AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

DGM: Millî Görüş terör örgütü değil

Ankara 2 No'lu DGM, yeniden gündeme gelen "Millî Görüş" tartışmalarına 2 yıl önce son noktayı koydu."MGV Davası"nı karara bağlayan DGM "Millî Görüş terör örgütü değil"hükmüne vardı.

Türkiye ile Almanya arasında terörle mücadele konusunda imzalanan anlaşmanın gerekçesinde yer alan "Millî Görüş" ibaresinin, gerekçeye nasıl konulduğu araştırılırken, Ankara 2 No.'lu DGM, iki yıl önce "Millî Görüş"ün terör örgütü olmadığını açıkladı.

DGM eski Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından açılan ve aralarında eski RP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal ile milletvekilleri Şevki Yılmaz, Hasan Haseyin Ceylan, Halil İbrahim Çelik ve MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğu gibi isimlerin de bulunduğu 28 sanıklı davada, sanıkların "laik demokratik düzeni silah zoruyla yıkarak yerine şer-i esaslara dayalı devlet düzen kurmak istedikleri" ileri sürüldü. Yüksel; Tekdal, Yılmaz, Ceylan ve Çelik için TCK'nın 146. maddesi gereğince "idam" talebinde bulundu.

Millî Görüş'e ağır ithamlar...

Yüksel, iddianamede, Avrupa Millî Görüş Teşkilatı ve sanıklar hakkında ağır ithamlarda bulundu. AMGT'nin Necmettin Erbakan ve MSP yanlıları tarafından 1974 yılında kurulduğu, teşkilat içerisinde görev yapanların daha sonra siyasi partilere üye milletvekili adayı oldukları kaydedilen iddianamede, Millî Görüş'ün demokratik sistem içinde "Tebliğ-Cemaatleşme-Cihat" aşamaları sonucunada siyasi iktidarı ele geçireceği ileri sürüldü.

'İslami Halk Komutanı'

İddianamede, Millî Görüş lideri ve hatiplerinin yaptıkları pekçok konuşmalarda demokrasiye inanmadıklarını bildirdikleri, cihatı amaçladıkları, ırkçılık yoktur merkezi altında Türk düşmanlığı yaptıkları savunuldu.

Necmettin Erbakan'ın İranlı yetkililerle gizli geziye katıldığı, kendisinin Uluslararası İslami Halk Komutanlığı'nın Asya İşlerinden Sorumlu Gerel Sekreter Yardımcısı olduğu iddia edilen iddianamede, eski milletvekili olan sanıkların yaptıkları konuşmalarda hak nizamı, Allah nizamı gibi dini esaslara dayalı devlet kurulması için cihat ruhunu uyandırmaya çalıştıkları, şer'î devlet kurabilmek amacıyla anayasal düzenin yıkılmasına teşebbüste bulundukları iddia edildi.

Sanıkların Millî Görüş'ün amacı doğrultusunda faaliyette bulundukları ve anayasal nizamı yıkmaya teşebbüs ettikleri savunulan iddianamede, MGV ile MÜSİAD'ın kapatılması talep edildi.

İki yıl süren davada iddialar çürütüldü

Halen Yargıtay üyesi olan M. Turgut Okyay'ın başkanlığında Ankara 2 No.'lu DGM'de yaklaşık iki yıl süren yargılamada, savcı Yüksel'in tüm iddiaları çürütüldü. Dava, o dönemde çıkan 4616 sayılı Kanun uyarınca ertelendi. İddianamede, Millî Görüş hakkında icra başlangıcı sayılacak nitelikte fiillere de rastlanmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Gerek iddianamede gerekse dosya içerisinde Millî Görüş olarak belirlenen yapılanmanın hiçbir ferdinin üzerinde veya çeşitli mekanlarda yapılan aramalarda silah olarak değerlendirilebilecek nesneye rastlanmamıştır. Bu durumda olayda TCK'nın 168. maddesinin uygulanma olanağı da yoktur. Millî Görüş yapılanmasının iddia edilen tüm faaliyetleri tebliğ ve cemaatleşme içerisinde değerlendirilse de, cihat olarak nitelendirilebilecek bir eylemin varlığından söz edilmemiştir. Cihat, geniş anlamda şiddeti içerir. Amaca ulaşmak için başvurulacak son stratejidir. Cihat olasılığı bu yapılanmanın terör örgütü olarak kabulünü gerektirir."

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA



  • 11 Nisan 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED