T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Alemdaroğlu tedirgin

İ.Ü. Rektörü Alemdaroğlu, hükümetin üniversitelere yönelik yapmayı planladığı çağdaşlaşma girişimlerine karşı çıkarak "Acil Eylem Planı Türkiye'yi yerinden oynatabilecek önerilerle doludur" dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, hükümetin Acil Eylem Planı'nın ek çizelgelerinin 5 ve 8'inci maddelerinin sadece üniversiteleri değil Türkiye'yi yerinden oynatabilecek, eğitimi tamamen değiştiren bir dizi önerilerle dolu olduğunu savundu. İÜ Rektörlüğü tarafından tüm fakülte, yüksekokul, enstitü temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen, "13. Genel Görüşme Toplantısı", Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Ağırlıklı olarak hükümetin Acil Eylem Planı'nda yer alan eğitimle ilgili konuların ele alındığı toplantıda konuşan Prof. Dr. Alemdaroğlu, "Acil Eylem Planı'nın ek çizelgelerinin 5 ve 8'inci maddeleri sadece üniversiteleri değil, Türkiye'yi yerinden oynatabilecek, eğitimi tamamen değiştiren bir dizi önerilerle doludur. Eğitimden sorumlu olan kurumlar, başta üniversiteler olmak üzere, böyle bir değişikliği, Türkiye'yi çağın gerilerine itecek değişikliği, hiçbir zaman kabul edemez, benimseyemez" diye konuştu.

"ÖSYM özerkleşmesin"

Prof. Dr. Alemdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkilerinin yerel yönetimlere devredilmesi önerisini eleştirdi. Alemdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu devletin kuruluş gerekçesinde yer alan bu nitelikleri değiştirmeye yönelik girişimler, hiçbir zaman eğiticiler tarafından desteklenemez, benimsenemez" dedi. ÖSYM'nin özerk hale getirilmesi konusunu da eleştiren Prof. Dr. Alemdaroğlu, "ÖSYM'nin bu şekilde özerkleştirilmesinin Türkiye'deki personel kadrolarının siyasallaştırılması anlamına geleceğini çok iyi şekilde anlayabilecek güçteyiz" dedi.

"Dini eğitim bakanlığı istemiyoruz"

YÖK'ün, üniversiteler arasında basit bir eşgüdümü sağlayan kurum haline getirilmek istendiğini iddia eden Prof. Dr. Alemdaroğlu, ayrıca kendileri de içinde olmak üzere bazı üniversitelerin bölünmeye çalışıldığını iddia etti. En büyük affın da diplomalarla ilgili yapılmak istendiğini belirten Prof. Dr. Alemdaroğlu, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın isminin değişmemesini de istediklerini dile getiren Prof. Dr. Alemdaroğlu, "Dini eğitim bakanlığı istemiyoruz" dedi. Toplantıda, bazı dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler de görüşlerini dile getirdi.

"Rektör üniversiteyi yansıtmıyor"

Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun düzenlediği toplantıların verimli olmadığının altını çizen bazı öğretim üyeleri, "Sayın rektör konuyu İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesi olarak yansıtmaya çalışıyor. Oysa sorun İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesi değil, üniversitelere çağdaş kriterlerin kazandırılmasıdır. Üniversite yapılan toplantı resmi bir toplantı değil. Bu toplantılara katılan öğretim elemanları görüşlerini sağlıklı bir şekilde dile getiremiyor" dediler. Basında sadece rektörün kendi görüşlerini yansıttığı açıklamaların yer aldığını kaydeden öğretim üyeleri, "Toplantılara katılan öğretim üyelerinin pekçoğu rektör ile aynı görüşleri paylaşmıyor. Böylesine acil ve önemli bir sorun ideolojik nedenlerle çarpıtılmamalıdır" şeklinde konuştular.

YÖK'ü kendi amaçları için kullanıyorlar

Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği (ÜNDER) Genel Başkanı Prof. Şefik Dursun da YÖK'ün toplumun büyük bir kesimi tarafından eleştirildiğine dikkat çekerek, "Bütün partiler, CHP de dahil YÖK Kanunu'nun çağdaş olmadığı hususunda mutabık. A. Necdet Sezer Cumhurbaşkanı seçildiğinde dernek olarak ziyaret ettiğimizde kendisi de bu hususları dile getirmiştir. YÖK'ü savunmaya gayret edenler YÖK'ün verdiği yetkileri kendi amaçları doğrultusunda kullananlardır. Aynı yetkiler bir rektörün elinde olumlu, bir başka rektörün elinde olumsuz uygulamalara neden olabiliyor. Önce bu yetkileri kişilere göre değişebilir olmaktan çıkarmak gerekiyor" dedi.

"İ.Ü'nin bölünmesi söz konusu değil"

ÜNDER Başkanı Prof. Şefik Dursun, "Yetkiler açık ve net şekilde belirlenmeli, fakülte ve üniversite kurulları istişari organlar değil karar mekanizmaları içinde yer almalıdırlar. Rektör yetkileri çağdaş kriterler ışığında düzenlenmelidir" dedi. "Üniversiteleri anlamak isteyenler Türkiye'ye baksınlar. Gördükleri manzara iç açıcı ise diyecek bir şey yok" diyen Prof. Dursun, "Acil Eylem Planı çerçevesinde İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesi söz konusu değildir. Ancak yeniden üniversite kurulmasından söz edilebilir" şeklinde konuştu. Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun hükümetin hazırladığı Acil Eylem Planı ve İstanbul Üniversitesi ile ilgili herhangi bir istişarede bulunmadığını da sözlerine ekleyen Prof. Dursun, "Acil Eylem Planı ile birlikte üniversitelerin konumu ve YÖK geniş bir şekilde tartışılmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarınının da katılımıyla Türk üniversiteleri yeniden yapılandırılmalıdır" dedi.

  • ABDULLAH MURADOĞLU

  •  
    Kurşun ninnisiyle yatıp top atışıyla uyananlar
    Savaşları onların gözüyle gördük, onların sesleriyle işittik. Roketatarların, kurşunların arasında yatıp kalkan savaş muhabirleri, "Savaş alanında muhabirler barışa hizmet etmeli" diyorlar.
    'ABD'deki ilk Türkler' tarihi aydınlatacak
    Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "ABD'deki İlk Türkler" projesinin Türk tarihinde yeni bir dönem başlatacağını söyledi.
    Derviş'in bürokratlarına hâlâ dokunulamıyor
    Ekonomik krizin sorumluları olan ve haklarında klasör dolusu rapor bulunan, eski Bakan Kemal Derviş'in işbaşına getirdiği bürokratlara dokunulamıyor.
    'Sorun YÖK değil üniversite'
    Eğitim-Sen'in düzenlediği toplantıda konuşan Bakan Mumcu, "Üniversitelerin yeniden yapılandırılması konusunu ortaya getirdik. Kimileri bundan rahatsızlık duyacaklardır" dedi.
    Hablemitoğlu suikasti kilitlendi
    Necip Hablemitoğlu suikastinde günler geçmesine rağmen gelişme sağlanamıyor.
    Mantı suyu ocak söndürdü!
    İstanbul Vali Yardımcısı Özdikici'nin oğlu ile bir kız arkadaşı, ısıtmaya çalıştıkları mantının taşarak ocağı söndürmesi sonucu sızan gazdan zehirlendiler
    Kaçak kömüre geçit yok
    Ankara'da hava kirliliğine sebep olan 100 tonun üzerinde kaçak kömür, geceyarısı operasyonuyla elegeçirildi.
    TRT, 'elektrik payı'na vatandaşı alet ediyor
    TRT'nin, Yusuf Günay'ın, elektrikte yüzde 3.5'lik TRT payının kesilmesi yönündeki beyanını vatandaşlar adına kınadığını açıklaması manidar bulundu.
    Yüzler ruhun aynası
    Yüz okuma sanatının Batı'da bir bilim dalı olduğunu söyleyen ve bu konu üzerine araştırmalar yapan Azerbaycanlı Alesker Aleskerli siyasilerin yüzlerini yorumladı.
    Yerebatan, 'dilek' zengini
    Yerebatan Sarnıcı'nı, 2002 yılının ilk üç ayında 360 bin kişi ziyaret etti. Dilek havuzunda 3 milyar liranın üzerinde para toplandı.
    5 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED