T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Türk askerlerine ABD'li komutan

Kuzey Irak'a girecek Türk birliklerine ABD'li bir komutanın kumanda edeceği belirtildi. Saddam sonrası Irak'tan sorumlu Halilzad da, "Irak'taki her askeri hareket ve çatışma uluslararası koalisyon komutasında olmalı" dedi.

The New York Times gazetesine konuşan bir Amerikalı yetkili, Kuzey Irak'a girecek Türk birliklerine Amerikalı bir komutanın kumanda edeceğini ileri sürdü. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Türk askerinin, Kuzey Irak'ta sınırlı bir bölgede tutulacağını da belirtti. Kürt yetkililer ise, New York Times'a yaptıkları açıklamalarda, Türk askerinin Kuzey Irak sınırından geçmesini istemediklerini belirttiler.

Celal Talabani'nin grubuna mensup bir Kürt yetkili, gazeteye açıklamasında, Kürtlerin Amerikan askerlerini kurtarıcı olarak göreceğini, bölge ülkelerinin ise çapulcu olduğunu söyledi. Mesut Barzani'nin partisi KDP'nin üst düzey yetkililerinden Safin Dizayi de, "Amerikalılara ve Türklere, dışarıdan müdahalenin hoş karşılanmayacağını bildirdik" dedi.

Türk askerine sınırlı bölge

New York Times gazetesi, ABD'li diplomatların Ankara'da, askerlerinin kuzeyden Irak'a girmesi konusunda "hassas görüşmeler" yaptığını yazdı. Adı verilmeyen ABD'li bir yetkili, Türklerin, sınır yakınlarındaki kısıtlı bir alanda konuşlanmasının planlandığını, "Iraklı Kürtler ve Türkler" tarafından konuşulan asker sayılarının abartıldığını ifade etti.

ABD'li yetkili, Türklerin Kuzey Irak'a asker göndermeyi teklif ettiğini doğrulayarak, "Ancak rolleri sınırlı olacak. Türk güçleri, Amerika komutasında olacak ve Kürt askerleri ile karıştırılmayacak. Sınır yakınında sınırlandırılmış bir bölge olacak. Görüşmelerin amaçlarından biri, Kürt ve Türkleri muhtemel Türk müdahalesi konusunda bir anlaşmaya sevk etmek" dedi.

Kürtler karşı çıkıyor

Ankara'da kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantılarda görüşülen plana, Iraklı Kürt gruplarından bazıları tarafından karşı çıkıldığını yazan gazete, Iraklı Kürt liderlerin, Türk liderlerinin Saddam sonrası bölgede "tarihi bir emel" gerçekleştirmeye çalışabileceğinden endişe ettiğini ifade etti.

Gazete, Kürt yetkililerinin, Türkler tarafından yapılacak bir askeri müdahalenin İran'ı, sınırı geçerek Irak'ın doğusunu ele geçirmeye teşvik edebileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

80 bin Amerikan askeri

New York Times, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde askeri üs ve limanlarda gerekli modernizasyon ve altyapı çalışmalarının yapılması amacıyla ABD'den askeri ve teknik personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulundurulması yolunda hazırlanan hükümet tezkeresinin onaylanmasıyla "Amerika ile Türkiye arasında önerilen anlaşmanın" gerçekleşmeye yaklaştığı yorumu yapıldı.

Hedeflenen Amerikan ve Türk askeri gücünün büyüklüğünün halen belirsiz olduğunu yazan gazete, Amerikan yetkililerin 80 bin askerin Türkiye'de konuşlandırıması için çabaladığını vurguladı. Bazı Türk yekililerin, Amerikan gücünün 15 bin ya da 20 binden fazla olmamasını önerdiğinin altını çizen gazeteye göre, dün yapılan görüşmelerde Türk yetkililer, kendi güçlerinin Amerikan güçlerinden sayıca fazla gelmesini istedi.



8 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED