T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'ABD'deki ilk Türkler' tarihi aydınlatacak

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "ABD'deki İlk Türkler" projesinin Türk tarihinde yeni bir dönem başlatacağını söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Yeditepe Üniversitesi'nin desteğiyle sürdürülen ve ABD'ye göç eden Türkler'in izlerinin araştırıldığı "ABD'deki İlk Türkler" projesinin, Türk tarihinin anlatılması için de bir başarı olacağını söyledi. Kültür Araştırmaları Uzmanı Sedat İşçi'nin girişimiyle başlatılan, 1860-1914 yılları arasında Balkanlar, Kırım ve çeşitli yörelerden ABD'ye giden Türkler'i mercek altına alan proje çerçevesinde Yeditepe Üniversitesi'nde sempozyum düzenlendi. Sempozyumda konuşan Devlet Bakanı Aydın, Harputlu olduğunu hatırlatarak, çocukluğunda ABD'ye göç eden ve geri dönen kişiler tanıdığını, onlarla ilgili hikayeler anlatıldığını söyledi. Çalışmanın çok faydalı olduğunu kaydeden Aydın, şöyle devam etti: "Anlatılmamış, anlatılamamış bir dramın hikayesidir bu. Bu anlatılmamış hikaye sadece bilimle değil, aynı zamanda sanatla, tiyatroyla, şiirle, sinemayla, musikiyle de anlatılacak. Belki bir gün bu anlatma hikayesi, tarihinin önemli bir kısmı göçten olan dünyanın çok büyük bir soyunun, Türk soyunun tarihinin anlatılması için de çok önemli bir başarı olacaktır." Büyük medeniyetlerin arkasında her zaman bir göç olayı olduğunu ifade eden Aydın, "Göç, dramın, acının yanında, güzelliklerin, kültürlerin ve medeniyetlerin de göçü anlamına geliyor" diye konuştu. Aydın, "Yakınlarından da ABD'ye gitmiş olanlardan biri olarak çok heyecan verici bir konu" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de, bu topraklarda yaşayanların büyük Atatürk'ün önderliğinde tasada, kıvançta birlik ilkesiyle biraraya gelerek düşmanı kovup Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunu belirtti. Kültür Araştırmaları Uzmanı Sedat İşçi de, Osmanlı Devleti'nden ABD'ye göç eden 1 milyon 200 bin kişinin yüzde 15'nin Müslüman Türk olduğunu kaydederek, bu göçün nedeninin ekonomik şartlar olduğunu bildirdi. O dönemde sanayi bölgelerinde Protestanlığın yaygın olduğunu ve göç edenlerin dini yönden de asimile olduğunu ifade eden İşçi, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından birçok Türk'ün geri döndüğünü kaydetti.

ABD'deki akrabalarını arıyor

Sempozyuma 4 kardeşiyle katılan Harputlu Mehmet Düzgün de, ABD'ye göç eden dedesi Bayram Mehmet'in orada evlendiğini ve 3 çocuğu olduğunu anlatarak, "Dedemin izini 1962 yılında kaybettik. Mektuplardan isimlerinin Charlene ve Rosalyn olduğunu bildiğimiz akrabalarımızla tanışmak istiyoruz" diye konuştu. Sempozyuma, ABD'ye göç eden ve izlerini kaybeden Harputlular başta olmak üzere çeşitli illerden çok sayıda kişinin yanısıra, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli komutanlar ve cemaat temsilcileri katıldı.



5 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED