T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Ankara Palas'ta federasyon provası

Iraklı muhaliflerin toplantısında Kürtler gövde gösterisi yaptı. KDP ve IKYB heyetleri, toplantıya partilerinin çok önemli isimleri ile katıldı.

ABD ve Türkiye'nin öncülüğünde önceki gün Ankara'da yapılan Iraklı muhalifler toplantısında, kürt muhalif gruplar, Saddam sonrası Irak için federasyon provası yaptı. Ankara Palas'ta, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Tuygan, ABD Başkanı George W. Bush'un Irak muhalefetinden sorumlusu Zalmay Halilzad, Irak kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Siyasi Büro üyesi ve yerel hükümetin başkanı Neçirvan Barzani ile Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sanan Kasap Ahmet Ağa'nın başkanlığındaki heyetlerin katıldığı toplantıda, Kürt muhalifler, Saddam sonrası Irak için en iyi yönetim şeklinin federasyon olacağını dile getirdiler.

Beyin kadrolar toplantıda

Ankara Palas'taki muhalif toplantıyı ilginç kılan unsurlardan biri de, heyetlerde yer alan isimlerdi. Washignton ve Londra'da yapılan toplantılara katılmayan KDP lideri Mesut Barzani Ankara Palas'taki toplantıda da yoktu. KDP heyetine, Barzaniler'in hüküm sürdüğü Bahdinan bölgesinin yerel hükümetinin başkanı Neçirvan Barzani temsil ediyordu. Neçirvan, Mesut Barzani'nin kardeşi İdris Barzani'nin oğlu. Partinin siyasi büro üyelerinden, yani önemli isimlerinden. Barzani ailesinin ilerisi için yetiştirdiği bir isim.

Ancak, KDP heyetinde Neçirvan Barzani'den de önemli bir isim daha vardı: Sami Abdurrahman. Mesut Barzani'nin babası Molla Mustafa Barzani'nin verdiği uzun mücadelede hep yanında olan Sami Abdurrahman, baba Barzani'den edindiği tecrübeleri ve yüklendiği misyonu şimdi Mesut Barzani için kullanıyor. 1978'den sonra KDP'den ayrılarak ayrı bir parti kuran Sami Abdurrahman, Körgez Savaşı'ndan sonra yine eski yuvasına döndü. Abdurrahman, parti politikaları üzerinde oldukça etkili olan ve yönlendiren 'tecrübeli' bir isim.

KDP heyetinde yer alan bir diğer önemli isim ise Hoşyer Zebari'ydi. KDP Siyasi Büro üyelerinden olan Hoşyer Zebari, Körfez Savaşı'ndan sonra KDP'nin Dışilişkiler sorumlusu oldu. Zebari'nin, Avrupa'da ve Amerika'da çok yakın dostları var. KDP heyetinde yer alan Fadıl Mirani de yine KDP'nin siyasi büro üyelerinden birisi. Mirani, uzun bir zamandır Duhok Valiliği görevini de yürütüyor.

Denge ismi: Talabani

Mesut Barzani'nin tersine IKYB lideri Celal Talabani, Washinton'da ve Londra'da yapılan tüm toplantılara katıldı. Katıldığı her toplantı sonrasında da Ankara'ya uğrayıp, Türk Dışişlerini, temasları hakkında bilgilendirdi. Celal Talabani de, KDP kadrolarından gelen önemli bir isim. Molla Mustafa'nın, dış dünyadaki yüzüydü Talabani. Ancak Talabani, 1966'dan sonra yolunu Barzan'ların yolundan ayırdı.Körfez Savaşı'ndan sonra da Mesut Barzani ile uzun süren bir çatışma dönemi yaşadı. Çatışmalar ancak, Washington Anlaşması ile sona erdirilebildi. Talabani, toplantıya Ankara Temsilcisi Bahrus Galali'nin yanı sıra, gölgesi gibi kendisini izleyen oğlu Bavıl ile birlikte katıldı. Toplantı öncesinde, toplantıda ve sonrasında yaptığı espirlerle de hem ileriye dönük mesajlar verdi, hem de toplantı sırasında dengeleri korumaya çalıştı.

Türkmenler: Biz de varız

Washington ve Londra'da yapılan ilk toplantılara katılmayan ancak, Türkiye'nin baskıları üzerine daha sonra toplantılara katılmaya başlayan Türkmenler, Ankara Palas'taki toplantıya da geniş bir heyet ile katıldılar. Irak Türkmen Cephesi lideri Sanan Kasap Ahmet Ağa başkanlığında toplantıya katılan Türkmenler, Bağdat'taki yeni yapılanmada söz sahibi olmak istediklerinin altını bir kez daha çizdiler.



8 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED