T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Film bunun neresinde?

Levent Kırca, ikinci filmi 'Şeytan Bunun Neresinde'de Türkiye'nin doğusu ile batısı arasındaki uçurumu, her zamanki mizah anlayışı ile hicvediyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Yönetmen ve oyuncu Levent Kırca, 'Son' adlı ilk filminden sonra 'Şeytan Bunun Neresinde'de Türkiye'nin doğusu ile batısı arasındaki derin uçuruma dikkat çekiyor.

    Kırca'nın hem yönetmen hem de başrol oyuncusu olarak yer aldığı ve göstermeci mizah yaklaşımı ile çekilen filmin ilk yarısında doğunun kırsalında yaşayan Reşo'nun hayatını görüyoruz. Reşo üç erkek kardeşi, annesi ve hasta babası ile yaşamını güçlükle sürdürmekte olan biridir. Köyü sürekli teröristler basmakta ve Reşo'nun ailesinin nüfusu habire azalmaktadır. Nesillerinin sürmesi için dul bir kadınla evlenen Reşo'nun bir çocuğu olacaktır. Ve gelen bu hayat, Reşo ailesi için herşeyden daha önemlidir. Bu yüzden kasabadan doktor getirmek için atlar motorsikletine.

    Filmin ikinci yarısında hayatına tanık olduğumuz Yusuf ise popüler bir gazetenin genel yayın yönetmenidir. Ortam, her türlü dolabın döndüğü, aldatmaların, yalanların ve entrikaların gırla gittiği bir gazete ortamıdır. Son model arabalara binen, patronunun karısı ile ilişkisi olan Yusuf, bir yandan da gazeteyi ele geçirmeye çalışmaktadır. İlerki günlerde gazeteyi iflasın eşiğine getirerek doğuya doğru kaçan Yusuf'un Reşo'ya çarpması ile iki kültür nihayet karşılaşır..

    Levent Kırca Olacak O Kadar'dan hatırladığımız sade ve mesaj yüklü mizah anlayışını yeni filmde de sürdürüyor. Kamera teknikleri ve söz oyunları bu filmde görülemeyecek öğelerin başında geliyor. Kırca'nın tüm yaptığı, bilinen bir konuyu mizah ve iğneleme faktörünü katarak işlemek. Ayrıca film, tatil arasına sıkıştırıldığının şiddetli ipuçlarını veriyor.

    Filmde mekanlar ve olaylar üzerinde adeta alay eden Kırca, 'abartı'yı yine 'Kırcaca' göstermeyi başarıyor. Ancak filmin Kırca'nın bir önceki filmi Son kalitesine ulaştığını söylemek mümkün değil.

    Bu kadar da olmaz ki!

    Türk televizyonlarının en uzun süreli mizah programını yapan Levent Kırca ve Olacak O Kadar ekibi, izleyicilerin yıllardır ezbere bildiği mizah anlayışını, değişiklik yapmaya gerek görmeden sinemaya taşıyor. İlk film gibi 'Şeytan Bunun Neresinde?' de sinemasal öğelerin geri planda kaldığı ancak iki saat boyunca izleyicisini güldürmeyi başaran bir yapım olmuş.

    ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE

    Yönetmen: Levent Kırca
    Senaryo: Yaşar Arak-Müfit Can Saçıntı Yapım: Hodri Meydan-Türkiye Oyuncular: Levent Kırca, Sezai Alptekin, Fatma Murat, Selahattin Taşdöğen, Nilgün Bengün, Ali Demirel

  •  
    Beşinci kat vardır, altıncı kat hayaldir
    Azeri yazar Anar'ın ünlü romanından sahneye taşınan 'Beş Katlı Binanın Altıncı Katı' adlı oyun geç tanıdığımız Azeri insanınını içerden bir bakışla anlatıyor.
    Usta bir çeviriyle Knut Hamsun
    Ünlü yazar Knut Hamsun'un önemli eserleri Behçet Necatigil'in çevirisiyle yeniden yayımlanıyor. Timaş Yayınları, Nobel ödüllü yazarın Pan, Viktorya, Sonbahar Yıldızları Altında, Hüzünlü Havalar, Son Mutluluk ve Dünya Nimeti adlı romanlarını Behçet Necatigil'in çevirisiyle okurlara sunuyor. Ünlü yazar, yazarlığa ilk adımını, bir ayakkabı tamircisinin çırağıyken yazdığı 'Esrarengiz Adam' isimli küçük romanıyla attı. 1890 yılında yayınlanan ve okuyanı irkilten 'Açlık'la edebiyat dünyasında hızla tanınan Hamsun 1917'de yayınlanan Dünya Nimeti adlı romanı ile 1929'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Issız toprakları canlandırmak için insan gücünün verdiği imtihanları hikaye eden bu roman, katı ve boş topraklara düşen alın terlerinin önce kıt kanaat, giderek cömert hasadını, bu başarıdaki büyük hazzı dile getirdi. Bu kitapta Hamsun 20. yüzyıl insanının destanını yazmış, önüne bir model almadan başaran insanın büyüklüğünü gözler önüne sermişti.
    Bilgi için tel: 0 212 665 35 56
    5 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED