AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Kısa savaş nedeniyle piyasalar canlanacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Irak Savaşı'nın kısa sürede bitmiş olması nedeniyle piyasalarda büyük bir canlanma bekliyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, Antalya Defterdarı Hasan Yaman'ı ziyaretinde, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Irak'taki savaşın bitmesiyle, piyasaların kısa sürede eski haline döneceğini söyledi. Bakan Unakıtan, "Piyasalarda canlanma bekliyoruz. Hatta turizm ile ilgili üzücü haberler olmasına rağmen, iptallerin düzelip, turizmde de kısa sürede eski günlerimize geleceğimizi tahmin ediyorum" diye konuştu.

Maliye Bakanı, enflasyon muhasebesine ne zaman geçileceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, bu konuda bir kanun değişikliğine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Unakıtan, şöyle devam etti: "Herhalde ilk altı ay içinde kanunlaştıracağımızı tahmin ediyorum. Çünkü bakanlıktaki çalışmalar büyük çapta bitti. 1 Ocak 2004'ten itibaren bu kanun tatbikata konulacaktır."

Unakıtan, Hazine'den sorumlu devlet bakanlığında kadrolarda değişikliğe gidileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de, bunların olağan olduğunu, devletteki görevin bir bayrak yarışına benzediğini ifade ederek, bunların kadrolaşmaya yönelik iddiaları gündeme getirmeyeceğini vurguladı. Unakıtan, "mahkeme kadıya mülk olmamıştır" dedi. Defterdar Hasan Yaman'dan, vergi rekortmenlerini sık sık ziyaret ederek, hal ve hatırları ile işlerini sormalarını isteyen Maliye Bakanı, turizmcilerle de sık sık biraraya gelerek, sorunlarını dinlemesi isteğinde bulundu.

Kamu heryere burnunu sokmuş

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan devletin sanayicilik, bankacılık, tüccarlık yapmaması ve özel sektörün önünü açması gerektiğini belirterek, "Öyle problemler var ki, kamu burnunu sokmasa, hiç karışılmasa o problem halledilecek. Ama oraya kamu burnunu sokuyor, orası haşat oluyor" dedi.

Bakan Unakıtan, turizmle ilgili son günlerde savaştan dolayı bazı sıkıntılar yaşandığını ve rezervasyon iptalleri olduğunu da belirterek, "Tur operatörlerine bazı krediler vereceğiz. Onları destekleyeceğiz. Turizmde KDV indirimi isteğini de nazarı itibara alıyoruz" şeklinde konuştu.

Unakıtan, Özelleştirme İdaresi'nin de kendi bakanlığına bağlandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Tekel'i satsak milyarlarca dolar geliyor. Yabancılar her gün benden randevu istiyorlar. Hepsine kapım açık. Petkim'i de, Tüpraş'ı da satacağız."

'Dua et, bana denk geldin yoksa duvara tırmandırırlardı'

Bakan Unakıtan, Defterdarlık ziyareti sırasında vergi dairelerini de gezerek, memurlar ve mükelleflerle tek tek görüştü. Vergi Barışı'ndan yararlanmak isteyen, ancak çıkartılan borcun yüksekliğinden yakınan Yaşar Kadir Çıracıoğlu, 1997 yılında işi bırakmasına rağmen, vergi işletildiğini söyledi. Bakan'a sorunlarını ağlayarak anlatan Çıracıoğlu, "Bana 44 milyar lirası ana para 140 milyar lira borç çıkartıldı. Beni satsanız, 44 milyar lira etmem" diye dert yandı.

Bakan Unakıtan da, vergi dairesi çalışanlarının kolonya ile sakinleştirmeye çalıştıkları mükellefin sorununun çözülmesi için Müsteşar Yardımcıları Metin Özşahin ve Mehmet Şirin'e talimat verdi.

Bakan Unakıtan, adres değişikliğini bildirmediği için, bürokratik engelle karşılaşan Salih Bademci adlı mükellef ile de bir süre görüştü. Bakan Unakıtan, "Dua et, bana denk geldin. Yoksa seni duvara tırmandırırlardı. Biz vatandaşı duvara tırmandırmayacağız'' dedi.



11 Nisan 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED