T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Neşter faturası
250 milyon dolar!

Başesgioğlu, 'Neşter Operasyonu'ndaki yolsuzluğun boyutunun 250 milyon dolar olduğunu açıkladı. Başesgioğlu, haksız kazanç elde eden firmaların geri ödeme yapması için işlemlere başladıklarını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Neşter Operasyonu'yla gündeme gelen SSK'daki tıbbi malzeme yolsuzluğunun boyutlarının 250 milyon dolar olduğunu açıkladı. Böylece vurgunun mali boyutu ilk kez resmi bir ağızdan açıklanmış oldu.

Başesgioğlu, Neşter Operasyonu ile ortaya çıkan bilgiler ışığında sadece kardioloji bölümündeki haksız kazancın 60 milyon doları bulduğunu belirterek, haksız kazanç elde eden firmalardan 36 milyon doları geri istediklerini bildirdi.

Arena programına katılan Başesgioğlu, Neşter Operasyonu olarak bilinen SSK'ya satılan tıbbi malzemelerde yaşanan yolsuzluklarla ilgili önemli açıklamada bulundu. Bazı firmaların bedelinin üzerinde fiyatlarla SSK'ya tıbbi malzeme satışı yaptığını belirten Başesgioğlu, soruşturmanın kendisinden önceki dönemlerde başladığını ve göreve gelmesinin ardından operasyona dönüştüğünü hatırlattı.

Bugüne kadar haksız kazanç elde eden firmaları tespit ettiklerini bildiren Başesgioğlu, haksız kazanç elde eden firmaların geri ödemesi için işlemlere başladıklarını kaydetti. Sadece kardioloji bölümlerinde kullanılan malzemelerde 60 milyon dolar yolsuzluk olduğunu ifade eden Bakan Başesgioğlu, bunun 36 milyon dolarının tekrar firmalardan istendiğini açıkladı. SSK'daki tıbbi malzeme yolsuzluğunun miktarının 250 milyon dolar olduğunu dile getiren Başesgioğlu, bu miktarın tamamının firmalardan geri alınacağını söyledi.

Göreve geldiklerinde SSK ve Bağ-Kur'un, borçları nedeniyle, ilaç alamaz duruma geldiğini anlatan Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur'un ilaç firmalarına olan toplam 800 trilyon liranın mart ayına kadar üç taksitle ödeyeceklerini belirtti. Çalışma ve Sosya Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ilaç alımında sorun yaşamadıklarını da sözlerine ekledi.

Asıl ayağı yurtdışında

Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan'ın Emniyet'le birlikte yürüttüğü Neşter Operasyonu SSK'ya yüksek fiyatla tıbbi malzeme satıldığının anlaşılması üzerine başlatıldı. Yurtdışından fahiş fiyatlarla Koroner Stent ve Defibilatör gibi malzemeler alınmasından doğan yolsuzluğun gerçek boyutunun ancak Mali Suçlar Araştırma Kurulu'nun (MASAK) incelenmesi ile ortaya çıkarılabileceği gündeme gelmişti.

Savcılığın elde ettiği bulgulara göre tıbbi malzemeler ABD, Hollanda ve Fransa menşeli firmalar başta olmak üzere çeşitli Batı ülkeleri firmalarından ithal edilmişti.

İthal edilen tıbbi malzemelerden Stentlerin fiyatı bin 715 doları, Defibilatörlerden bazılarının 35 bin doları, normal kalp pillerinin ise 5 bin doları bulduğu anlaşılmıştı. Oysa yurtdışında bu malzemelerin daha ucuz fiyatla satıldığı belirlendi.

Öte yandan ithalatlarda aracılık yapan komisyoncu firmaların fahiş fiyatlarla yapılan ithalatın kılıfına uydurulması için çeşitli paravan şirketlerden yararlandığı da saptanmıştı.

 
Rehine heyecanı
Atatürk Havalimanı'nda THY uçağının mürettebatını rehin alan Ali İlker Urbak adlı şahıs, 30 saniyelik operasyonla etkisiz hale getirildi. Eylemcinin, Türkiye'nin Irak'a yapılacak olası ABD operasyonundaki tutumunu protesto ettiği bildirildi.
Bağ-Kur'da bilgisayar vurgunu
Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, 80 bin dolarlık bilgisayar ihalesinin yaklaşık 10 katı bedelle bir siyasinin kardeşinin ortak olduğu bir şirkete verildiği iddiaları ile çalkalanıyor.
Önce radyolar vuruldu
Irak operasyonu başlamadan etkileri görülmeye başlandı. Operasyonda kullanılacak havaalanlarından biri olan Sabiha Gökçen'in haberleşme cihazlarını etkilediği gerekçesiyle 6 radyonun yayını durduruldu.
ABD müttefiklerine siber saldırı uyarısı
Canlı kalkanların liderine sınırdışı
'Gulja katliamı unutulmasın'
Helalinden 2 milyar
Kurban etleri Afrika'ya
Bu bayram kar altında geçecek
Yargıtay: İşkence insanlık suçudur
ÖSS'de okul puanı haksızlığı bitecek
Kurbanı sokakta kesmeyin
ÖSS Bilgi Kontrol Formları adaylara postalandı
Bilimsel makale 'hırsızlığı' iddiası
İstanbul'un keyfini çıkardılar
Kimi karalar bağlar kimi sümbül takar
Kar İstanbul'u teslim aldı
8 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED