T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'ABD askerine hayır'

Irak'a yönelik olası operasyonu protesto eylemleri dün de devam etti. Ankara Savaş Karşıtı Platformu üyeleri, "ABD askeri olmayacağız" sloganları attılar. İstanbul'da da ABD protesto edildi.

"Ankara Savaş Karşıtı Platform" üyeleri, düzenledikleri eylemle Irak'a yönelik olası operasyonu protesto etti. Platformu oluşturan çeşitli parti, sendika ve sivil toplum örgütleri, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde öğle saatlerinde biraraya geldiler. "ABD askeri olmayacağız, emperyalizme ve savaşa hayır" pankartı açan grup, ABD ve savaş karşıtı çeşitli sloganlar attı.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şube Başkanı ve Platform Sözcüsü Ender Büyükçulha, ABD önderliğindeki güçlerin saldırgan tutumunu sürdürdüğünü, diğer yandan ise bütün dünyada savaş karşıtı eylemlerin devam ettiğini belirtti. "ABD emperyalizmi için verecek canımız, dökecek kanımız yok" diyen Büyükçulha, ABD'nin hiçbir haklı gerekçesi olmayan bir savaş için hazırlıklarını sürdürdüğünü, Türkiye'deki liman ve üslerde de "insanlık suçunun çalışmalarının yapıldığını" öne sürdü. Grup daha sonra ayrıldı.

ÖDP'den savaşa hayır

Bu arada ÖDP'li bir grup da Dikimevi Postanesi önünde toplanarak, "Savaşa Hayır" dövizleri ve çeşitli sloganlarla savaş karşıtı eylem yaptı. ÖDP Ankara İl Başkanı Nilgün Aklar, yaptığı açıklamada, savaşın bölgenin yoksulluk batağına daha çok saplanması anlamına geleceğini belirtti.

İmza kampanyası başlatıldı

ABD'nin olası Irak harekatını protesto etmeye yönelik olarak düzenlenen savaş karşıtı gösteriler dün de sürdü. "Zonguldak Irak'ta Savaşa Karşı'' Platformu'nca, "Irak'ta Savaş İstemiyorum İmza Kampanyası'' başlatıldı. Hatay'da KESK, "ABD'ye askeri üsler, limanlar, kara ve hava yolları kullandırılmasın. ABD ile yapılan tüm gizli anlaşmalar halka açıklansın ve iptal edilsin. Savaşa değil, eğitime, sağlığa halka bütçe'' yazılı dilekçeyi imzaya açtı. Eğitim-Sen Kayseri Şubesi de imza kampanyası başlattı. İmzaların TBMM'ye gönderileceği belirtildi. Antalya Demokrasi Platformu'nca yapılan açıklamada, Körfez Savaşı sırasında Irak halkına yönelik terörün sonuçlarının ortada olduğu belirtilerek, ABD'nin, çıkarları için Afganistan'ın ardından Irak'a yöneldiği savunuldu. Sivas'ta, ÖDP İl Başkanı, SP Gençlik Kolları ve Emek Platformu Sivas Dönem Sözcüsü, olası Irak savaşını protesto eden açıklamalarda bulundu.

Bisikletle savaşa hayır

ABD'nin Irak'a petrol nedeniyle saldırmak istediğini ileri sürerek savaşı protesto etmek amacıyla bisikletle şehir turu attı. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Radyoloji Uzmanı Doktor Ahmet Altan ve eylemcilerden Erhan Şen, Kozlu durağında imza kampanyasına imzalarıyla destek verdikten sonra gün boyunca şehirde bisikletleriyle turladılar. Altan, eylem için bisikleti seçmelerinin nedenini, "Bisiklet, yakıtsız bir araç. Yani bu araç petrolsüz. Sırf ayak gücüyle çalışıyor. Biz burada asıl nedeni Irak'ın zengin petrol yataklarına sahip olmak için başlatılmak istenen savaşı bu şekilde protesto ediyoruz. Umarız savaş olmaz ve çocuklar ölmez" diye açıkladı.

'Çocuklar Duymasın' da gözaltına alındı

Irak'ta Savaşa Hayır diyenler aralarında yer alan "Çocuklar Duymasın" dizisinin oyuncuları Tamer Karadağlı, Özgür Ozan ve dizinin senaristi Birol Güven'in de bulunduğu bir grup sanatçı gözaltına alındı. Sanatçılar, Emniyet'te sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Bu arada eyleme katılarak kısa bir konuşma yapan ve Karadağlı, Ozan ile Güven hakkında bilgi almak amacıyla emniyete gelen sanatçı Mehmet Ali Alabora da ifade verip ayrıldı.


 
'Savaşa hayır'a KADEK gölgesi
Kadıköy'deki gösterilerde Öcalan lehine slogan atan bir grup Ziraat Bankası'nın camlarını kırdı. Kadıköy'de 61 gösterici gözaltına alındı.
'Kadrolu hortumcular'
Kamu bankaların hesaplarını inceleyen müfettişler, Halkbank ve Emlakbank'tan usûlsüz kredi kullandırılan belli başlı holdinglere, Vakıfbank'tan da usûlsüz şekilde kredi kullandırıldığını belirledi.
Yolsuzluk Komisyonu başkanını arıyor
Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, yarın başkanını seçiyor. AK Parti'li Azmi Ateş'in başkan olması bekleniyor.
Alman şirketleri Saddam ile çalışıyor
Alman Der Spiegel dergisi, aralarında zehirli gaz fabrikası kurmakla suçlanan bir Alman'ın da bulunduğu bazı Alman şirketlerinin Saddam rejimi ile gizli ticaret yapmaya çalıştığını yazdı.
Blix'in raporu dünyayı sevindirdi
BM silah denetçilerinin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporlar, "ABD'yi dizginleyici" olarak değerlendirildi ve barış yanlısı ülkeleri sevindirdi.
Blair geri adım attı
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Saddam'ın silahsızlanması halinde savaşın önlenebileceğini söyledi.
İngiliz'in ipiyle kuyuya inilmez
Süleyman Nazif, 1916'da yazdığı bir yazıda Süleyman Askeri'nin kendi iradesiyle müebbeden Basra'da kaldığını belirterek şehitlerin vatan müdafaası yaptığını belirtti.
MEB imaj yeniliyor
Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, bakanlık binasını "daha güleryüzlü" hale getirmek için sanat galerisi açılması talimatı verdi.
Fırat'ta can pazarı
Erzincan'da saatte 100 km. hızla viraja giren bir yolcu otobüsünün Fırat Nehri'ne uçması sonucu biri çocuk 2 kişi öldü, 48 kişi yaralandı.
16 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED