AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Saddam cuntası kayıp

Bağdat'ın işgal edilmesinden sonra en önemli soru 'Saddam Hüseyin ve Baas Partisi yöneticilerine ne olduğu' oldu. Saddam Hüseyin'in Tikrit, Musul, Suriye ya da Rusya Büyükelçiliği'nde olabileceğinin yanısıra öldüğü de iddia ediliyor.

Amerikan/İngiliz güçlerinin Irak'ın Başkenti Bağdat'ı işgal etmelerinden sonra en önemli soru Saddam Hüseyin ve Baas partisi yöneticilerine ne olduğu oldu. Saddam Hüseyin'in Tikrit, Musul, Suriye ya da Rusya Büyükelçiliği'nde olduğunun yanısıra öldüğü de iddia ediliyor. Ancak Saddam Hüseyin'in akıbeti ya da nerede olduğu konusu henüz açıklık kazanmadı.

Amerikan "Associated Press'' ajansı, Saddam'ın ağır hava saldırısından kurtulduğu ve Washington ile Moskova arasında varılan anlaşma uyarınca, Rusya Büyükelçiliği'ne gizlendiği yolunda söylentiler olduğunu aktardı. Ancak bu iddia Rusya tarafından yalanlandı. Haberde, Saddam Hüseyin ile oğulları Uday ve Kusay'ın Tikrit'e kaçtıkları, yaralandıkları ve oğullardan birinin öldüğüne dair fısıltılar bulunduğu da belirtildi.

Bombardımanda kurtuldu mu?

Bu arada Saddam Hüseyin ile oğullarının da katıldığı bir toplantı yapıldığı istihbaratını alan ABD, görüşmenin yapıldığı binayı bombalamıştı. Ancak, Saddam Hüseyin'in binada olup olmadığı ya da ölüp ölmediği bilinmiyor. İngiliz Guardian gazetesi, dünkü sayısında istihbarat kaynaklarına dayanarak, bombardıman sırasında Saddam'ın binada olmayabileceğini duyurdu. "The Times of London" gazetesi de, yine kimliği açıklanmayan kaynakların "Biz, onun (Saddam Hüseyin'in) bir tünel ya da arabayla binaya geldiğini ve geldiği gibi ayrıldığını düşünüyoruz" sözlerine yer verdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Saddam Hüseyin'in "kaçmasının mümkün" olduğunu belirtirken, Amerikan istihbarat kaynakları bir görgü tanığının Pazartesi günü Saddam'ı binaya girerken gördüğünü, ancak bombardımandan önce binadan çıkmadığını yine de bunun kesinlikle öldüğü anlamına gelmediğini söyledi.

Rusya Büyükelçiliği'ne saklandı

Lübnan Meclis başkanı Nebih Berri ise Saddam'ın ABD-Rusya anlaşmasının bir parçası olarak Bağdat'taki Rusya Büyükelçiliği'ne saklanmış olabileceğini söylerken, Rusya ve ABD bu iddiayı yalanladı.

El Cezire televizyonunun Moskova muhabiri de benzer bir şekilde, bir Rus kaynağın, ABD ile Rusya arasında ateşkes anlaşması için çalışmalar yapıldığını, Irak direnişinin durması karşılığında Saddam'ın Bağdat'tan güvenli bir biçimde ayrılmasının sağlandığını aktardı.

Saddam Tikrit'te mi?

Saddam Hüseyin ve 2 oğlunun Tikrit'e gittiği iddia ediliyor.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) de, Bağdat'ta çatışmalar yoğunlaştıktan sonra Saddam Hüseyin ve oğullarının Tikrit'e gittiğini öne sürdü. Amerikan Associated Press ajansı Tikrit'e ulaştıklarında yaralı olduklarını ve Kusay'ın öldüğünü, Saddam ve Uday'ın ise Musul'a yöneldiğini duyurdu. Beyaz Saray ise Saddam Hüseyin'in Suriye'ye sığındığı haberlerini yalanlayarak, ülkeden ayrılmak gibi bir fırsatı olmadığını açıkladı.

YÖNETİCİLERİN HİÇBİRİNDEN SES YOK

Saddam Hüseyin'in yanısıra, Saddam'ın küçük oğlu ve Cumhuriyet muhafızlarının lideri Kusay, Saddam'ın büyük oğlu medya patronu ve Saddam fedailerinin lideri Uday, Devrim Komuta Konseyi'nin Başkan Yardımcılığı göreviyle rejimin "iki numaralı adamı" olan İzzet İbrahim (61), 1991 yılında Devlet Başkan Yardımcısı olan Taha Yasin Ramazan, Saddam Hüseyin'in yeğeni ve Devrim Komuta Konseyi'nin etkin isimlerinden, Halepçe katliamında gaz kullanan birliklerin başında bulunan Ali Hasan El Mecid, Dışişleri Bakanlığı görevinden sonra 1991 yılında Başbakan Yardımcısı olan Tarık Aziz ve Enformasyon Bakanı Muhammed es-Sahaf gibi üst düzey Baas yöneticilerinden de hiç bir ses yok.

Çelebi: Saddam ve oğlu yaşıyor

Bu arada Irak Ulusal Kongresi'nin lideri Ahmed Çelebi, Saddam Hüseyin ve oğlu Kusay'ın hala hayatta olduğunu söyleyenler arasında.

Çelebi, CNN'e Nasıriye'de yaptığı açıklamada, "Bağdat'ın kuzeydoğusundalar. Önceki gece düzenlenen bombardımanda öldürüldüklerine dair hiçbir kanıtımız yok. Kusay'ın da hayatta olduğunu biliyoruz" dedi.

'Kimyasal Ali' yaralı

"Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan El Mecid'in, hafta sonunda Basra'da düzenlenen bombardımanda sadece yaralandığını söyleyen Çelebi, El Mecid'in Bağdat'a Saddam Hüseyin'in yanına geldiğini de ileri sürdü.

 
İşgale karşı miting çağrısı
Irak petrolü Hayfa'dan akacak
Amerikalılar, Irak petrollerini İsrail üzerinden Akdeniz'e aktarmayı hedefleyen yeni proje için çalışmalara hız verdi. Bu projenin hayata geçirilmesi için 1948'de İsrail'in kurulmasıyla kapatılan Kerkük-Hayfa arasındaki boru hattı kullanılacak.
İsrail'e haksız üstünlük sağlandı
Proje, Türkiye'ye karşı
Doğalgaz ihalelerinde usulsüzlük belirlendi
Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, doğalgaz ihaleleri üzerinde yürüttüğü incelemelerde, önemli usulsüzlükler tespit etti. Dosyaların bürokratları da kapsaması için formül aranıyor.
İzmir'de 5.6 paniği
İzmir ve çevresi önceki gece 5,6'lık bir depremle sarsıldı. Panikle uyanan vatandaşlar geceyi sokakta geçirdi. Can kaybının olmadığı deprem küçük hasarlarla atlatıldı
'Gelecek kişisel eğitimle şekillenecek'
Avrupa'nın en iyileri arasında 4 Türk...
Habertürk 'ha(c)k'landı
Internet haber portalı Habertürk, sitenin özellikle Irak savaşıyla ilgili yayın politikasını eleştirenler tarafından 'hack'lendi. Dün siteye girenler, 'Yalan habere, şişirme habere son. Habertürk'e son" mesajı ile karşılaştı. Site, Irak savaşı süresince "manken-islamcı-solcu koalisyonu" sloganıyla yayın yapınca çeşitli çevrelerin tepkilerini almış, internet kullanıcılarının protestolarına maruz kalmıştı. Site daha sonra onarılarak yayınına devam etti.
Eyüp Aşık 'çete'den beraat etti
Milletvekili genel seçimlerinde yeniden seçilemeyince dokunulmazlığı kalkan Eyüp Aşık'ın, "cürüm işlemek için oluşturulan çete mensubuna yardım etmek" suçundan beraatı kararlaştırıldı. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, beraat kararını, "sanığın üzerine atılı suçtan mahkumiyetine yeterli delil elde edilemediği" gerekçesiyle aldı. İstanbul 3. Ağır Ceza'daki duruşmaya, tutuksuz sanık Eyüp Aşık avukatsız olarak katıldı. Duruşmada savunması sorulan Aşık, hayatının hiçbir döneminde mafya ve çetelerle çıkar ilişkisi olmadığını söyledi.
Su Ürünleri Yasası değişiyor
Su Ürünleri Yasası'nı günün şartlarına uyarlayarak, patlayıcı ve zararlı madde kullanarak balık avlayanlara ve sulara zararlı madde atanlara verilen cezaları artıran yasa tasarısı, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izin alınmadan su ürünleri yetiştiricilik tesisi kurulamayacak.
11 Nisan 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED