powell'ın kendisine daha önce verdiği güvenceleri tekrarladığını söyleyen Dışişleri Bakanı, ABD'nin bölgede Türk askeri gözlemciler olmasını teklif ettiğini de bildirdi ve bu gözlemciler sayesinde bölgedeki gelişmelerin TSK tarafından izleneceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Gül, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada da Kerkük konusundaki krizin aşıldğını ve Musul içinde Türkiye'nin gerekli tedbirleri aldığını kaydetti.

Talabani: İşgal sözkonusu değil, bugün çekileceğiz

Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtse"erler Birliği'ne (IKYB) bağlı Peşmergeler'in Kerkük'e girmesi üzerine Türkiye duyduğu rahatsızlığı Talabani'ye yardımcısı aracılığıyla iletti. Türkiye'nin rahatsızlığının "Üst düzeyde" iletilmesi üzerine, dün akşam saatlerinde Celal Talabani'den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e cevap geldi. Talabani'nin, "Bizim orayı işgal etmemiz söz konusu değil. Yarın (bugün) Kerkük'ten çekiliyoruz" dediği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Gül de bu cevabın kendisine ulaştığını teyit etti.

Öte yandan IKYB'nin Ankara temsilcisi Behruz Galali, "Liderimiz Talabani, Türk yetkililerine Kerkük'ten çekileceğimize dair teminat "vermemi istedi" diye konuştu. Galali, kenti boşaltmasının ardından ABD'li askerlerin kontrolü ele alacağını belirtti.

Barzani'den Türkiye'ye işbirliği teklifi

Kerkük'ün Talabani'ye bağlı Peşmergeler tarafından işgal edilmesi üzerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü arayan IKDP lideri Mesut Barzani ilginç bir öneride bulundu. Barzani'nin, "Bölgede Türkiye ile işbirliğine hazırım" dediği öğrenildi.

Powell: Türkiye ile anlaşma sağlandı

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Kürt güçlerinin Kerkük'ten çekilmesi gerektiği konusunda Türkiye ile anlaşmaya "ardıklarını açıkladı. Powell, Dışişleri Bakanı Gül ile yaptığı telefon konuşmasında Türk askerlerinin Kuzey Irak'a girme olasılığını azaltan bir anlaşma taslağı üzerinde mutabık kaldıklarını söyledi.

Pearson Türkiye'yi suçladı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Peşmergeler'in Kerkük'e girmesi konusunda Türkiye'yi suçladı. Pearson, ABD Büyükelçilik Binasında verilen resepsiyonda Peşmergeler'in Kerkük'e girmesi ile ilgili sorularla karşılaştı. Pearson, "Kerkük'e hakim olacak mısınız?" sorusuna, "Verdiğimiz sözü tutarak Kerkük'e en kısa sürede hakim olacağız"dedi. ABD Büyükelçisi Pearson, "Kerkük'e Peşmergelerin girmesine neden daha önce müdahele etmediniz?"sorusuna ise gülerek, "Türkiye, ABD askerlerinin Kuzey Irak'a girmesine izin verseydi buna engel olurduk"cevabını verdi.

'Kuzey Irak kaygımız yok'

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Kuzey Irak'ta yaşanan gelişmelerle ilgili herhangi bir kaygılarının olmadığını bildirdi. Jandarma Hatıra Ormanı alanında fidan dikim törenine katılan Eruygur, gazetecilerin sorusu üzerine Dışişleri Bakanı Gül'ün değerlendirmelerde bulunduğunu ve Türkiye'nin tutumunun belli olduğunu söyledi.

 
'Irak'ta coğrafi değişiklik olabilir'
Irak'ta coğrafi değişiklikler olabileceği endişesinin hala sürdüğünü belirten Arınç, "Hükümet ve Türk Silahlı Kuvvetleri elbirliği ile gereken tedbirleri alacaktır" dedi.
DGM: Millî Görüş terör örgütü değil
Ankara 2 No'lu DGM, yeniden gündeme gelen "Millî Görüş" tartışmalarına 2 yıl önce son noktayı koydu."MGV Davası"nı karara bağlayan DGM "Millî Görüş terör örgütü değil"hükmüne vardı.
'Annan planı hile dolu'
Annan planının hileli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Denktaş, "Türkiye'nin kararının 'teslim ol ve kurtul' olmayacağı bilinciyle mücadele ediyorum" dedi.
Aydın 'diyalog' istedi
Özdemir: Bir tokatla yüzde 5'e düştük!
'Kimse sorumluluktan kurtulamaz'
Yazıcıoğlu: Savaş diğer sorunları unutturdu
SP: Yeni bir konsept oluşturulmalı
'Bile bile tahrik'
Peşmergelerin ABD askerleri ile birlikte Kerkük'e girmeleri Meclis'te tepkilere neden oldu. Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Dülger, "Kerkük'teki tapu ve nüfus kayıtlarının yokedilmeye çalışılması vahim bir hatadır. Nüfus ve tapu kayıtlarını yokederek bizim varlığımızı ortadan kaldıramazlar. Olay bile bile tahriktir." şeklinde konuştu. Dülger, ABD'nin Türkiye'ye önerdiği 1 milyar dolarlık yardımın, ABD Senatosu'nda, "Türk askerinin Kuzey Irak'a gönderilmemesi" şartına bağlanmasını esefle karşıladıklarını da söyledi.
  • BİLAL ÇETİN, ANKARA


    Büyükelçilik sessiz
    Bağdat'ın düşmesinin ardından Irak'ın Ankara Büyükelçiliği sessizliğe gömüldü. Bağlı oldukları yönetimle ilişkileri kesilen Iraklı diplomatlar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Vatan haini sayılabilecekleri korkusuyla memleketlerine dönemeyen diplomatlar bir aydır maaş alamadıkları için de ekonomik krizle karşı karşıyalar. Yaşanan olaylardan en zararlı çıkan diplomatsa görevine iki ay önce başlayan Büyükelçi Talip Salih El Duleymi. Duleymi yeni yönetimin hedef tahtası olma tehlikesiyle karşı karşıya.
    "Özgür TV" yayındı
    Irak halkının tamamını yanına çekmek isteyen ABD ve İngiltere, Bağdat'tan Irak'a yayın yapacak "Özgürlüğe Doğru Televizyonu" nun yayınını başlattı. İki ülke tarafından ortaklaşa kurulan televizyon kanalı dün yayın hayatına başladı. Televizyon yayınlarını Arapça yapacak. Başlangıçta Bağdat'a yayın yapacak olan televizyon, ilerde bütün ülkede günde bir saat Arapça yayın yapacak. Televizyonda Iraklı gazeteciler çalışacak.
    Gül: Gebze il olsun
    CHP Kocaeli Milletvekili Salih Gül ve arkadaşları, Gebze'nin il yapılması için teklif verdi. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin yasalaşması halinde, Kocaeli'ne bağlı Gebze ilçesi il olacak. Ağva, Çayırova, Darıca, Dilovası, Mollaefendi ve Tavşanlı adında altı ilçe kurulacak.
  • 11 Nisan 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED