T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Ara dinlenmeleri

Ferudun KORAN isimli okurumuzun maili şöyle: Ben bir kamu kuruluşu bünyesinde faaliyet gösteren taşeron şirkette yıllardır çalışmaktayım. Bu seneki ihaleyi alan şirket vardiyalı çalışmamıza rağmen bizi gündüzleri 08.00-17.00 saatleri arasında çalıştırmakta. Soracağım soruya gelince, şirket 6 gün çalışmamıza rağmen gündüz çalışmalarında 16.30'dan 17.00'ye kadar soyunma kesintisi, akşam çalışanlarda (16.00 - 24.00) yarım saat yemek arası kesintisi yaparak "haftalık 45 saat çalışma var" deyip maaşlarımızdan kesinti yapıyor. Bu durum sizce yasal mıdır? Cevaplarsanız sevinirim.

*1475 sayılı İş Kanunu'nun "İş Süresi Başlıklı" 29.7.1983 tarih ve 2869 sayılı Yasa ile değişik 61. maddesinde,(a) Genel bakımdan iş süresi haftada en çok 45 saattir./ Bu süre, haftada 6 iş günü çalışılan işlerde günde 7,5 saati geçmemek üzere ve cumartesi günleri kısmen veya tamamen tatil eden işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. / İş müddetlerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri Çalışma Bakanlığı'nca çıkarılacak İş Süreleri Tüzüğü'nde belirtilir.'düzenlemesi ile aynı Kanun'un 72. maddesi uyarınca çıkarılmış bulunan 'Postalar Halinde Çalışma Tüzüğü'nde de 24 saatlik çalışma döneminde 3 posta halinde çalışma düzeni kurulabileceğini düzenlemesi yapılmıştır.

İş Kanunu'nun 'Ara Dinlenmesi' başlıklı 64. maddesinde ise aşağıdaki hükümler yer almıştır:

"I- Çalışma süresinin ortalama bir zamanda o yerin adet ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere:

a) 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika,

b) (Değişik: 2965 - 29.11.1983) 4 saaten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat.

c) (Değişik: 2965 - 29.11.1983) 7,5 saaten fazla süreli işlerde bir saat ara dinlenmesi verilir. / Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir. / Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki örf ve gelenekler veya işin niteliği gözönünde tutularak toplu iş sözleşmesi veya hizmet akitleri ile aralı olarak kullanılabilir.

II- Dinlenmeler, bir işyerinin aynı kısmındaki bütün işçilerine önceden belirtilmiş olan aynı saatte uygulanır. Şu kadar ki işin gereğine göre nöbetleşe dinlenme yapılması toplu iş sözleşmeleri veya hizmet akitleri ile düzenlenebilir.

III- Yukarıda yazılı dinlenmeler çalışma süresinden sayılmaz."

Yürürlükteki İş Kanunu'nun yukarıdaki düzenlemeleri doğrultusunda işverenin yönetim yetkisi uyarınca çalışma saatlerini işverenlerin (alt işveren yahut taşeronlar da işveren olduklarından) belirlemesini yanlış bir uygulama olarak değerlendirmemiz mümkün değildir. Ancak okuyucumuzun açıklamaları arasında ara dinlenmesi uygulaması hakkında bilgi bulunmamaktadır. Sadece gündüz postasında (08.00-17.00) saatleri arasında, 16.30-17.00 saatleri arasında yarım saatlik soyunma süresinin ücret tahakkukunda çalışma süresinden sayılmadığını, gece postasında (16.00-2400 saatleri arasında) da yarım saat yemek arası süresi için de ücret ödenmediğini belirtmiştir.

Yukarıdaki hükümler arasında, ara dinlenmelerinin iş süresinden sayılamayacağı da vurgulanmıştır. Çay, yemek, soyunma molalarının ara dinlenmesi olup olmadıkları hususunda tartışma çıkarmak için hizmet akitlerinde farklı hükümlerin bulunması gerekmektedir. Olayımızda gündüz postasında 08-17 saatleri arasında, sabahleyin 15 dakika, öğleyin 30 dakika, öğleden sonra 15 dakika ve 16.30-17.00 saatleri arasında 30 dakika, toplam 1,5 saatlik ara dinlenmesi verildiği varsayılmıştır. Bu durumda günlük çalışma süresi, 7,5 saate inmekte ve 6 günde 45 saate ulaşılmaktadır. 16-24 saatleri arasındaki postada yarım saatlik yemek molası da günlük çalışmayı 7,5 saate indirmektedir. Ve her iki postada da 6 günlük çalışmada fazla çalışma çıkmamaktadır. Eğer farklı veriler varsa okuyucumuz hakkındaki değerlendirmemiz değişebilecektir.


13 Şubat 2003
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED