T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Aşk edebiyatında batıdan ilerideyiz

Aşka ve sevgiye duygudan çok akılla yaklaşmayı tercih eden Batı toplumlarının karşısında, Türk toplumu, geleneğindeki güçlü aşk temasını yaşatıyor.

Modernizm akımının etkisi altında ürünler veren Batı Edebiyatı'na göre aşkla ilgili daha çok ve kalıcı eserler veren Türk Edebiyatı, bu alanda sahip olduğu haklı şöhretini asırlardır koruyor. Doğu Edebiyatı içinde özel bir öneme sahip Türk Edebiyatı'nın en kalıcı eserlerini Türk insanının lirik tarafı biçimlendiriyor. Halk Edebiyatı ve Divan Edebiyatı'nda, Batı'daki edebi türlere göre çok üstün bir duyarlılıkla işlenen 'aşk' teması, günümüzde de geleneksel motifleri reddetmeden, modern edebiyatla buluşuyor. Aşka ve sevgiye duygudan çok akılla yaklaşmayı tercih eden Batı toplumlarının karşısında, Türk toplumunun farkı günümüzde de dikkat çekiyor. Aşk, karşılıksız sevgi ve bu uğurda çekilen acıları anlatan sayısız yazılı ve sözlü esere sahip Türk edebiyatının bu en çok bilinen yanı, 20. yüzyılda da modern teknoloji ürünü Türk sinema filmlerine önemli ölçüde malzeme oldu. Aşkın büyüsünü her seferinde farklı boyutlarda işlemeye devam eden edebiyatımızın asırlar süren serüveni içinde her toplumsal sınıftan insanın yaşadıkları konu edildi. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekin, Doğu Edebiyatı'nın batıya oranla mistik ve duygusal yönden olan üstünlüğünün inkar edilemez olduğunu söyledi.

Halkın sevdiği büyük destanlar

Bu çerçevede Türk Edebiyatı'nın lirik, duygusal Türk insanının ürünü olduğunu anlatan Tekin, Kerem ile Aslı, Yusuf ile Züleyha, Leyla ile Mecnun gibi sonu asla mutlu bitmeyen, duygusal ve acılı ögelerle süslü hikayelerin halkımızın beğenisi ile yüzyıllardır söylendiğini dile getirdi.

"Batı aşkı tüketti"

Türk insanının aşkla ilgili çok yoğun eserler vermesinin birçok nedeni olduğunu anlatan Tekin, şöyle konuştu: "Her şeyden önce zorlu bir yaşamı gerektiren dinamik, göçebe bir toplumdan bugüne gelmemiz, edebiyatımızın duygu anlamında acıyı ve aşkı baştacı etmesine ve çekinmeden sevginin getirdiği dayanılmaz acıyı sonuna kadar yaşamayı yüceltmesine neden oluyor. Oysa, Batı medeniyeti konu olarak aşkı, estetik dünyasında bizden daha çabuk tüketerek, modernizmin etkisine girdi".

 
Asiyeleri 'marifetleri' kurtardı
Bayramda sağlığınıza DİKKAT EDİN!..
International Hospital Seyahat Hastalıkları Klinik Sorumlusu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, Kurban Bayramı nedeniyle seyahate çıkacakları, "gidilen yere ve doğa koşullarına" bağlı olarak ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda uyardı. Mamçu, taşıt tutmaları, seyahat edilen yerin mikrobik yapısına bağlı olarak kolera, sarılık, sıtma, menenjit, veba, çocuk felci, tetanoz, turist ishali, sarı humma hastalıklarıyla, gidilen yerdeki doğa koşullarına bağlı olarak da sıcak çarpmaları, güneş yanıkları, yükseklik hastalığı, böcek ısırmaları ve alerjilerle karşılaşılabileceğini söyledi.
Zenginlerin yeni gözdesi DUBAİ
Bayram tatili için yurt içinde Uludağ, Kartalkaya ve Palandöken tercih edilirken, yurt dışına gidecek yaklaşık 30 bin kişiden 5 bini Dubai'nin yolunu tutacak. Basra Körfezi'nin güney kıyısında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Dubai, Türklerin yurt dışı tatili için yeni gözdesi haline geldi. Dünyanın tek 7 yıldızlı oteline sahip olan Dubai'ye gidecek Türkler için Türk Hava Yolları, Emirates, Singapur Hava Yolları ve Fly Ekspress ek seferler düzenleyecek. 9 günlük bayram tatili için Dubai'ye gidecek olan Türkler en az 600 dolar ücret ödeyecek. Bu arada 228 Dubaili bayram tatili için Türkiye'ye gelecek. Turizm acentaları, Dubai'ye olan ilginin Türklerle sınırlı kalmadığını belirterek, çok sayıda Avrupalı'nın Dubai'yi tercih ettiğini belirtiyor.
8 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED