AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Unakıtan duvarı yıktı...

Bakan Unakıtan, Maliye ile hazine arasındaki duvarı yıktırdı. Şimdi sıra ikisini birleştirmede.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Maliye ile Hazine"nin birleşmesi yönündeki açıklamaları geçen haftaya damgasını vurdu. Ekonomi çevrelerinde "bomba etkisi" yapan bu açıklamadan önce Bakan Unakıtan'ın, Hazine ile Maliye binası arasındaki "Berlin" duvarını yıktırdığı ortaya çıktı. Hazine Müsteşarlığı'nın hizmet binasının hemen ardında, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün Eğitim Müdürlüğü binası bulunuyor. Devlet eski Bakanı Kemal Derviş döneminde, Hazine bürokratlarından gelen talep üzerine her iki hizmet binası arasında duvar örüldü. Bu duvar, çevre esnafının işlerinin azalmasına neden oldu. Bir grup esnaf Bakan Unakıtan'a, "duvarı" şikayet ettiler. Her konuya, anında çözüm getirmekle tanınan Unakıtan, Karayolları Genel Müdürlüğü'nü arayarak, duvarın hemen yıkılmasını istedi. Böylece, Hazine ile Maliye arasında Derviş döneminde yapılan duvar yıkılmış oldu. Sırada, her iki kurumun aynı çatı altında toplanması var.


Arınç'ın 'yarası'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, gençlik ve demokrasiye verdiği önemle bilinir. Milletvekili yaşanın 25'e indirilmesinden yana olan Arınç, Anayasa değişiklik maddesinin kabul edilmesinden umutluydu. İlk turda en az oy bu maddeye çıktı. Ertesi günü Hak-İş Konferedasyonu'na bir ziyarete gitti. Gazetecilerden, bu konuya ilişkin soru bekliyordu. Başka sorular ard arda gelmeye başlayınca, Arınç patladı. "Bana neden hep Powell'i soruyorsunuz. Seçilme yaşının 25'e indirilmesi ile ilgili neden soru sormuyor, yaramı deşmiyorsunuz" dedi. Gazeteciler başkandan daha atik çıktı. Bir gazeteci, "Peki efendim, o zaman ikinci sorum da sizin yaranız olsun " dedi.


Stres AK Parti'lileri vurdu

3 Kasım seçimlerinin ardından AK Parti tek başına iktidar oldu. AK Parti iktidarı ekonomik kriz ve Irak Savaşı başta olmak üzere kritik konularla mücadele etmek zorunda kaldı. AK Parti milletvekilleri tezkereler nedeniyle uykusuz geceler geçirirken, vatandaşlardan gelen iş, atama ve bürokraside yükselme talepleri nedeniyle adeta bunalmış durumdalar. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet

Atilla Maraş kalp damarlarının tıkalı olduğunu öğrenirken, "Irak'ta yaşanan olaylar beni yıktı" diyor. Yozgat Milletvekili İlyas Arslan by-pass ameliyatı olurken, Emin Şirin'in tezkere görüşmelerinde kalbinin sıkıştığı belirtiliyor. Edirne Milletvekili Ali Ayag ise yoğun tempo nedeniyle anjiyo olacak. AK Parti milletvekilerini, CHP'nin muhalefeti değil ama stres vuruyor.


CHP-Tv yakında geliyor

CHP medyadan yana çok dertli. Deniz Baykal 1999 seçiminde medyanın CHP'yi sürekli eleştirmesi nedeniyle baraj altında kaldığını, CHP haberlerinin basında yeterince yer almadığını düşünen milletvekillerinin parti yöneticilerine "Bize bir gazete veya televizyon gerekli" diye baskı yapmaları bu arayışı hızlandırdı. Bir-kaç tv kuruluşu için zemin yoklandı. Ama kesin bir şey yok. Kesinleşen bir konu var: Tv alınır veya mevcutlardan birisine hissedar olunursa, yayın politikası. Bu yayın anlayışı tıpkı, başlangıçta, Refah çizgisinde görülen şimdi ise bütün Türkiye'nin beğeniyle izlediği bir televizyon olan; Kanal 7 gibi olacak..


Yeni vekile konuşma dersi

SP Erzurum eski milletvekili Aslan Polat ile AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Meclis kulisinde sohbet ediyorlar. Laf dönüp dolaşıp, Genel Kurul'da konuşmanın inceliklerine geldi. Yeni milletvekili Ilıcalı, eski milletvekili Polat'a, Genel Kurul'da bir türlü konuşma sırası alamadığından yakındı. Polat, Ilıcalı'ya hemen, Genel Kurul'da konuşma sırası almanın inceliklerine anlatmaya başladı. Polat, "Sabah namazından sonra Meclis'e geleceksin. Ve o gün görüşülecek yasanın tüm maddelerinde, şahsın adına söz almak için müracaat edeceksin. Konuşmanın gazetelerde çıkmasını istiyorsan, mutlaka, gündemle ilgili konuşacaksın. Dikkat çeken cümleler bulacaksın" dedi. Ilıcalı da, Polat'ın tavsiyelerini uygulama kararı aldı.


Odam yanmadı

AK Parti'nin kadın milletvekilleri arasında yer alan İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu bir akademisyen. Uslu daha önce İ. Ü. Edebiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu. Fakültede çıkan yangın Uslu'yu çok üzdü. Uslu, tarihî binanın yanmasından dolayı üzüntü duymasına rağmen, üzüntü ile sevinci birarada yaşıyor. Çünkü, Uslu, öğretim üyeliği döneminde kullandığı odasının yanmadığını öğrendi.


'Filinta gibiyim'

CHP İstanbul Milletvekili Halil Akyüz uzun süredir siyasetin içinde. Çok genç görünen ve kilo sorunu olmayan Akyüz'e arkadaşları, formda kalmanın sırrını sordu. Akyüz, "Arkadaşlar bakmayın öyle filinta gibi göründüğüme. 65 yaşındayım. Sağlığıma da dikkat ederim. Az yerim. Spor yaparım. Zararlı alışkanlıklarım da yok" cevabını verdi. Akyüz yaşını gerçekten göstermiyor. Deyim yerindeyse, "Tığ" gibi. Ne diyelim. Darısı "göbekli" milletvekillerinin başına.


Gerginlik nedeni

Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında Meclis Genel Kurulu'nda yumruklar konuştu. CHP lideri Baykal, oylamada CHP sıralarının önünde oturarak parti yöneticilerine talimatlar verdi. Kavgayı ayırmak için en çaba gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'nın gerilimli ortam sırasında Baykal'a, "Sayın Baykal, partimiz olarak şahsınıza bir saygısızlığımız olduysa sizden özür dileriz. Ama varlığınız ortamı gerginleştiriyor" dediği öğrenildi.


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


7 Nisan 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED