T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Yüzler ruhun aynası

Yüz okuma sanatının Batı'da bir bilim dalı olduğunu söyleyen ve bu konu üzerine araştırmalar yapan Azerbaycanlı Alesker Aleskerli siyasilerin yüzlerini yorumladı.

Gözünüzün rengi, kaşınızın uzunluğu, dudaklarınızın şekli, saçlarınızın sert ya da yumuşaklığının ne anlama geldiğini biliyor musunuz? İnsanların yüz yapılarının mizaçlarıyla ilgili ipuçları taşıdığını söyleyen Alesker Aleskerli, Aristo'dan İbrahim Hakkı Hazretleri'ne kadar pekçok ilim adamının bu konuda ortak yorumları bulunduğunu belirtiyor. 19. yüzyıldan itibaren Batı'da yüz okumanın ilme dönüştüğünü belirten Aleskerli, bu konu üzerine yaptığı araştırmaları "Yüz Okuma Sanatı" adıyla bir kitapta topladı.

Ciddi çalışmalar var

Selis Yayınları arasında piyasaya çıkan kitabın içeriğinden yola çıkarak Aleskerli'ye siyasilerin yüzlerini yorumlattık. Aleskerli, bu alanda Batı'daki kadar olmasa da Türkiye'de de önemli çalışmaların yer aldığını dile getiriyor. Yüz okuma ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Aleskerli, bu bilimin en çok ABD'de kullanıldığının altını çiziyor. İnsan kaynakları birimleri şirketlerine eleman alırken bu bilime başvurduklarını kaydeden Aleskerli, yöneticilerin, elemanlarını görevlendirirken de yine yüz hatlarını yorumlattıklarını ifade ediyor.

İnsan yüzünün psikoloji, tıp ve hukuk alanlarında ipuçları verdiğini söyleyen Aleskerli, "istihbarat, polis, gazetecilik, psikoloji, halkla ilişkiler, tıp, sosyal psikoloji ve işletme" gibi alanlarda bundan yararlanıldığını söylüyor. İnsanların yüz okuma sanatı alanında yapacakları çalışmaların sonucunda muhatap oldukları insanlarla daha rahat iletişim kuracaklarını belirten Aleskerli, "Yüz, insanın neye meyilli olduğunun ipucunu verir. Ancak insanların yetiştirilme tarzları, doğup büyüdükleri bölgelerin iklim özellikleri, sosyal çevrelerini de gözönüne almak lazım" diyor.

Siyasilerin yüzlerinde ne saklı?

TAYYİP ERDOĞAN:
Acıma ve merhamet duygusu çok yüksek. Sosyal ilişkileri güçlü, arkadaş ilişkilerine önem veren ve sağlam arkadaşlıklar kuran biri. Gerçekleri çabuk algılayabilme yeteneğine sahip. Görsel ve işitsel hafıza yeteneği dengeli bir şekilde gelişmiş. Enerjik ve aktif. Ancak bu özelliği tek başına zaman zaman kararlar almasına sebep olabiliyor.

ABDULLATİF ŞENER
Sert ve biraz da acımasız kişiliğe sahip. Bu acımasızlık adaleti sağlama duygusundan kaynaklanıyor. İlkelerine aşırı bağlı ve kolay kolay taviz vermez. Bu yüzden zaman zaman kırıcı olabiliyor.

DENİZ BAYKAL
Kuralcı ve titiz bir kişiliğe sahip. Sıkıntılarını dışa vurmayan biri. Bu yüzden kendini ve düşüncelerini ifade ederken gerçekleri sakladığı izlenimi veriyor.

ERTUĞRUL YALÇINBAYIR
Üst düzeyde bir pratik zekaya sahip. İradeli ve adaletli. Bu yüzden görevini tam zamanında yerine getiriyor. Fakat organizsyon ve yöneticilikte zayıf tarafları var. Adil olmaya çalışması otoritesini sarsıyor.

ABDULLAH GÜL
Yüz yapısını incelerken gerçekten onun karateriyle ilgili olumsuz özellikler bulmak çok zor. Enerjik iradesi güçlü sağduyulu ve duygularına hakim olan bir kişiliğe sahip. Etrafına olumlu enerjiler dağıtmakta. Ama muhatapları bu gülüşlere çok da güvenmemeli. Çünkü kararlılığı ve dürüstlüğünden dolayı gerektiğinde tavır koyabilen birisi. Kurallara saygılı fakat aşırı kuralcı değil. İşine konsantre olabilme ve muhakeme yeteneği güçlü ve güvenilir bir insan.

  • AYŞE OLGUN İSTANBUL



  • 5 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED