T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
Avrupalı korsanlara
ağır ceza geliyor

AB, sahtecilik suçunu ağırlaştırmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede kopya yazılım başta olmak üzere pekçok suça ağır cezalar geliyor.

Avrupa Birliği, her çeşit korsanlık ve sahtecilik suçu için öngörülen cezaları artırıyor. Bu doğrultuda hazırlanan tasarı 30 Ocak Perşembe günü Avrupa Birliği Komisyonu tarafından sunuldu. Yazılımdan parfüme her çeşit ürünün korsanlığını yapan kişiler, yasa kabul edildiğinde çok daha ağır para ve hapis cezalarına çarptırılacaklar. Avrupa Birliği Komisyonu, korsanlığın kıta ülkelerinde son yıllarda önemli bir sorun haline geldiğini bildirdi. Yapılan hesaplamalara göre korsanlık, AB ülkelerinin 1998-2001 arasındaki toplam gayri safi milli hasılasının 8 milyar Euro azalmasına neden oldu. Korsanlığın en çok zarar verdiği sektörlerden biri de yazılım sektörü. Batı Avrupa'daki korsan yazılım kullanma oranı % 37 düzeyinde. ABD'de ise korsan yazılım suçu işleyen kişi ve şirketlere, her bir korsan yazılım için 150 bin dolara varan para cezaları verilebiliyor. Türkiye'de ise her çeşit korsan yazılım suçunu işleyenler için 10 milyar TL'den 150 milyar TL'ye varan para ve 2 yıldan 6 yıla varan hapis cezaları uygulanıyor.

4 bin Euro'ya anti-hacker eğitimi

Hacker'ları durdurmanın ve bilgi işlem ağlarını en iyi şekilde korumanın yollarını öğretmek için bir kurs düzenlendi. Infonet şirketinin, ISS (Internet Security Systems) ile yapılan işbirliği ile Belçika'da düzenleneceği eğitimde bilgi işlem ağlarının güvenliğinden sorumlu kişilerin, hacker'lara karşı almaları gereken önlemler, ISS uzmanlarınca öğretilecek. 4-7 Mart arasında düzenlenecek eğitimin ücreti 4000 Euro olarak belirlendi. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi, sales@infonet.com.tr adresi ya da 0212 356 55 80 numaralı telefondan alınabilir.


6. Çerçeve Programı,TBV'den soruluyor!

Türkiye Bilişim Vakfı, 6. Çerçeve Programı'ndan yararlanarak AB'nin hibe niteliğindeki kaynaklarına ulaşmak isteyen tüm proje ve fikir sahiplerinin, her türlü sorularına doğru yanıtları bulmalarını ve doğru adımları atmalarını sağlamak için danışmanlık hizmetlerine ağırlık verdi. 17.5 milyar Euro'luk bu dev kaynaktan yararlanabilmek için proje başvuruları başlarken, program için ayrıntılı bilgi, Türkiye Bilişim Vakfı'nın (0212) 296 81 46 no.'lu telefonundan ve www.tbv.org.tr adresinden alınabiliyor.

Yeni HP iPAQ, sahibini parmağından tanıyor

HP'nin ödüllü iPAQ Pocket PC serisinden çıkan yeni cep bilgisayarı, içindeki termal biyometrik parmak izi okuyucu ile kritik verileri yetkisiz erişim riskinden koruyor. Ürün, 20 Şubat'ta 799 USD + KDV son kullanıcı fiyatıyla Türkiye'de satışa sunulacak. iPAQ h5450, 64 MB RAM'e sahip.

BenQ, ev sineması için projektör üretti

İnfronic, donanım üreticisi BenQ'nun özellikle ev sineması için ideal olan yeni projeksiyon cihazını Türkiye pazarına sundu. BenQ HT480W projeksiyon cihazı, DVD, VCD, TV ve kamera kayıtlarının izlenmesinde yüksek görüntü perfor- mansı sunuyor. HD- TV'ye tam uyumlu olan cihaz, yüksek kontrast oranı sayesinde evlere sinema kalitesini getiriyor. 2.950 USD+KDV'den satışa sunulan cihaz, 1024X768 çözünürlüğe kadar görüntü desteği veriyor.

 
WEB GEZGİNİ
Yerel yönetimler net!
DPT tarafından 1999 yılından bu yana desteklenen ve TODAİE-YYAEM Müdürlüğü tarafından yürütülen YEREP çalışmasının internet paylaşım ağı kurma amacı, bu web sitesi ile gerçekleştirdi. Ön çalışmaları 1999 yılında başlatılan ve 2000 yılında tamamlanan site, 1.1.2001 tarihinde yayına geçmiş. Tüm yerel yönetim birimlerinin birinci başvuru kaynağı olabilecek bir site.
yerelnet
NET KİTAP
Macromedia Authorware 6
Authorware 6 Kaynağından Eğitim kitabındaki 22 Ders, adım adım uygulamalar ile etkileşimli eğitim projeleri hazırlamayı sağlıyor. Authorware'i ve ekteki Eğitim CD-ROMíunda yer alan proje dosyalarını kullanarak metin, grafik, ses, hatta Macromedia Flash filmleri ve XML elemanlarını birleştiren, metin temelli yanıtlara hotspot'tan keypress etkileşime kadar değişik etkileşimler verilen ürünler hazırlayabilirsiniz. Kitapla birlikte verilen eğitim CD-ROM'u, projeleri tamamlamanız için gereken tüm dosyaları ve sonuçlarınızı karşılaştırabileceğiniz tamamlanmış dosyaları içeriyor. CD'lerde Macromedia programlarının 30 günlük deneme sürümleri yer alıyor.
sistem
11 Şubat 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED