AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Romancılar geliyor

Beyan Yayınları geçen yıl ilkini düzenlediği yarışmada ödül alan romanları yayınlıyor. İlk ödülün sahibi Okay Tiryakioğlu 'Karanlığın Çağrısı'nda korku edebiyatına yeni bir açılım getiriyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Okay Tiryakioğlu'nun, 2002/İlk Romanlar Yarışması'nda birincilik ödülü kazanan romanı Karanlığın Çağrısı, Beyan Yayınları'ndan çıktı. Gotik roman unsurlarının özenli ve doğru yerleşimi, sürekli artan gerilim temposu ve akıcı anlatımıyla elden bırakılamayacak bir roman olan Karanlığın Çağrısı, İstanbul'da orta sınıf bir semtte, ailesini kaybetmiş bir gencin rüyaları kılavuzluğunda, yakın bir arkadaşı ile birlikte yaşadığı gerilim dolu bir serüveni yaman bir dille anlatıyor. Korkuyu korkunç bir titizlikle işliyor. Romanında kullandığı akıcı dili, kurgudaki katmanlılığı, bireydeki iç dünya çözümlemeleri, gerçek ve kâbuslar arasındaki geçişleri de Tiryakioğlu'na usta bir kalem niteliği kazandıyor. Yazar aşağıda sorularımızı cevaplıyor.

    'Sonuçta bu bir eğlencelik'

    Kitap, kahramanın -göreceli olarak değişebilir ama- imgelemindeki bir dünyadaki ayakta kalma çabası, boyun eğmeyiş ve intikamı şiddet yoluyla alma çabasını anlatıyor. Ya sizce?

    Kahraman'daki şiddet eğilimini, şiddetin hayatımıza müdahil oluşundaki yoğunluk ile açıklıyorum. Bunun örnekleri oldukça fazla dünya üzerinde. Örneğin İsrail, tüm dünyanın en profesyonel işkencecilerini yetiştiren ülke. Şiddete başvuran biri olmamama rağmen, tüm bunları bilip de yazarken o eğilimden geri durmamın mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu eğilimde kahramanımız Kenan'ın yaşadığı sıkıntı ve acılarla zedelenen ruh sağlığının normal olmayışını da gözönünde bulundurmak lazım.

    Romanda anlatılanlar nasıl bir gerçekliğe dayanıyor?

    Satanist derneklerin bağlı oldukları ana kol İsrailiyat ve Masonluk. Dünyada bütün gizemcilik ve kara büyü ile ilgilenen derneklerin başvurdukları ana kaynak Kabala'dır. yani Yahudi mistisizmi. Kitapta sözü geçen dernek yapısı ve ayinler tamamen gerçek. Sadece ayinde görünen yaratık hayal ürünü.

    Kitapta olduğu gibi, ruhlar ölü bir beden için endişe eder mi?

    Kitabın başlangıcında Kenan'ın asker arkadaşından dinlediği mezardaki kızın abisinin rüyalarına girip yardım istemesi olayını, aslında ben dinlemiştim. Bunlar efsanevi olaylardır. Ve efsaneleri hep üçüncü kişi duyar, hiçbir zaman birinci kişiden dinleyemezsiniz. Bu olayı dinlediğimde etkilenmiştim ve bu tür olayların yaşanabileceğine inanıyorum. Neticede bu bir romandır ve eğlenceliktir. İnsanlar bu kitabı bilgi edinmek için okumayacaklar.
    Bilgi için tel: 0 212 512 76 97

    YENİ BİR HEYECAN: ROMANCI

    Beyan Yayınları'nın ilkini geçen yıl düzenlediği "İlk Romanlar" yarışmasında ödül alan romanlar "Romancı" adıyla yayınlanıyor. Daha önce yayınlanma imkanı bulamamış çalışmaları gün yüzüne çıkarmayı, genç yazarlara yeni imkanlar sunmayı amaçlayan yarışma, büyük ilgi ile karşılanmış ve değerlendirme sonucunda Okay Tiryakioğlu'nun 'Karanlığın Çağrısı' isimli romanı, birinciliği kazanmıştı. Beyan Yayınları, ödül kazanan bu eseri yayınlayarak Romancı serisini başlattı. Romancı'dan, İbni Arabi'nin hayatını konu edinen "Endülüslü Zidyar" adlı roman da çıktı. Roman Ahmet Baydar'ın imzasını taşıyor.

    Yeni Şafak, 'yeni bir şafak'

    1972 Mersin doğumlu Okay Tiryakioğlu, Bilkent Üniversitesi'nde sürdürdüğü arkeoloji eğitimini yarıda bıraktı. Halen ceviz ağacından av tüfeği dipçiği yapımı işiyle uğraşan Tiryakioğlu'nun severek yaptığı tek işi yazmak. Beyan Yayınları düzenlediği yarışmada kazandığı birincilik ise Tiryakioğlu'nun hayatında bir dönüm noktasına işaret ediyor.

    "Roman yarışması haberini Yeni Şafak'ta okudum. Zaten romanım hazırdı, iki yılda yazmıştım ve hayaller kuruyordum. Kitabıma güveniyor ve birinci olacağını tahmin ediyordum fakat birinciliğimi öğrendiğimde büyük bir şaşkınlık yaşadım. Zor günler yaşıyordum. Yeni Şafak, benim için gerçekten yeni bir şafak, yeni bir hayat oldu."

    Gotik edebiyatın tüm unsurlarını barındıran bir roman yazan Tiryakioğlu, üslubunu ilham edenlerin Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Pamuk olduğunu, okuyucu üzerindeki etkisine hayran kaldığı yazarların ise Adger Allen Poe ve Stephen King olduğunu söylüyor.


  •  
    Şehrin orta yeri
    'Pop Corn'

    İstanbul Bilgi Üniversitesi, film gösterimlerinin ardından Kuştepe'ye şimdi de tiyatroyu taşıyor. Üniversite öğrencilerinin kurduğu ve sahneledikleri üç oyunla şimdiye kadar yaklaşık 8 bin izleyiciye ulaşan Tiyatro Candela, Pop Corn'u sergiliyor. "Bizi Kim Gözetliyor Evinde Cinayet" adlı kitabın İngiliz yazarı Ben Elton'un kaleme aldığı Pop Corn, medya-toplum ilişkisini irdeliyor. Bilgi tel: 0 212 216 22 22
    Film Festivali Birlikte ile açılıyor
    Sinemaseverlerin bütün bir yıl heyecanla bekledikleri 22. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu akşam saat 20.30'da Beyoğlu Emek Sineması'nda düzenlenecek açılış töreniyle başlıyor. Törende, Türk Sineması'ndan Sinema Onur Ödülü'ne layık görülen dört değerli sanatçıya ödülleri verilecek. Ardından Festival, 2002 yılında Çin Akademisi'nden üç büyük ödül alan, ayrıca son San Sebastian Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerine layık görülen Çinli yönetmen Chen Kaige'in "Birlikte" adlı filmiyle açılacak.
    Altınoluk CD'de
    Bir yol işaretçisi gibi işlev gören Altınoluk dergisinin 17 yılda yayınlanan 200 sayısı bir CD'de arşivlendi. Altınoluk Dijital Yayıncılık tarafından, Altınoluk Arşiv 200 ismi ile piyasaya sürülen CD, Mart 1986 ve Ekim 2002 tarihleri arasında, Altınoluk'ta yayımlanan tüm makale, şiir, röportaj, deneme ve sohbetlerini, 200 sayılık bir muhteva olarak bilgisayar ekranına taşıyor. CD'de ayrıca Erkam Yayınları'ndan çıkmış kitapların bilgileri de yer alıyor.
    Bilgi tel:0 212 671 07 00

    Savaş karşıtı filmler Bursa'da
    Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi'nce, savaşın neden olduğu acıları bir kez daha gözler önüne sermek ve toplumsal belleği canlı tutmak amacıyla 11-26 Nisan tarihleri arasında "Savaş Karşıtı Toplu Film Gösterimi" düzenleniyor. Osmangazi Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa sinemasının savaş ve neden olduğu acıları konu alan en iyi 7 örneğinin yer alacağı etkinlik, Akpınar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Toplu gösterim programında yer alan filmler şunlar: Ay Carmela, Hırsız, Kedma, Tarafsız Bölge, Hayat Güzeldir, Yeraltı ve İngiliz Hasta.
    11 Nisan 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED