T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
SKANDAL!
Blair'in 'kanıt' dosyası çalıntı

İngiltere hükümetinin, Irak'la ilgili hazırladığı ve 'elde edilen son istihbarat bilgileri' olduğu söylenen dosyanın kelimesi kelimesine daha önce internette yayımlanmış kaynaklardan kopyalandığı ortaya çıktı.

İngiliz Kanal 4 televizyonu, Başbakan Tony Blair'in geçen eylülde açıkladığı Irak dosyasının istihbarat bilgilerine değil, akademik tezlere dayandığını öne sürdü. Televizyonda önceki akşam yayınlanan bir programda, 19 sayfalık Irak dosyasının 4 sayfasının "çok küçük" değişiklikler yapılarak, İbrahim el-Marashi'nin, internette yayınlanan "Ortadoğu üzerine görüşler" isimli çalışmasından alındığı belirtildi.

Kraliyet Birleşik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Dan Plesch de, Irak dosyasının İngiliz istihbarat bilgilerine dayandığının söylendiğini, ancak bununla ilgisi olmadığının ortaya çıktığını kaydetti. Plesch, akademik bir çalışmanın istihbarat raporu gibi sunulmasının tam bir skandal olduğunu söyledi.

Powell BM'de çalıntı 'kanıtlar'ı sundu

Programda ayrıca, dosyadaki bazı verilerin 12 yıllık olduğu hatırlatıldı. Bilim çevrelerine "çok tanıdık" gelen dosyanın 6 sayfasının da Jane's Intelligence Review'de 1997'de yayınlanan Sean Boyna ve Ken Gause tarafından yazılmış bir makaleden alıntı olduğu belirtildi.

Plesch, Irak dosyasını okurken, pek çok bölümün yazım ve dilbilgisi hatalarıyla birlikte, geçen eylül ayında bir öğrencisi tarafından yazılan makaleden alındığını farketti. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, BM'de bu dosyayı övmüştü. n LONDRA

Hans Blix: Irak çaba sarfediyor

BM silah denetçilerinin şefi Hans Blix, denetçilerin Iraklı bir bilimadamını başbaşa sorgulamasının Irak'ın işbirliği için çaba sarf ettiğini gösterdiğini söyledi. Blix, bugün yapacağı Irak ziyaretinde, Bağdat'tan daha da çok işbirliği görmek istediğini belirtti. Irak'taki denetçiler de, dün ilk kez bir bilimadamıyla özel mülakat yaptı. Blix, Bağdat yönetiminin denetçilerle daha fazla işbirliği yapmak için çaba sarf ettiğini vurguladı. Iraklı bir biyoloğun, herhangi bir Iraklı hükümet izleyicisi olmaksızın BM silah denetçileri ile üç saatten fazla mülakat yaptığı bildirildi. Mülakat yapılan Iraklı bilimadamının adının Sinan Abdel Hasan Mohi olduğu belirtildi. BM Güvenlik Konseyi'ne 14 Şubat'ta sunacakları ikinci rapordan önce bugün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey ile Bağdat'a gidecek.

 
'Savaş Irakla bitmiyor'
ABD Başkanı George Bush, BM'ye sert bir ültimatom verirken, Savunma Bakanı Rumsfeld, küresel savaşın Irak'a müdahale ile sona ermeyeceğini söyledi.
Türk askerlerine ABD'li komutan
Kuzey Irak'a girecek Türk birliklerine ABD'li bir komutanın kumanda edeceği belirtildi. Saddam sonrası Irak'tan sorumlu Halilzad da, "Irak'taki her askeri hareket ve çatışma uluslararası koalisyon komutasında olmalı" dedi.
Tek bir komuta olacak
Fransa ve Çin'den çağrı
Kürtler Musul ve Kerkük'e akın edecek
Powell: Ortadoğu yeniden şekillenecek
Aziz: Irak, ikinci Stalingrad olacak
Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, "Irak, Amerikalılar ve İngilizler için ikinci Stalingrad olacaktır" dedi. Rus İzvestiya gazetesine demeç veren Aziz, "Kremlin yönetiminin, Irak savaşına karşı çıkmaya devam edeceğini umarız, zira bu savaş, Rusya'nın bölgedeki çıkarlarına da zarar verecektir" dedi. Irak'ın bugün İsrail'i vuracak güce sahip olmadığını da söyleyen Aziz, "1991'de uzun menzilli füzelerimiz vardı, hepsi imha edildi. Kuveyt'i de vurmaya niyetimiz yok, ama Kuveyt'teki ABD birliklerini vururuz"
8 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED