T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
Windows cebe de girdi!

Smart Phone adlı yeni bir platform üzerinde çalışan Microsoft, güçlenen yeni nesil akıllı telefonlara sağladığı yazılımla, iletişimde yeni bir dönemi başlatıyor. Microsoft'tan cepte de kurtuluş yok.

Rakibi olan şirketleri acımasız rekabet gücü ile ezen ve bunun sonucunda Amerikan adli makamlarınca hakkında dava açılan Microsoft şirketinden kurtuluşumuz yok. Kişisel bilgisayarlarımızda getirdiği avantajlar nedeniyle kullanmak zorunda olduğumuz Microsoft'un Windows işletim sistemi, şimdi de cebimize girdi. Smart Phone adlı yeni bir platform üzerinde çalışan Microsoft, güçlenen yeni nesil akıllı telefonlara sağladığı yazılımla, iletişimde yeni bir dönemi başlatıyor. "Microsoft Windows Powered Smartphone" adlı bu işletim sistemi, mobil telefonlarda büyük bir devrimi simgeliyor. Bu gelişmeyle birlikte cep telefonları, konuşmanın dışında, kişisel bilgisayarımızda yapabildiğimiz hemen hemen tüm işleri yapabileceğimiz akıllı araçlara dönüşüyor. Anında mesajlaşma yazılımı MSN Messenger, Microsoft Outloomk, Internet Explorer, Word, Excel gibi kişisel bilgisayarımızda kullandığımız pek çok yazılım artık cep telefonlarında da kullanılabilecek. Dünya çapında telefon operatörleri, abonelerine akıllı telefon hizmetleri vermeye, donanım üreticileri ise akıllı telefon modelleri üretmeye hazırlanıyor. Örneğin Avrupa'da akıllı telefon hizmetleri sunan ilk operatör İngiltere'de Orange SA oldu. ABD'de ise AT&T Wireless firması 2003 ortasında ilk akıllı telefonlarını piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu firmalar arasında Samsung, Cingular Wireless, Verizon Wireless, Telefonica Moviles, Telstra Corporation, Vodafone Group, WIND, Hong Kong CSL Limited, Singapore Telecommunication Limited, Sendo, Compal Electronics, HTC ve Starhub Pte Ltd. bulunuyor.

Yazılım geliştiriciler ise www.handango.com/orange adresinde Orange SPV Yazılım Deposu adlı bir site açtı bile.. SmartPhone'la ilgili çeşitli kaynaklara www.microsoft.com adresinden ulaşılabilir.


SİSTEM GÜVENLİĞİ

Bilgisayarınız saldırılara karşı ne kadar güvenli?

İnternete bağlı olduğunun her dakika büyük risk içindesiniz. Antivirüs yazılımları gibi güvenlik yazılımları kullanmıyorsanız işiniz daha da zor. Güvenlik yazılım ve donanımları üreten Symantec firması, internet üzerinden bilgisayarınızın güvende olup olmadığını test ediyor. "Scan for Security Risks" bağlantısını kullanarak sisteminizin risklere karşı güvende olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Virüslere karşı korumasız olup olmadığını öğrenmek içinse, "Scan for Viruses" bağlantısından giriş yaparak bilgisayarınızda virüz taraması yapabilirsiniz.
www.symantec.com


Emniyet'in Trafik Bilgi Sistemi, SBS'ye emanet

Siemens Business Services (SBS)Türkiye, kazandığı Trafik Bilgi Sistemi İhalesi ile dünya çapında ilk geniş kapsamlı GPRS uygulamlarından bir tanesini gerçekleştiriyor. Otoyollarda trafik denetimi yapan ekipler ile merkez arasındaki sürekli bilgi iletişimini sağlamak, bağlantıyı kurmak, kaza istatistiklerini daha sağlıklı ve hızlı biçimde oluşturmak ve sürücü/araç/trafik cezası sorgulamasını anında mobil ortamda gerçekleştirmek amacı ile başlanan Trafik Bilgi Sistemleri Projesi Mart 2003'te uygulamaya geçirilecek.


Intel'in ödüllü 'kablosuz ağ ürün ailesi' Türkiye'de

Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel'in Network Magazine tarafından "2002'nin En İyi Ürünü" listesine seçilen PRO/Wireless 5000 LAN ürün ailesi, Türkiye'de pazara sunuldu. PRO/Wireless 5000 LAN ürün ailesi, her ölçekteki işletmelerin A'dan Z'ye daha verimli, kolay yönetilebilir ve mevcut kablosuz ağ yapılarından 5 kat daha hızlı BT ağ yapısı kurmalarına olanak tanıyan bileşenlerden oluşuyor. Kablosuz bilgisayar ağ pazarının 2005 yılında 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.

 
WEB GEZGİNİ
Kimya Okulu'na buyrun
Savaşların günümüzden düşmediği bir zamanda, Kimya Okulu'nu ziyaret etmenizde yarar var. Kimya Okulu, "Merak Ediyorsanız" başlığı altında nükleer ve biyolojik silahlar, hidrojen ve atom bombası, radyasyonun canlılara etkisi, nükleer reaktörler, plutonyum ne kadar tehlikeli gibi alt başlıklarla belirlenmiş konularda ziyaretçilerini bilgilendiriyor.
kimyaokulu

2. el dizüstü pazarı
Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının en büyük sorunu, konfigürasyonda yüksetlme yapma olacağının bulunmayışı. Bunun sonucu olarak da en fazla 2-3 yıl kullanılan bir dizüstü bilgisayar, yeni yazılımların gerektirdiği hız ihtiyacına karşılık veremediği için elden çıkarılmak zorunda. Site, bu ihtiyaca cevap vererek, alıcı ve satıcıları buluşturuyor.
notebookpazari

NET KİTAP
Ansiklopedik Bilişim Sözlüğü
Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Bülent Sankur'un hazırladığı İngilizce-Türkçe Ansiklopedik Bilişim Sözlüğü, bilgisayar, iletişim, Internet, elektrik, elektronik, fizik, istatistik, ölçme ve kontrol gibi bilişim alanını oluşturan pek çok farklı alandan terim ve kavramları kapsıyor. Bilişim dilinin Türkçeleşti- rilmesi yolunda büyük bir adım olacağı düşünülen Ansiklopedik Bilişim Sözlüğü 15 binden fazla terim ve kavram içeriyor.
pusula
31 Aralık 2002
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED