AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Avrasya'yla ticarette engelleri kaldıracağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Orta Asya ülkeleri ile ilişkileri en üst düzeye çıkarmaya kararlı olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son dönemde büyük durgunluk yaşadığını belirterek "Artık hamasete daha az yer vermeliyiz ve gerçekçi adımlar atmalıyız" dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrasya Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları 1'nci Zirve Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla şekillenen yeni dünya oluşumunu istenen koşullarda karşılayamadığını ifade etti.

Bunda, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Anadolu ile Kafkasya'nın fiziki bağının koparılmış olmasının etkili olduğunu vurgulayan Erdoğan, ancak Türkiye'nin herşeye rağmen ilişkileri en üst düzeye çıkarmaya ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önündeki tüm engelleri kaldırmaya kararlı olduğunu söyledi.

En büyük görev özel sektörün

Erdoğan, 1992-1999 döneminde önemli ilerleme kaydedilen bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde son üç yılda ise belirgin bir durgunluk yaşandığına işaret etti. Ancak umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini ifade eden Erdoğan, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde en büyük görevin ülkelerin özel sektörlerine düştüğünü vurguladı.

Hükümet olarak engellerin kaldırılması yönünde her türlü çalışmayı yapacaklarını söyledi ve aynı tavrı bölge ülkelerinin yönetimlerinden de istedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye, Orta Asya ülkelerinin, başta altyapı projeleri olmak üzere, tüm müteahhitlik ihtiyaçların karşılayamaya hazırdır. Ayrıca bugün inşa etmekte olduğumuz, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ve diğer petrol ve doğal gaz iletim hatları, bölgesel işbirliğinin gelişmesine büyük katkılar sağlayacaktır."

Ekonomi siyasetin önüne geçti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, uluslararası ilişkilerde ekonominin siyasetin önüne geçtiğini ve ekonomik bağımlılığın çok boyutlu bir yön kazandığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bugün tüm dünya ülkeleri, sürdürülebilir ve hızlı bir kalkınmayı sağlamak amacıyla bölgesel entegrasyonların yanında küreselleşme sürecinde de etkin rol alma çabasındadırlar" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu toplantı sonrasında yöneltilen bir soru üzerine de 100 milyar dolara malolması beklenen Irak'ın yeniden imarı konusunda Türk firmalarının ABD firmaları ile temas halinde olduklarını söyledi.

  • HABER MERKEZİ-ANKARA

    Darboğazlardan birlikte çıkacağız

    Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin darboğazlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, "ama bu darboğazlardan hep beraber çıkacağız" dedi. Coşkun, "6. Geleneksel Tüketici Ödülleri" töreninde yaptığı konuşmada, kartzedeler için, "çok az gün kaldı, dilerim bütün müracaatlar tamamlansın" dedi.

    Bakan Coşkun, bankaların bu konuda direnç gösterdiğini "Yasa varsa buna herkesin uyması lazım" dedi.

    KİMLER KATILDI?

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Bakan Cemil Çiçek, Bakan Beşir Atalay, TİKA Başkanı Savaş Barkçın, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Sinan Aygün, Azerbaycan TSO Başkanı Süleyman Tatlıyev, Gürcistan TSO Başkanı Gouram Akhvledian, Kazakistan TSO Başkanı Hamit Rakishev, Kırgız TSO Başkanı Boris Perfilie ve Kıbrıs TSO Başkanı Salih Tunar.

  •  
    Kısa savaş nedeniyle piyasalar canlanacak
    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Irak Savaşı'nın kısa sürede bitmiş olması nedeniyle piyasalarda büyük bir canlanma bekliyoruz" dedi.
    SARS'ı avantaja çeviriyoruz
    Uzakdoğu ülkelerini tehdit eden SARS virüsünün ardından, batı ülkelerinin tekstil siparişleri Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yöneldi.
    Mazot ve kalorifer yakıtında indirim
    Ankara-İstanbul otoyolu da özelleştirilsin
    Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, köprü ve otoyolların özelleştirilmesinde önceliğin köprülerde olduğunu vurgularken, "Tabi öncelik köprülerde. Ama bana göre Ankara-İstanbul otoyolu da özelleştirilsin, bakımdan kurtulursunuz" dedi. Müsteşar Sabri Erbakan, Maliye Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın çalışmaları birlikte yürüttüğünü vurguladı.
    ÖYK üyeleri belli oldu
    Bu arada Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) üyeleri belirlendi. ÖYK, Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun'dan oluşuyor.

    Öztrak gidecek
    Devlet Bakanı Ali Babacan, Washington'da yapılacak IMF-Dünya Bankası toplantılarına giderken açıklamalarda bulundu. Babacan, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak'ın görevden alınmasına ilişkin olarak, "Önümüzdeki dönemde bir görev devir teslimi düşünüyoruz. O kesinleşti diyebilirim" dedi.
    Sezer'den ek vergiye onay
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayladığı "Ek Vergiler Alınması Hakkında Kanun", ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergisi alınmasını öngörüyor. Yasaya göre, bir defaya mahsus olmak üzere 2003 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar "ek motorlu taşıtlar vergisi" alınacak. Sezer, 'Vergi Barışı Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılan 4840 sayılı kanunu ise TBMM'ye iade etti.
    11 Nisan 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED